Opt-out-laki tekeillä - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Sophos: USA:n spammilaki ei auta

Virustorjuntayhtiö Sophos ennustaa sangen suorasanaisesti Yhdysvaltojen edustajainhuoneen hyväksymän roskapostilain epäonnistuvan ja ainoastaan lisäävän niin sekaannusta kuin ei-toivottujen viestien tulvaa.

26.11.2003 12:44

Yhdysvaltjen kongresissin edustajainhuone hyväksyi lauantaina ehdotuksen uudeksi sähköpostimainontaa sääteleväksi laiksi äänin 392-5. Senaatin siunauksen laki sai tiistaina.

Lakiesityksen mukaan spammaajat voivat saada raskaiden sakkojen lisäksi jopa viisi vuotta vankeutta. Lain odotettaan päätyvän presidentti George W. Bushin pöydälle tammikuun alussa.

Sophos kertoo erityisesti olevansa pettynyt lain opt-out-luonteenseen, jonka mukaan roskapostien vastaanottamiselta on erikseen kieltäydyttävä. Toinen lähestymistapa eli EU:n suosittama opt-in taas tarkoittaisi ennakkohyväksynnän vaatimista.

Mainosmäärä kasvaa

Mainostajat saavat siis lain mukaan lähettää mielin määrin mainosposteiksi luokiteltuja viestejä ja kuluttajien on erikseen vaadittava jokaiselta mainostajalta mainonnan lopettamiseta.

Sophosin konsultin Graham Cluleyn mukaan laki näyttää vihreää valoa yhtiöille, jotka harkitsevat tilaamattomien viestien lähettämistä "viattomille" tietokoneen käyttäjille.

- Nyt he voivat sen tehdä, kunhan mainoksen loppuun liitetään opt-out-mahdollisuus. Tämä ei vähennä spammin määrää lainkaan, korkeintaan pahentaa tilannetta, Cluley jatkaa.

Laaja vaikutus

Sophos on myös huolissaan lain vaikutuksista osavaltioiden omiin roskapostin rajoittamiseen tähtääviin lakeihin. Muun muassa Kaliforniassa on käytössä tiukka opt-in-periaatteen mukainen spammilaki.

Koska valtaosa roskaposteista on lähtöisin Yhdysvalloista, Graham Cluley uskoo lain kielteisten vaikutusten näkyvän myös Euroopassa.

- Tämä laki on huono uutinen kaikille tietokoneen käyttäjille. USA:n viranomaislla oli mahdollisuus asettua spammia vastaan, mutta he päätyivätkin kompromissiin suoramainostajien kanssa, Cluley toteaa.

Hyvänä asiana yhtiössä pidetään laissa kriminalisoitua avointen välityspalvelinten käyttöä mainosten jakeluun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?