Softa paljasti kuusi miljoonaa vakoiluohjelmaa

Panda Softwaren tarjoama maksuton vakoiluohjelmien online-tunnistusohjelma SpyXposer on kuluvan vuoden aikana löytänyt jo kuusi miljoonaa vakoiluohjelmaa. Pandan mukaan suuri luku kertoo sen, että erilaiset vakoilu- ja mainosohjelmat ovat uhka tietojärjestelmille, niiden turvallisuudelle ja toiminnallisuudelle.

28.4.2006 10:17

Vakoilu- ja mainosohjelmat ovat aivan omanlaisiaan haittaohjelmia. Niiden tarkoitus ei ole tuhota käyttäjän tietokoneen tietoja tai tehdä muitakaan virusten, matojen ja troijalaisten yleisesti tekemiä haittoja.

Vakoiluohjelmien päätarkoitus on tulla asennetuksi, jotta ne voisivat kerätä tietoja, kuten internetin selailutietoja, salasanoja sekä tunnuksia. Mainosohjelmat puolestaan tuovat käyttäjän näytölle erilaisia mainoksia.

Monet pitävät vakoiluohjelmien ainoana vaikutuksena surffaustietojen keräämistä mainostarkoituksiin, ja tätä pidetään Pandan mukaan usein harmittomana. Vakoiluohjelmilla on kuitenkin myös toisenlaisia haittavaikutuksia: vakoiluohjelmat ovat tietokoneohjelmia ja asentumisensa jälkeen ne usein haittaavat laitteistojen ja oikeiden ohjelmien normaalia toimintaa.

Lisäksi vakoiluohjelmien poistaminen ja järjestelmien uudelleen asentaminen voivat aiheuttaa varsinkin yrityksissä suuria kustannuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?