Tietoturva

Sdp vaatii lisäselvityksiä tekijänoikeuslaista

Julkaistu:

Eduskunnan suuressa valiokunnassa käsittelyssä oleva tekijänoikeuslain muutosesitys kummastuttaa Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Jouni Backmania. Hänen mielestään laki on epäselvä ja sisältää liikaa tulkinnanvaraisuuksia.
Suurin kiista koskee kopiosuojatun cd-levyn kopioimista omaan käyttöön.

– Opetusministeriön ja tekijänoikeusjärjestöjen mielestä laki ei estä kopioimista omaan käyttöön. Kirjaimellisesti ottaen lakiteksti sen kuitenkin estää. Olen keskustellut asiasta suuren valiokunnan ja sivistysvaliokunnan jäsenten kanssa ja pyytänyt lakiesitystä koskevia jatkoselvityksiä, Backman sanoo.

Lainmuutos tuli suuren valiokunnan käsittelyyn sen jälkeen, kun eduskunnan täysistunto muutti lakiesityksen kirkkomusiikkia koskevia tekijänoikeuksia.

Ristiriita pitää oikaista

Esimerkki kopioimisesta on, saako laillisesti hankitulta kopiosuojatulta cd-levyltä siirtää musiikkia yksityiseen käyttöön mp3-soittimeen. Käytännössä se vaatii kopiosuojauksen purkamista. Kopiointikielto koskisi käytännössä kaikkia teoksia, jotka voidaan suojata teknisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nykyisen lain mukaan kopioiminen on laillista. Backmanin mukaan nyt pitää selvittää, miten ristiriitainen laintulkinta voidaan oikaista.

– Selvitämme nyt, voidaanko ponnella tai muutoin riittävän selvästi todeta, että laki ei tosiasiallisesti kiellä kopiointia omaan käyttöön sellaisista tuotteista, joista tekijänoikeus on jo alkuperäisessä tuotteessa maksettu, Backman sanoo.

Kemppinen kritisoi

EU-direktiivin mukaista tekijänoikeuslakia on valmisteltu Suomessa vuodesta 2002. Eduskunnan sivistysvaliokunta palautti lakiesityksen takaisiin ministeriöön valmisteltavaksi keväällä 2003. Syynä oli lain vaikeaselkoisuus. Hallituksen esitys on 314–sivuinen lukupaketti.

Tekijänoikeuslainsäädäntöön perehtyneen oikeustieteen tohtorin Jukka Kemppisen mielestä lakiesitys on kestämätön. Kiertokeinoja kopiosuojauksen purkamiseksi saa käyttää teoksen kuuntelua ja katselua varten, mutta kiertovälineitä- tai -ohjelmia ei saa levittää tai myydä.

– Siinä on lainsäätäjä vääntänyt itsensä loogiseen umpisolmuun, Kemppinen sanoo.

– Vaikutelma on, että lainvalmistelijat yrittävät taiteilla EU-velvoitteen ja terveen järjen välillä. Lakiin halutaan roiskaista jotain sinne päin, ja toivotaan että käytäntö sen myöhemmin korjaisi.

Eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtajan Jari Vilénin (kok.) mielestä sivistysvaliokunta ei ole hyväksymässään lakiesityksessä ottanut huomioon kaikkia perustuslakivaliokunnan muutosvaatimuksia.

Gestrin luottaa valiokuntiin

Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Christina Gestrinin mielestä nykyinen käytäntö olisi toimiva eli musiikkia voisi kopioida omaan käyttöön. Hän sanoo luottavansa siihen, että sivistysvaliokunnassa asiaan on perehdytty riittävästi ja uskoo lain menevän syyskuussa läpi.

– Olemme hallituspuolueiden kanssa sopineet, että kunkin ryhmän valiokuntavastaavat neuvottelevat ensin keskenään. Jos yhteistä näkemystä ei löydy, pyritään asia ratkaisemaan ryhmänjohtajien kesken. Minun tietooni ei ole ainakaan vielä tullut, että ryhmänjohtajat olisivat kokoontumassa.

Keskustan suuren valiokunnan valiokuntavastaavan Tuomo Hännisen mukaan hallituspuolueiden jäsenet olisivat valiokunnassa yksimielisiä lain sisällöstä.

– Ponnen laatiminenkaan ei ole hallituspuolueiden jäsenille kynnyskysymys.

Kemppisen mielestä laki on liian vaikea ymmärrettäväksi.

– Olen kuullut usean kansanedustajan sanovan, että tämä on vaikein vastaan tullut lainsäädäntötehtävä. Asia on sellainen, että ei tätä normaalilla juristin koulutuksella ymmärrä, Kemppinen sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää