Tietoturva

T-Online saa taltioida vain laskutukselle välttämättömät yhteystiedot

Julkaistu:

T-Online on hävinnyt oikeusjutussa teletunnistetietojen tallettamisesta valittajalleen Holger Vossille. Damrstadtin hovioikeus totesi teleyrityksen tallettaneen valittajan teletunnistetietoja luvattoman suuressa laajuudessa ja liian kauan.
Toiseen oikeusasteeseen Darmstadtin hovioikeuteen siirtynyt juttu sai alkunsa jo vuonna 2003. Holger Voss oli valittanut siitä, että T-Online oli tallettanut hänen teletunnistetietonsa ja luovuttanut ne eteenpäin.

Tätä ennen Voss oli saanut syytteen anonyymisti julkaisemastaan satiirisesta keskustelupuheenvuorosta Telepolis-nettilehden lukijafoorumilla, mutta vapautettu siitä. Häntä jäi kuitenkin kaivelemaan se, että syyttäjä oli saanut hänen nettikeskustelussa aikanaan käyttämänsä tietokoneen ip-osoitteen ilmeisesti T-Onlinelta.

Ensimmäisessä oikeusjutussa Darmstadtin raastuvanoikeudessa teleyritys sai risuja perusteettoman pitkästä teletietojen tallennuksestaan, mutta myös ymmärrystä siitä, että näin oli tapahtunut. Oikeudenkäynnin kulut määrättiin puolitettaviksi.

Uudessa, vastikään päättyneessä oikeuskiistan käsittelyssä Darmstadtin hovioikeus otti tkg- eli televiestintälakiin perustuen selvemmän kannan teleyhtiön toimenpidettä vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oikeus totesi, että teleyrityksellä ei ollut oikeutta kerätä niin paljon teletunniste- ja surffaustietoja, eikä liioin tallettaa niitä niin pitkään, kuin se oli tehnyt. Sillä olisi ollut lupa tallettaa tietoja vain laskutusta varten, ja velvollisuus hävittää nuo tiedot heti kun laskutus oli kunnossa.

Oikeus päätti myös, että sen yksiselitteisestä päätöksestä ei voi valittaa ja että oikeuskulut jakautuisivat nyt suhteessa 25:75 valittajan eduksi. Holger Voss oli tästä helpottunut, vaikka prosessi on vienyt häneltä paljon voimia ja kuluja.

Hän kertoi Heise Onlinelle saaneensa paljon tukea tuntemattomiltakin henkilöiltä. "Jotkut ovat kysyneet, voisivatko he tukea minua rahallisestikin".

Toisaalta oikeuden päätöstä on pidetty eilisen päivän lumena, kun tiedetään, että EU on hiljattain velvoittanut jäsenmaat sisällyttämään televiestintää koskeviin lakeihinsa määräykset teletunnistetietojen pitkäaikaisista, 9-24 kuukauden säilytysajoista.

"Minä taas lähden siitä, että teletunnistetietojen säilyttämisestä ei tule mitään", sanoo Holger Voss. "Sillä sehän on ristiriidassa perustuslakimme kanssa ja siksi sitä ei voi täällä panna täytäntöön".

Kommentit

    Näytä lisää