Voimaan 1.1. 2004 - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Bush allekirjoitti spammilain

Yhdysvaltojen presidentti George W. Bush on vahvistanut kongressin edustajainhuoneen ehdotuksen sähköpostimainontaa ja roskapostitusta koskevasta laista. Yhdysvallat siirtyy yhtenäiseen roskapostilainsäädäntöön 1. tammikuuta 2004.

17.12.2003 12:41

"Controlling the Assault of Non-Solicited Pornography and Marketing Act of 2003" -laki, lyhyemmin Can-spam, kieltää muun muassa otsaketietojen väärentämisen sähköpostimainoksissa. Mainosposteihin on Yhdysvalloissa ensi vuoden alusta lähtien liitettävä linkki, jota seuraamalla lisämainosten vastaanottamisen samasta lähteestä voi estää.

Rikkomuksista on mahdollista tuomita 250 dollarin sakko lähetettyä viestiä kohden. Sakkosumman yläraja on asetettu kuuteen miljoonaan dollariin.

Can-spam-laki eroaa vastaavasta Eu-direktiivistä merkittävästi perusperiaatteeltaan. Laki ei pyri kieltämään sähköpostimainostamista, vaan asettamaan mainostajille "reilun pelin" säännöt, joita rangaistuksen uhalla on noudatettava.

Opt-in, opt-out

Yhdysvalloissa otetaan Can-Spam-lain myötä käyttöön niin kutsuttu opt-out-periaate, jonka mukaan vastaanottajalle on annettava mahdollisuus kieltäytyä mainosviestien saamisesta.

Valtaosa Eurooppasta on kallistumassa Yhdysvalloissa muutamien osavaltioiden laeissa noudatettuun opt-in:in kannalle eli sähköposti mainostamiseen tarvitaan ennakkolupa.

Lain kriitikot ovat haukkuneet Can-Spam-lakia juuri opt-out:in vuoksi hampaattomaksi. Sen sanotaan myös tekevän hallaa osavaltiolle, jotka ovat jo ehtineet ottaa käyttöön tiukemman linjan omassa säätelyssään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?