Nykyiset standardit eivät riitä - Tietoturva - Ilta-Sanomat

FIDIS: Biopassi nykyisellään turvaton "idis"

Euroopan maiden hallitukset ovat pakottaneet kansalaisensa ottamaan käyttöön koneluettavia matkustusasiakirjoja, jotka huonontavat heidän tietosuojaansa ja -turvaansa merkittävästi, sanoo FIDIS-projekti julkilausumassaan.

Sisäministeriö esitteli biometrisellä tunnisteella varustetun passin näytekappaletta elokuussa.

13.11.2006 12:25 | Päivitetty 13.11.2006 14:43

FIDIS (Future of Identity in the Information Society) on EU:n rahoittama projekti, joka tutkii eurooppalaiseen tietoyhteiskuntaan liittyviä tietoturva- ja tietosuojakysymyksiä.

Sen mukaan nykyiset eurooppalaiset biopassit käyttävät teknologioita ja standardeja, jotka eivät sovi tällaiseen käyttöön. Erityisesti FIDISiä huolestuttaa se, että biopassien tietoja voidaan etälukea useiden metrien päästä ja se, että biopassin ja muiden koneluettavien asiakirjojen tietoja voidaan käyttää monin tavoin hyväksi.

Julkilausumassaan FIDIS ehdottaa nykyisiin koneellisesti luettaviin matkustusasiakirjoihin parannuksia ja varoittaa laajentamasta niiden käyttöä yksityiselle sektorille.

Välitöntä parannusta haettaisiin Faradayn häkin kaltaisista teknisistä ratkaisuista. Organisaatioiden pitäisi FIDISin mukaan myös valmistautua tuleviin ongelmiin. Lisäksi FIDIS toivoo, että biopasseihin liittyvistä riskeistä ja niiden välttämisestä kerrottaisiin kansalaisille.

Muutaman vuoden sisällä FIDIS haluaisi toteutettavaksi uuden integroidun tietoturvan matkustusasiakirjoihin ja niihin liittyviin järjestelmiin.

Pitkän aikavälin parannukseksi projekti ehdottaa kansainväliseltä siviili-ilmailujärjestöltä ICAO:lta uusia standardeja, jotka otettaisiin käyttöön seuraavan sukupolven koneellisesti luettavissa matkustusasiakirjoissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?