Kohteina myös yksityishenkilöitä - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Kari: suomalaisyritykset maksavat suojelurahaa nettirikollisille

Teknillisen korkeakoulun professori Hannu H. Kari sanoo tietävänsä, että suomalaiset pankit, vakuutusyhtiöt ja verkkokaupat ovat joutuneet maksamaan suojelurahaa säästyäkseen palvelunestohyökkäyksiltä. KRP ei ole tapauksiin törmännyt.

24.4.2005 9:27

Hannu H. Karin mukaan verkkopalvelujen kiristämisestä ei uskalleta puhua julkisuudessa, koska se horjuttaisi uskoa tietoverkkojen mahtiin ja verkkobisnekseen, kertoo nettirikollisten kiristyshankkeista kirjoittava sunnuntain Aamulehti.

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen tietää kertoa Aamulehdelle, että Virosta on noin vuosi sitten lähetetty suomenkielisiä kiristyssähköposteja sadoille suomalaisille yksityishenkilöille. 50 euroa vaatineet kiristäjät uhkasivat asentaa pornoa ja krakkerityökaluja uhrien tietokoneisiin.

Konsultti Arto Karila puolestaan sanoo lehden haastattelussa kuulleensa huhuja kunniallisten suomalaisten yritysten maksamista suojelurahoista. Hän pitää varmana, että ainakin hämäräbisneksiä verkossa pyörittävät suomalaisyritykset ovat suojelurahoja maksaneet. KRP:n edustajan mukaan tietoja tapauksia ei poliisin korviin ole kantautunut.

Aamulehdelle asiaa kommentoivat suomalaisyhtiöt kiistävät sekä suojelurahojen maksamisen että kiristysyritykset, mutta pitävät suurimmaksi osaksi uhkaa todellisena.

Pohjolan riskienhallintajohtaja Henrik Sjöblom arvelee, että asia tulee viiden vuoden sisällä Suomessakin vastaan. Veikkauksen tuotantojohtaja Esa Valtonen jopa myöntää, että yhtiö on varautunut nettirikollisten kiristysyrityksiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?