Tietoturva

Pääsyytetty haukkui tietoturvan hoidon Sonerassa

Julkaistu:

Soneran teleurkintajutun pääsyytettynä pidetty Juha E. Miettinen arvosteli eilen voimakkaasti Soneran tietoturva-asioiden hoitoa 1990-luvulla, kun oikeudenkäynti jatkui Helsingin käräjäoikeudessa.
Kuultavana ollut yhtiön entinen pitkäaikainen turvallisuusyksikön johtaja sanoi olevansa täysin eri mieltä kuin Sonera, joka tiistaina kehui saaneensa Viestintävirastolta "puhtaat paperit" sen aikaisesta tietoturvan hoidostaan. Kannallaan Miettinen asettuu samaan linjaan Soneraa voimakkaasti kritisoineen tietosuojavaltuutetun kanssa.

- Turvaihmisten koulutus turva-asioihin oli todella surkeaa, esimerkiksi minun koulutukseni. En saanut mitään koulutusta teletunnistetietojen käsittelyyn. Joka kerta jouduin muilta erikseen kysymään ja tiedot itse hankkimaan, Miettinen kertoi.

Havahtui putkassa laillisuuteen

Miettisen mukaan koulutus ja ohjeistus olivat tuolloin lakiasiainyksikön vastuulla.

- Iso ongelma oli, ettei lakiasiainosasto ollut ohjeistanut teletunnistetietojen käsittelyä selvästi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miettinen toisti eilen kantansa, jonka mukaan häntä vastaan nostettu syyte törkeästä viestintäsalaisuuden loukkauksesta on perusteeton. Aiemmissa poliisikuulusteluissa hän on myöntänyt, että "voi olla että olen menetellyt virheellisesti". Syy mielenmuutokseen ei eilen selvinnyt. Sen sijaan selvisi, että hän havahtui teletunnistetietojen hankinnan lakiongelmiin vasta putkassa marraskuussa 2002.

- Jos olisin aikanaan tiennyt, että näin ei saa toimia, en missään tapauksessa olisi niin tehnyt. Laki on epäselvä.

Kyllä johto tietää

Miettisen mukaan hän sai toimeksiannot teletunnistetietojen hakemiseksi joko ylemmältä johdolta tai poliisilta. Varsinaisen haun teki aina joku alainen, koska hänellä ei ollut pääsyä tiedostoihin.

- He olisivat voineet kysyä (haun laillisuudesta) suoraan esimerkiksi lakiasianosastolta.

Miettisen mukaan hän ei ollut aina varma toimeksiantojen laillisuudesta, ja pyrki sitä selvittämään.

- En saanut yhtiöstä selvää vastausta. Mutta jos toimeksiantajana on ylempi johto, sitä luottaa, että siellä tiedetään.

Miettinen totesi eilen, ettei hän pidä itseään tietoturvalainsäädännön asiantuntijana. Siitä huolimatta hän on onnistunut kirjoittamaan kirjoja tieto- ja yritysturvasta sekä istunut asiantuntijana useissa tietoturva-alan työryhmissä ja antanut lausuntoja lainsäädäntöä varten.

Kommentit

    Näytä lisää