Julkisen avaimen salaus täyttää 30

Julkisen avaimen salauksen katsotaan syntyneen marraskuussa 1976, jolloin julkaistiin aiheesta Whitfield Diffien ja Martin Hellmanin tutkielma ”New Directions in Cryptography”.

30.10.2006 7:27 | Päivitetty 30.10.2006 0:53

Julkisen avaimen salaus on epäsymmetrinen menetelmä. Lähettäjä salaa viestin julkisella avaimella, ja vastaanottaja avaa sen yksityisellä avaimellaan. Yksityinen avain on vain vastaanottajalla. Avainpari toimii myös toiseen suuntaan, joten yksityisellä avaimella salattu viesti on luettavissa myös julkisella avaimella.

Suosituimpana epäsymmetrisenä salausalgoritmina pidetään Ron Rivestin, Adi Shamirin ja Leonard Adlemanin kehittämää RSA:ta, jota käytetään paljon sähköisessä kaupankäynnissä.

Epäsymmetrisen salauksen vahvuuksia on avainten hallinta. Heikkoutena pidetään salauksen hitautta.

Symmetrinen salaus on nopea

Symmetrisessä salauksessa viesti salataan ja salaus puretaan samalla avaimella. Symmetriset salausmenetelmät ovat epäsymmetrisiä nopeampia ja niitä on käytetty paljon kauemmin.

Avainten hallinta on symmetrisen salauksen huono puoli epäsymmetriseen verrattuna. Koska niin viestin lähettäjällä kuin sen vastaanottajallakin on oltava sama salausavain, avain pitää saada välitetyksi turvallisesti osapuolelta toiselle.

Symmetrisiä salausalgoritmeja ovat vanhentumassa oleva DES, sen seuraaja AES sekä muiden muassa Blowfish ja RC5.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?