Tietoturva

Rajamäki haluaa selvityksen verkkorikosten ennaltaehkäisystä

Julkaistu: , Päivitetty:

Sisäasiainministeri Kari Rajamäki haluaa tutkituttaa, voisiko internetin käyttöä selvästi rikollisiin tarkoituksiin jotenkin ennalta estää. Eilen kansalaisten tiedonsaantia koskevassa seminaarissa puhunut Rajamäki kaipaa myös mahdollisten kriisitilanteiden varalle nopeampaa viestintää kansalaisten suuntaan.


Rajamäki sanoi seminaarin avauspuheessaan, ettei sananvapautta saa rajoittaa, mutta ettei sen piiriin voine lukea murhakehotuksia tai tuhoon yllyttämistä.

EU-maiden sisäasiainministerit totesivat Lontoossa hiljattain paljastuneen terroriuhan jälkeisessä pikapalaverissa, että internetin seurantaa pitää tehostaa. Tarkoituksena on saattaa viranomaisille joko omien toimenpiteiden tai käyttäjien ja verkkosivujen ylläpitäjien ilmoitusten kautta mahdollisimman nopeasti tieto, jos internetin avulla yritetään radikalisoida nuoria ihmisiä, lietsoa vihaa ja suunnitella joukkomurhia.

"Kansalaisten tiedonsaanti varmistettava"

Viestinnän tärkeys kriisien, häiriötilanteiden ja poikkeusolojen hoitamisessa on Rajamäen mukaan puolestaan korostunut viime vuosien suuronnettomuuksien, luonnonkatastrofien ja lukuisten ihmisten hengen vaatineiden tai vaarantaneiden rikosten myötä.

Rajamäen mielestä lähtökohtana pitäisi olla, että kansalaisten tiedonsaanti turvataan kaikissa olosuhteissa. Viranomaisten ja muiden keskeisten toimijoiden on ministerin mukaan tehtävä entistä tiiviimpää viestintäyhteistyötä keskenään, jotta kansalaiset saavat mahdollisimman helposti tilanteesta kokonaiskuvan eri viestintäkanavien kautta.

Ministeri Rajamäen koko avauspuhe ja seminaarissa käytetyt muut puheenvuorot sisäasiainministeriön verkkosivuilta.

Kommentit

    Näytä lisää