Tietoturva

Koulumaailma ryhtyy vuoden tietoturvatalkoisiin

Julkaistu:

Kansallinen tietoturvapäivä 2005, jota vietetään tiistaina 8. helmikuuta, käynnistää suomalaisissa kouluissa koko vuoden mittaiset tietoturvatalkoot. Tänä vuonna tietoturvapäivän erityisenä kohteena ovat peruskoululaiset, heidän opettajansa ja vanhempansa.
Julkishallinnon, elinkeinoelämän ja järjestöjen järjestämä n päivän tavoitteena on, että turvallinen internetin käyttö on kouluissa näkyvästi esillä ja tietoturvatieto kulkee oppilaiden mukana myös koteihin.

Suomen mallin mukaisesti tietoturvapäivää vietetään tänä vuonna Euroopan-laajuisesti samana päivänä.

Lasten internetin käyttö on yleistynyt viime aikoina merkittävästi. TNS Gallupin tutkimuksen mukaan 10-vuotiaista lapsista jo lähes 80 prosenttia käyttää internetiä kotonaan ja internetin käyttö alkaa usein jo ennen esikouluikää. Myös laajakaistayhteyksien määrän nopea kasvu on lisännyt suomalaisten asiointia internetissä.

Internet on tuonut mukanaan paljon hyvää, mutta avoimessa verkossa on myös runsaasti laitonta ja erityisesti alaikäisille haitallista aineistoa. Tietokonevirukset, verkkomadot ja roskapostit ovat entisestään lisääntyneet ja muuttaneet muotoaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nykyiset verkkomadot pystyvät käymään läpi valtaosan internetiin kytketyistä koneista jopa alle varttitunnissa. Tiedostojen tuhoamisen, henkilökohtaisten tietojen varastamisen ja tietokoneiden halvaannuttamisen lisäksi virukset voivat ottaa kotikoneen haltuunsa ja käyttää sitä roskapostitukseen ja rikolliseen rahanansaitsemistoimintaan. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää, että jokainen suomalainen tietää, miten internetin haitoilta voi suojautua.

Verkkopalvelu tukee koulujen tietoturvaopetusta

Kouluissa annettavan tietoturvaopetuksen tueksi internetissä avattiin marraskuussa Tietoturvakoulu.fi-verkkopalvelu, jonka kolme keskeistä viestiä ovat Suojaa tietokoneesi, Turvaa itsesi ja Noudata pelisääntöjä. Palvelu jakaantuu opettajien, pienempien ja isompien oppilaiden sekä vanhempien omiin osioihin.

Palvelussa on myös opettajille tarkoitettu kummipankki, jonka kautta koulu voi maksutta pyytää tietoturvan asiantuntijan kertomaan turvallisen netinkäytön perusteista esimerkiksi opettajankokouksiin, vanhempainiltoihin ja vanhempainyhdistysten kokouksiin.

Tietoturvaan erikoistuneet kummit edustavat hankkeessa mukana olevia yrityksiä. Tietoturvakummit ovat koulujen käytettävissä koko kevätlukukauden.

Oppilaille oma osio

Tietoturvakoulu.fi:n oppilaiden osioissa eri ikäryhmille suunnatut tarinat on toteutettu sarjakuvatyylisinä animaatioina ja ne sisältävät tietoturvatietoa, pohdinnan aiheita ja runsaasti tehtäviä.

Pienemmille oppilaille tarkoitetun tarinan pääpaino on itsensä suojaamisessa ja netissä liikkumisen hyvissä käytöstavoissa. Isommat oppilaat tutustuvat ennen kaikkea verkossa toimimisen eettisiin ja lainsäädännöllisiin kysymyksiin sekä teknisen tietoturvan perusteisiin.

Kilpailu peruskoululaisille

Tietoturvapäivänä tietoturvakoulu.fi-sivustolla avataan tietoturvakilpailu, johon voivat osallistua kaikki Suomen peruskoululaiset. Kilpailuja on kaksi: toinen on tarkoitettu 1. - 4. luokkalaisille ja toinen 5. - 9. luokkalaisille. Kilpailussa koululaiset saavat pohtia erilaisia tietoturvaan liittyviä ilmiöitä. Kilpailuaikaa on kuukausi eli 8.3.2005 asti. Voittajat palkitaan kouluvuoden päättyessä.

Suomalaiset näyttävät mallia tietoturva-asioissa

Suomen aloitteesta tietoturvapäivää vietetään tänä vuonna Euroopan-laajuisesti 8.2.2005. Euroopan unionin verkko- ja tietoturvavirasto ENISA:n pääjohtaja Andrea Pirotti vierailee tietoturvapäivänä 8.2. Suomessa ja osallistuu tietoturvapäivänä järjestettävään kutsuseminaariin. Pääjohtaja Pirotti ja liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen vierailevat iltapäivällä myös helsinkiläisessä Ressun peruskoulussa ja tutustuvat siellä käytännössä suomalaiseen tietoturvaopetukseen.

Tietoturvapäivän toimet kouluissa

Peruskouluissa tietoturvateemaa käsitellään tietoturvapäivänä ja kevään aikana monin eri tavoin, esimerkiksi käymällä eri oppiaineiden tunneilla läpi tietoturvakoulu.fi-sivustoa, yhteisen pohdinnan muodossa sekä keskusteluin ja ryhmätöin. Jotkut koulut ovat lähettäneet tietoa tietoturvan tärkeydestä myös koteihin.

Muun muassa seuraavissa kouluissa kansallisen tietoturvapäivän teemat ovat esillä lähipäivinä:

Nummen koulu, Kylätie 24, Hämeenlinna Yhteyshenkilö: Jan Överlund, jan.overlund@hameenlinna.fi, p. 050 5314888
Elisenvaaran koulu, Kyröntie 2, Kyrö Yhteyshenkilöt: rehtori Heikki Vainio, heikki.vainio@karinainen.fi
Ressun peruskoulu, Lapinlahdenkatu 10, Helsinki Yhteyshenkilö: rehtori Erja Hovén, Erja.Hoven@edu.hel.fi, p. (09) 3108 2101
Ruusutorpan Koulu, Leppävaarankatu 24, Espoo Yhteyshenkilö: Aki Kukkonen, aki.kukkonen@espoo.opit.fi, p. 044 5949 040
Lotilan koulu, Vuoksenkatu 9, Lahti Yhteyshenkilö: Anne Majaniemi, tuononen@edu.lahti.fi
Juhani Ahon koulu, Päiviönkatu 8, Iisalmi Yhteyshenkilö: atk-opettajaa Jani Leppänen, jani.leppanen@iisalmi.fi, 050 349 4808.


Kommentit

    Näytä lisää