Tietoturva

Kemppinen kauhistelee tietosuojalain muutosehdotusta

Julkaistu: , Päivitetty:

Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee muutosta sähköisen viestinnän tietosuojalakiin. Lausuntokierroksella ollut ehdotus on kerännyt kovaa kritiikkiä, ja tänään filosofian tohtori, professori Jukka Kemppinen liittyi vastustajien kuoroon.
Ministeriön mukaan ehdotuksella selkeytettäisiin ja täsmennettäisiin yhteisötilaajien oikeuksia käsitellä tunnistamistietoja teknistä kehittämistä varten sekä silloin, kun yhteisötilaajan viestintäverkkoja tai palveluja käytetään luvattomasti.

Tietosuojavaltuutetun toimiston mukaan yhteisötilaajalla tarkoitetaan "viestintäpalvelun tai lisäarvopalvelun tilaajana olevaa yritystä tai yhteisöä, joka käsittelee viestintäverkossaan käyttäjien luottamuksellisia viestejä, tunnistamistietoja tai paikkatietoja".

Käytännön pelkona on, että esitys luovuttaisi perinteisesti poliisille kuuluneita valtuuksia yrityksille:

Yle uutisoi eilen, että työnantaja voisi valvoa kenelle ja milloin työntekijät lähettävät sähköposteja tapauksissa, joissa epäillään yrityssalaisuuksien vuotaneen ulkopuolisille. Itse viestien sisältöä ei työnantaja kuitenkaan saisi lukea.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lakimuutosta toivotaan erityisen voimakkaasti teknologiayrityksissä.

"Seuraavaksi taskuille?"

Juristi ja entinen hovioikeudenneuvos Jukka Kemppinen perustaa kritiikkinsä Ylen uutiselle.

- Onko seuraava vaihe työntekijöiden taskujen ja käsilaukkujen tarkastaminen? Siellähän voisi olla niitä liikesalaisuuksia. Onko sitä seuraava vaihe selvittää urkkimalla, ketä työntekijä tapaa illalla ja viikonloppuna ja kuka vierailee hänen huoneissaan, Kemppinen kysyy blogissaan.

Kemppinen sivaltaa sanoillaan Nokian yhteiskuntavastuujohtajaa Veli Sundbäckiä. Ylen uutisen mukaan Sundbäck allekirjoitti lakiehdotusta koskevan lausunnon, jossa tietosuojalakiin toivotaan erityismainintaa työnantajan oikeudesta ottaa talteen, lajitella ja analysoida tunnistetietoja.

- Veli Sundbäckin olisi nyt aika erota tai ainakin muuttaa tehtävänsä nimikettä. Tällä hankkeella ei ole mitään tekemistä yhteiskuntavastuun kanssa. Se on puhtaasti yhteiskunnanvastainen hanke liikeyrityksen kilpailuaseman parantamiseksi ihmisten oikeuksien kustannuksella, Kemppinen kirjoittaa.

Nokia on osallistunut lakimuutoksen valmisteluun.

Suurille yrityksille

Viestintäneuvos Juhapekka Ristola liikenne- ja viestintäministeriöstä korostaa Tietokone-lehden verkkojutussa, etteivät yritykset ehdotuksen myötä ole pääsemässä kokonaan uusia tunnistetietoja käsittelemään.

Ristolan mukaan lakiin ehdotetaan useita ehtoja, jotka esimerkiksi rajaisivat tunnistetietojen käsittelyn lähinnä suurille yrityksille.

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan ehdotuksella selkeytettäisiin myös teleyritysten, lisäarvopalvelun tarjoajien ja yhteisötilaajien tunnistamistietojen käsittelyoikeuksia tilastointitarkoituksiin ja tietoturvasta huolehtimiseksi.

Kommentit

    Näytä lisää