SOT: Virushuolet eivät avointa koodia paina

Suomen Ohjelmistotyö Oy:n toimitusjohtaja Santeri Kannisto näkee avoimen lähdekoodin ohjelmistojen tulevaisuuden vapaana viruksista. Kannisto sanoo suljetun koodin ohjelmien virusongelmien johtuvan pitkälti lisensseihin perustuvasta bisnesmallista.

29.3.2004 14:53

Kannisto ottaa kantaa avoimien lähdekoodin virustilanteeseen SOTin maanantaina julkaisemassa artikkelissa.

Kannisto kertoo uskovansa avoimen koodin ohjelmien virusvapaaseen tulevaisuuteen. Samalla hän syyttää suljetun lähdekoodin ohjelmien toimittajia lisenssipolitiikasta, joka jättää käyttäjät yksin ongelmien kanssa.

- Suljetussa lähdekoodissa on tyypillistä, että toimittaja myy käyttäjälle niin kutsutun lisenssin, joka antaa käyttäjälle luvan käyttää ohjelmaa. Osana lisenssiä toimittaja sanoutuu irti vastuusta, ilmoittaa ettei käyttäjällä ole oikeutta saada korjauksia virheisiin, Kannisto kirjoittaa.

Bisneslogiikkaa

Kanniston mielestä syyt viruksien vähyyteen avoimen koodin ohjelmistoissa ovat niin ikään liiketoimintamallissa ja toimintatavassa, joka kannustaa toimittajia korjaamaan virheet ja suojaamaan takuilla käyttäjiä niiltä.

- Näin ollen avoimen lähdekoodin toimittajalle virheet ovat osa liiketoimintaa, joka tuottaa rahaa, kirjoittaa Kannisto.

Bisneslogiikka on Kanniston mielestä toisenlainen lisenssipiireissä, joissa korjaus rasittaa myydyn ja maksetun tuotteen katetta eikä tuota hyötyä toimittajalle.

- Ainoastaan riittävän suuri negatiivinen julkisuus ja asiakastyytymättömyys pakottavat toimittajan korjaamaan virheitään. Muussa tapauksessa niistä pyritään vaikenemaan tai luvataan korjauksia uusien, lisää rahaa tuottavien ohjelmien mukana

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?