Tietoturva

Kansalaisvarmenne matkapuhelimiin

Julkaistu:

Väestörekisterikeskus saa lopulta vuosia ajamansa sähköisen henkilöllisyyden yleiseen käyttöön. Se tarjoaa sitä yhteistyössä operaattorien kanssa kaikille matkapuhelimien käyttäjille. Tähän asti kansalaiset ovat hankkineet sähköisen kansalaisvarmenteen sisältäviä henkilöllisyyskortteja hyvin laiskasti.
Kansalaisvarmenteen tuominen käynnistyy Radiolinjan kanssa yhteistyöllä, joka mahdollistaa Radiolinjan liittymäasiakkaille sähköisen tunnistautumisen ja sähköisen allekirjoituksen matkapuhelimella.

Yhteistyön tavoitteena on yhdistää VRK:n tuottama valtion kansalaisvarmenne ja Radiolinjan matkapuhelinasiakkaan sim-kortilla olevat sähköiset tunnisteet ja allekirjoitustoiminteet yhtenäiseksi palveluksi. Tekninen ratkaisu perustuu VRK:n varmenneinfrastruktuuriin ja Radiolinjan langattomaan julkisen avaimen menetelmään (WPKI, Wireless Public Key Infrastructure) pohjautuvaan tietoturvaratkaisuun.

Tavoitteena on, että Radiolinjan asiakkaat saavat uuden vaihtoehdon turvalliseen sähköiseen asiointiin ja kaupankäyntiin tietoverkoissa. Matkaviestimellä tunnistautuminen ja allekirjoittaminen mahdollistavat monipuolisia, ajasta ja paikasta riippumattomia palveluja.

Puhe-, tekstiviesti- ja wap-toimintojen lisäksi palvelua voi hyödyntää myös internetin kautta käytettävissä asiointipalveluissa, jolloin matkapuhelin toimii kortinlukijan tapaan. Palvelu on helppo käyttää, sillä samaa tunnuslukua voi käyttää erityyppisissä palveluissa. Tavoitteena on, että järjestelmä on Radiolinjan asiakkaiden ja palveluntarjoajien saatavilla vuoden 2004 aikana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

"Suomi on kulkenut edelläkävijänä sähköisissä asiointipalveluissa, mistä osoituksena on VRK:n tuottama sähköinen henkilökortti vuodesta 1999 alkaen sekä Radiolinjan ensimmäisenä maailmassa vuonna 2002 julkistama mobiilivarmennepalvelu. Suomalainen tietoyhteiskunta etenee harppauksella siinä vaiheessa, kun ensi vuoden kuluessa operaattorit voivat tarjota noin 4 miljoonalle suomalaiselle matkapuhelimen käyttäjälle välineet, jotka tekevät mahdolliseksi henkilön vahvan tunnistuksen sähköisissä palveluissa. Näin varmenteet ovat lähes jokaisen liikkuvan ihmisen käytettävissä", kehitysjohtaja Mikko Saarela Radiolinjasta sanoo.

"Nyt toteutettava yhteistyö on luontevaa jatkoa vuonna 1999 aloitetulle sähköisten henkilöllisyyksien ja niiden yleiskäytettävyyden edistämiselle turvallisessa sähköisessä asioinnissa", sanoo Väestörekisterikeskuksen varmennepalvelut-yksikön johtaja Tapio Aaltonen. "Nyt kehitettävä palvelu tukee keväällä 2003 Suomessa voimaan tullutta lakia sähköisistä allekirjoituksista. Tämä on nopea ja asiakasystävällinen tapa saattaa laki käytännössä laajamittaisesti voimaan."

Kommentit

    Näytä lisää