Surfin-näkemys - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Nyt näkyvissä virusohjelmoinnin kaupallistuminen

Internetiin viruksia kirjoittavien ohjelmoijien toiminta on muuttunut viimeisten vuosien aikana entistä haitallisemmaksi. Nykyisin on Oy SurFin Ab:n mukaan näkyvissä kasvaneen haitanteon lisäksi jopa viruskirjoittamisen kaupallistumista.

19.2.2004 15:39

Yhtiöstä kerrotaan, että aiemmin harrastelupohjalla tehtyjen virusten tarkoituksena oli testata leviämistä sekä kisailla levinneimmästä viruksesta eikä välttämättä aiheuttaa huomattavaa vahinkoa.

-Uudet virukset, niiden entistä kekseliäämmät leviämistavat sekä tunnettujen haavoittuvuuksien hyväksikäyttö kielivät siitä, että niitä on alettu käyttää myös selvästi kaupallisen hyödyn tavoitteluun. Myös roskapostien lähettäjät ovat ottaneet virukset aseekseen, kertoo tietoturva-asiantuntija Tuomo Liimatainen SurFinista.

Viime aikoina voimakkaasti levinneet madot, kuten viimeisin Bagle-variantti, jättävät tietoliikenneportteja auki saastuneista koneista. Avoimet portit mahdollistavat koneiden käyttämisen muun muassapalvelunestohyökkäyksiin.

-Ennaltaehkäisyn merkitys korostuu koko ajan ja esimerkiksi tarpeettomien porttien sulkeminen palomuureissa estää jo tiettyjen matojen tuhotyöt, kertoo Liimatainen.

Huomauttavia kustannuksia

Sähköpostiosoitteita roskapostittajien tarpeisiin keräävät virukset ja roskapostin määrän jatkuva kasvu aiheuttavat jo nyt huomattavia kustannuksia yrityksissä. Lisäksi internet-liikennettä kuormitetaan ylimääräisesti mm. yrityksiin kohdistuvilla palvelunestohyökkäyksillä.

-Viime vuonna puhuttiin paljon internet-operaattoreiden, kuten Soneran, virusten ja roskapostin takia ruuhkautuneista palveluista. Aiemmin ylimääräisen liikenteen kasvu näkyikin lähinnä runkoverkon sekä internet-operaattoreiden ongelmana. Viimeisten kuukausien aikana ongelmia on ilmaantunut enenevässä määrin myös operaattorin ja loppukäyttäjän väliseen niin sanottuun viimeiseen kilometriin.

Virustorjuntohjelmistojen lisäksi merkittäviä uusia kustannuksia internetin käyttäjille aiheuttaakin yhteyksien tukkeutumisesta johtuva tietoliikennekapasiteetin laajennuspaine.

-Useat Ppk-asiakkaamme ovat kertoneet viimeisten kuukausien aikana yllättävistä laajakaistayhteyksiensä ruuhkautumisista. Yritysten normaali liiketoiminta internetissä ei ole kasvanut merkittävästi mutta silti yritykset ovat joutuneet tai joutumassa kasvattamaan tietoliikennekapasiteettiaan jopa kaksinkertaiseksi. Kyseessä voi olla pienillekin yrityksille jopa tuhansien eurojen vuosittainen lisäkulu. Ongelman syitä joudutaankin nyt etsimään kasvaneesta virus- ja roskapostiongelmasta, huomauttaa Liimatainen

Tietoturva-asiantuntija uskoo, että internet-operaattoreiden täytyy tulevaisuudessa luoda uusia palvelutuotteita, joilla virukset ja roskapostit voidaan "esisuodattaa" jo ennen yrityksen laajakaistayhteyteen joutumista ja sen tukkeutumista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?