Yhdysvallat lieventämässä EU:n biopassivaatimuksia

Yhdysvallat saattaa luopua EU-maille asettamistaan biopassivaatimuksistaan, sillä maat eivät yksinkertaisesti saa passeja valmiiksi.

10.6.2005 12:44

Suomi on niiden kuuden maan joukossa, jotka pystyisivät täyttämään vaatimuksen.

Financial Timesin mukaan Yhdysvaltain ja Unionin viranomaiset ovat hyllyttämässä biopassivaatimusta. Biopassivaatimuksen piti tulla voimaan lokakuussa, mutta komissaari Franco Frattini varoitti hiljan Yhdysvaltoja, että monet maat eivät pysty julkaisemaan biopasseja ajoissa.

Biopassivaatimuksen takarajaa on jo kerran siirretty vuodella. Vaatimuksen mukaan Yhdysvaltoihin pääsevät tiettyjen maiden kansalaiset ilman viisumia vain, jos maiden myöntämät passit sisältävät biotunnisteita.

Vain kuusi EU-maata pystyisi myöntämään biopasseja määräaikaan mennessä. Maat ovat Suomi, Saksa, Belgia, Luxemburg, Ruotsi ja Itävalta.

Yhdysvaltain viranomaiset suunnittelevat viisumivapaudelle toisenlaista ehtoa: Sen mukaan viisumitta pääsisi Yhdysvaltoihin, jos passissa on digitaalisesti tehty kuva eikä tulostettu kuva, joka on laminaatin alla. Täten esimerkiksi Ranskan ja Italian kansalaiset saattavat joutua anomaan viisumia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?