Tietoturva

Ruotsalaistietokanta varoittaa nuoria nettiahdistelijoista

Julkaistu:

Tukholma - Taistelu chatteihin ja nettiyhteisöihin pesiytyneitä pedofiileja ja huijareita vastaan laajenee. Ruotsalaisten uusin ase viettelijöitä vastaan on online-tietokanta, jossa lapset ja nuoret voivat varoittaa toisiaan epäilyttävistä keskustelukumppaneista.
Lasten ja nuorten luottamuksen lunastamiseen näyttelijäsuorituksin pyrkivät pedofiilit ja muut epämääräiset viettelijät yritetään häätää chateista ja nettiyhteisöistä vaihteeksi joukkovoiman avulla.

Ruotsissa juuri avattu Squill-verkkopalvelu kokoaa tietokantaansa lasten ja nuorten ilmiantoja epämääräisiltä vaikuttaneista keskustelukumppaneista. Palvelun käyttäjät voivat paitsi raportoida oudoista ehdottelijoista myös tarkistaa, ovatko muut mahdollisesti saaneet tietyltä nimimerkiltä epämääräisiä ehdotuksia.

Pilottiprojektin isähahmo on lastensuojelujärjestö BRIS (Barnens rätt i samhället). Partnerina palvelun toteuttamisessa on NetClean Technologies ja yhteistökumppaneina lisäksi Microsoft MSN sekä TeliaSonera. Tietokannan valikosta löytyy puolestaan laaja joukko nuorten suosimia ruotsalaisia nettiyhteisöitä sekä pikaviestipalveluja, kuten ICQ, Skype, MSN Live ja Yahoo Messenger.

Vaarana väärinkäyttö

Vielä niin sanotusti lapsenkengissä olevan Squill-tietokannan uskotaan osaltaan hillitsevän groomingina tunnettua ilmiötä, jossa aikuiset pyrkivät valheellisten verkkoidentiteettien avulla lunastamaan nuoren keskustelukumppaninsa luottamuksen ja mahdollisesti käyttämään tämän jälkeen lasta tai nuorta hyväkseen. Palvelun tuoma suoja myönnetään kuitenkin kaikkea muuta kuin aukottomaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ennen kuin tietokanta alkaa kasvaa, palvelu varoittaa kaikkia nimimerkkejä koskevien tiedustelujen yhteydessä, ettei kyseisellä nimimerkillä esiintyvä henkilö kenties oikeasti ole sellainen kuin kertoo olevansa.

Varovaisuuteen kannustava viesti on jatkossakin verkkopalvelun perustehtävä, projektin taustavoimat viestivät ilmeisen tietoisina siitä, että huijarit tuskin esiintyvät pitkäaikaisesti samalla nimimerkillä. Lisäksi haasteena on muun muassa nettikiusaaminen, johon liittyen nuoret saattavat tehdä palveluun toisistaan perättömiä ilmiantoja.

Grooming-lainsäädäntö harkinnassa

Kansalaisaktiivisuuteen perustuvan pedofiilijahdin ohella Ruotsissa pohditaan parhaillaan myös lainsäädäntöä, joka tekisi aikuisten verkossa harjoittamista, seksuaaliseen kontaktiin tähtäävistä alaikäisten viettely-yrityksistä rikollista toimintaa.

Rikoksentorjuntaneuvoston (Brottsförbyggande rådet) selvitys grooming-ilmiön luonteesta ja toimenpiteistä, jolla siihen on puututtu ja voitaisiin puuttua, on määrä julkistaa maaliskuussa 2007.

Kommentit

    Näytä lisää