Testi: Surface Headphones 2+ -kuulokkeet - Testit - Ilta-Sanomat

Testi: Microsoft teki hyvistä kuulokkeista juuri paremmat

Surface Headphones 2+ -kuulokkeet tuovat pieniä parannuksia Microsoftin kuulokkeisiin. Ja onneksi ilman hinnannousua.

Surface Headphones 2+ on yrityskäyttöön suunnattu, mutta käytännössä kaikille sopiva versio Microsoftin uutuuskuulokkeista.

4.7. 16:15

Taannoiset Microsoftin Surface Headphones 2 -kuulokkeet olivat oikein onnistunut kokonaisuus. Niissä oli löydetty tasapaino laadun, hinnan ja helppokäyttöisyyden välillä erinomaisella tavalla.

Hieman yllättäen Microsoft tuo niistä markkinoille parannetun version varsin nopeasti. Pienen ihmettelyn jälkeen syy kuitenkin selviää: Surface Headphones 2+:aan on lisätty ominaisuuksia, joista on iloa työkäytössä.

Näin luureja voidaan myydä firmoille, eli kyseessä on erinomainen markkinointiveivaus. Kuulokkeet ovat kuitenkin enemmän kuin tämä, sillä ne ovat aidosti onnistuneet.

Surface Headphones 2+:iin pätevät suurilta osin samat risut ja ruusut kuin perusmalliinkin. Äänentoisto on hintaan (269 euroa) nähden hyvää ja käytettävyys erinomainen. 15 tunnin käyttöaikakin on useimmille riittävä.

Lue lisää: ”Kuka haluaa Windows-kuulokkeet?!” – testasimme Microsoftin Surface Headphones 2 -luurit, ja monenkin kannattaisi ne haluta

Äänenvoimakkuuden ja vastamelutason säätö on toteutettu kuppien kiertosäätimillä, jotka pieksevät kilpailijat näppäryydessään. Tauko, puheluihin vastaaminen ja kappaleiden välillä hyppiminen on toteutettu monista muistakin kuulokkeista tutuilla napautuksilla.

Usb-porttiin menevä lähetin kytkee kuulokkeet Windows 10 -tietokoneeseen tai Maciin ilman bluetooth-yhteyttä.

Mukana on pidetty myös 3,5 millimetrin äänipiuha, jota voi käyttää bluetoothin sijaan.

Kahden eri bluetooth-äänilähteen välillä vaihtaminen on helppoa ja joustavaa. Kuulokkeet voivat olla kytkeytyneitä samaan aikaan vaikka työläppäriin ja omaan puhelimeen. Tämä ei ole harvinainen tilanne etätöissä, kun työkone on kiinni työverkossa vpn-yhteydellä ja työnantaja käskee säästämään kaistanleveyttä.

Yksi hyvä uudistus, toinen turha

Varsinaisia uudistuksia on kaksi, joista yksi on erinomainen ja toinen turhahko.

Ensimmäinen on nimellä Microsoft Surface USB Link kulkeva radiovastaanotin, jonka voi tökätä niin pc:n kuin Macin usb-a-porttiin. Tällä kuulokkeet saa toimimaan saman tien ilman laiteasennusta tai asetusten kanssa ihmettelyä.

Vastaanotin on tarkoitettu vain tietokoneille. Kokeilimme tökätä sen myös Xbox-konsolin kylkeen, mutta ääni ei siirtynyt kuulokkeisiin. Toki luureja voi käyttää myös pelattaessa, mutta se on tehtävä kytkemällä ne piuhalla ohjaimeen. Pienenä pikkubonuksena hukkuneen vastaanottimen tilalle voi ostaa uuden.

Toinen uudistus on oikeaan kuulokkeeseen ilmestynyt Teams-nappi. Sen tarkoitus on – rummunpärinää – avata Teams-sovellus.

Oikeassa kuulokkeessa on nappi, joka avaa Teamsin. Toisinaan.

Toiminto on täysin turha, sillä tietokoneessa tämä on yleensä korkeintaan kahden klikkauksen takana. Teams ei kaiken lisäksi hypännyt kaikissa tapauksissa esille, jos se ei ollut ennestään auki. Muuten napin painaminen ei tehnyt muuta kuin vilkutti merkkivaloa usb-vastaanottimessa.

Myös usb-vastaanottimella on kytkös Teamsiin. Sen punainen/vihreä merkkivalo kertoo, onko käyttäjä mykistettynä vai mikrofoni päällä Teamsissa. Valkoinen kertoo, että yhteys Teamsiin on.

Ei parhaat, mutta hyvät

Kuulokkeiden käyttäjän kannattaa asentaa Surface Audio -sovellus puhelimeensa. Se ei vaadi liikaa oikeuksia, mutta mahdollistaa luurien ohjelmiston päivittämisen sekä asetusten muuttamisen.

Todettakoon myös, että kuulokkeet eivät ole täydelliset. Ne on ohjelmoitu säästämään virtaa katkaisemalla musiikki ja vastamelu, kun kuulokkeet otetaan pois päältä.

Muutaman kerran vastamelu jäi palaamatta luurit takaisin päähän laitettaessa. Kerran kuulokkeet lakkasivat ottamasta käskyjä vastaan ja vaativat uudelleenkäynnistyksen. Yksi ohjelmistopäivitys lisää olisi siis tarpeen.

Teknisesti Surface Headphones 2+:t eivät kisaa aivan kuulokkeiden terävimmässä kärjessä. Niiden bluetooth-versio on ”vain” 4.2, eikä niissä ole esimerkiksi Huawei FreeBuds Studiosin tarjoamaa 48 kilohertsin äänentoistoa.

Lue lisää: Huawei toi edulliset hifikuulokkeensa Suomeen: Yllätyimme iloisesti – vain yhtä asiaa jäimme kaipaamaan

Tässä mennään kuitenkin sen verran kultakorvaosastolle, että Surfacejen voi rehdisti todeta olevan riittävän hyvät. Ne pieksävät nappikuulokkeet mennen tullen.

Kuulokkeissa on tehty monta asiaa oikein. Hinta, laatu ja käytettävyys kohtaavat mainiosti. Ja koska Surface Headphones 2+:n hinta näyttää useimmissa paikoissa olevan sama 269 euroa kuin perusmallilla, näitä on helppo suositella vanhemman mallin sijaan.

Jos taas omistat jo Surface Headphones 2:t, päivitykseen ei ole mitään syytä. Usb-radiota ja Teams-nappia lukuun ottamatta puhutaan samoista kuulokkeista.

Jos kuulokkeita myydään firmoihin, voittaja on tässä tapauksessa niiden käyttäjä. Surface Headphones 2+:sta on pakollisten Teams-sulkeisten ohella iloa myös musiikin kuuntelussa ja töistä kotoon lähdettäessä – sikäli kun työnantaja antaa ne päässä kotiin lähteä. Etätyöläiselle tämä ei tietenkään ole ongelma.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?