Pk-yritysten tietoturva usein retuperällä

Suomen Yrittäjien toteuttaman tutkimuksen mukaan johtajien taitojen puute on suurin ongelma pienten ja keskisuurten yritysten tietotekniikassa. Vaikka ongelmiin on herätty vastaamaan, jopa kolmasosalla pienyrityksistä puuttuu yksi tietoturvan tärkeimmistä kulmakivistä eli palomuuri.

11.5.2004 7:12

Verkkokyselynä toteutetun tutkimuksen tulokset julkistettiin eilen Lahdessa pidetyssä yrittäjien tietotekniikkatapahtumassa. Tapahtuman järjestivät yhdessä Päijät-Hämeen Yrittäjät, Microsoft ja OP-ryhmä. Tutkimukseen vastasi yhteensä 300 pk-yritysten päättäjää.

Jopa 60 prosenttia haastatelluista myöntää, että teknologian täysmittainen hyödyntäminen liiketoiminnan tukena kompastuu osaamisvajeeseen. Viidesosan mielestä rahan puute hidastaa teknologista kehitystä.

Yrittäjät hoitavat tietoturvaongelmia vaihtelevasti. Noin kuudella kymmenestä yrityksestä on tietoturvasuunnitelma. Virustorjuntaohjelma puuttuu viidellä prosentilla. Palomuuri puuttuu jopa kolmasosalla pienyrityksien tietoteknisistä järjestelmistä.

- On ensiarvoisen tärkeää, että pienten yritysten samoin kuin kotikoneiden tietoturva varmistetaan asianmukaisin palomuuri- ja virustorjuntaohjelmin, suunnittelija Katri Pölkki Suomen Yrittäjistä sanoo.

Järjestön ylläpitämässä Yrittäjäportaalissa tiedotetaan virusvaroituksista ja sivuille on myös koottu ajankohtaista tietoturva-asiaa. Internet-sivujen välityksellä tieto on laajasti pk-yritysten saatavilla: tutkimuksen mukaan noin 70 prosenttia vastaajista käyttää Suomen Yrittäjien verkkopalveluita.

Vanhat palvelinympäristöt ongelma

Lähes kaksi kolmasosaa yrittäjistä on siirtynyt Windows-käyttöjärjestelmissä ja Office -toimisto-ohjelmistoissa uusimpaan tai toiseksi uusimpaan versioon. Sen sijaan palvelinjärjestelmissä yrittäjillä on puutteita. Kolmasosalla yrityksistä ei ole lainkaan palvelinohjelmistoa käytössään. Noin puolet vastanneista kertoi käyttävänsä Windows-palvelinta, mutta vain seitsemän prosenttia on päivittänyt palvelinohjelmistonsa uusimpaan.

- On hieno asia, että tietoturvaa pidetään selkeästi tärkeänä ja tietoturvahaasteisiin on varauduttu pk-yrityksissä suunnitelmilla. Haasteeksi tietoturva-asioissa yrittäjille voi muodostua vanhat palvelinympäristöt. Uusissa palvelinohjelmistoissa tietoturvaongelmiin on varauduttu aina ajanmukaisimmalla teknologialla, Microsoft Oy:n pk-sektorista vastaava myyntipäällikkö Jarkko Sipilä sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?