Ennustus aikaistui - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Kari: Internet romahtaa vuonna 2006

Pessimistisistä internetin tulevaisuusennusteistaan tunnettu professori Hannu H. Kari kertoi Telewaren Corporate Security -seminaarissa tulleensa entistäkin pessimistisemmäksi netin tulevaisuuden suhteen.

3.6.2004 12:02

Karin mukaan verkkojen verkolla on elinaikaa enää kaksi vuotta - tuho koittaa siis vuonna 2006. Karin aiemmassa ennusteessa aikaa oli vielä viisi vuotta.

- Saastan määrä internetissä on ylittänyt sietokynnyksen. Luottamus tietoon on olematonta ja toimintavarmuus on romahtanut verkkoinfrastruktuuriin kohdistuneiden hyökkäyksien vuoksi, Kari kuvaa vuoden 2006 tilannetta.

Karin mukaan nyky-yhteiskunta on tehnyt itsestään liian riippuvaisen haavoittuvasta ip-verkosta. Hän pelkää ongelmien vain pahentuvan tulevaisuudessa, kun perinteiset sähköiset viestimet - televisio, radio ja puhelin - yhdistyvät nettimaailmaan.

Internet-idiootit

Ongelmia pahentaa muun muassa yhä suurempien ja monimutkaisempien tietokonejärjestelmien kehittäminen yhä epäpätevimmillä suunnittelijoilla sekä ohjelmistojen huono taso.

Karin mukaan yksi isoista ongelmista on laajakaistayhteyksiä käyttävien "internet-idioottien" yleistyminen.

- Internetissä on yhä enemmän henkilöitä, jotka eivät tiedä yhtään mistään mitään - Niitä joille tekisi mieli sanoa, että älä koske tietokoneeseen, tai älä ainakaan laita sitä verkkoon, sanoo Kari.

Tuhon välttäminen

Vaikka professori Karin mielestä tulevaisuus ei näytä hyvältä, siihen vaikuttaminen on vielä mahdollista. Ensimmäisiä Karin mainitsemia parannusehdotuksia on operaattoreiden vastuu käyttäjistä.

Muita ratkaisuja tuhon välttämiseksi ovat verkkoinfrastruktuuria suojaavat tietoturvaratkaisut, valvonta, vikasietoisuuden kehittäminen ja www-sisällön suojaaminen.

Välttämättömänä Kari pitää myös nykyisen sähköpostijärjestelmän korjaamista uudella järjästelmällä, jossa lähettäjä pystytään varmentamaan ja sisältö salaamaan.

- Toimet vaativat rahaa nyt ja heti ja paljon, eikä kukaan halua tehdä mitään, Kari summaa.

Todenäköisyys Internet-tuhon toteutumiselle on Karin mukaan tällä hetkellä "merkittävästi nollasta poikkeava", mikä hän mielestään tarkoittaa sitä, että tilanne kannataisi ottaa vakavasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?