Rei’itetyt pelihiiret ovat nyt kovaa huutoa – testasimme uutuuden, joka jätti lähinnä kasan kysymyksiä - Testit - Ilta-Sanomat

Pelihiirissä on yksi muoti-ilmiö yli muiden – Roccat Burst Pro kertoo paljon trendin nykytilanteesta

Roccat Burst Pro -pelihiiri on uusin tulokas ultrakevyiden pelihiirien kategoriassa, jonka suosio on kovassa kasvussa.

Burst Pro on Roccatin kevyiden pelihiirien huippuversio.­

14.11. 7:00

Kevyet pelihiiret ovat tällä hetkellä hyvin nopeasti kasvava trendi pelaamiseen liittyvissä pelitarvikkeissa. Erilaisia versioita ultrakevyistä hiiristä – jotka painavat korkeintaan noin 80 grammaa – ovat tänä vuonna julkaisseet muun muassa HyperX, SteelSeries, Razer ja Roccat.

Pääosa kevyistä hiiristä on valmistettu hunajakennorakenteella, jossa ulkopintaan on tehty reikäkuvioita. Markkinoilta löytyy kuitenkin myös kevyitä hiiriä ilman reikädesigniä, kuten Ilta-Sanomien testaama Roccat Burst Pro.

Noin 64 euron suositushintaan myytävän Burst Pron lisäksi Roccat on tuonut myyntiin halvemman version, Burst Coren, jonka suositushinta on huomattavasti edullisempi 32 euroa.

Hiiret ovat ulkoisesti tismalleen samat, joskin Coressa led-valot jäävät vain rullaan. Muuten Pron sensori ja kaapeli ovat huomattavasti parempia. IS ei saanut testiin halvempaa Core-versiota.

Hunajakennorakenteen päälle on jätetty muovikerros, jotta reikäpintaa ei tulisi. Sisältä löytyvät led-valot muistuttavat kuitenkin siitä.­

Burst Prosta löytyy poikkeuksellinen reikädesign, silä rungon päälle on jätetty ohut muovikerros. Näin olleen aukkoja ei käsin tunne. Sen sijaan hunajakennorakenteen näkee, jos jättää sisältä (ja rullasta) löytyvät led-valot päälle.

Mustana ja valkoisena saatavan hiiren paino on 68 grammaa ja strategiset mitat 120 x 58 x 38,7 millimetriä (pituus-leveys-korkeus). Peruspainikkeiden ja rullan lisäksi hiiren vasemmasta reunasta löytyy kaksi peukalopainiketta sekä hiiren herkkyyttä vaihtava dpi-painike.

Burst Pron sisältä löytyy PixArtin PMW3389-sensoriin perustuva valmistajan muokkaama Owl-Eye-sensori. Sen tarkkuus on 16 000 dpi:tä ja kiihtyvyys 50G:tä. Hiiressä on Roccatin omat optiset Titan-kytkimet, joiden luvataan kestävän 100 miljoonaa klikkausta.

Hiiri on liukasta muovia, mutta sivuilta löytyy pientä kuviota paremman otteen saamiseksi. Hiiren johto on Roccatin versio punotusta Phantomflex-kaapelista, joka ei ole kuitenkaan kevyimmästä päästä.

Asetuksia voi säätää Roccatin Swarm-ohjelmistolla. Tarjolla ovat kaikki yleisimmät säädöt, kuten herkkyyden muuttaminen, näppäinten uudelleenohjelmointi ja valojen hallinta.

Kuvassa sinisellä Burst Pro (120 x 58 x 38,7 mm / pituus-leveys-korkeus), pinkillä G Pro Wireless ja vihreällä Zowie EC1. Kuva auttaa havainnollistamaan hiirien muotoilujen eroja. Kuva Gearsearch.gg-sivustolta.­

Testaaja on käyttänyt viimeiset kaksi vuotta pelkkiä ultrakevyitä pelihiiriä. Aiemmin käytössä ovat olleet Finalmouse Air 58, Glorious Model O, Xtrfy M4, G-Wolves Hati M sekä Logitech G Pro (langallinen ja langaton versio). Yleisesti hiirestä kuin hiirestä on löytynyt nopeasti itselle sopiva ote, vaikka oma käsi onkin isonpuoleinen.

Roccat Burst Pro oli kuitenkin vuosiin ensimmäinen hiiri, jonka ensivaikutelma oli pienoinen pettymys. Hiiren takaosa on hyvin leveä ja sivut muuten tasaiset, joten luontevaa asentoa ei löytynyt useampaan päivään.

Hiirestä pidetään kiinni yleensä jollain seuraavista tavoista: Kämmenellä (palm), sormenpäillä (fingertips) tai niin sanotusti kynsiotteella (claw), joka on tavallaan yhdistelmä kahta ensimmäistä. Itse pelaan kämmenotteella, mutta Burst Pro sopii testin perusteella huomattavasti paremmin sormenpäillä tai kynsiotteella pelaaville.

Swarm-ohjelmistolla säädetään dpi:tä, valoja ja muita asetuksia.­

Sivujen olematon muotoilu ja pulska rakenne ei ole itselleni se sopivin, mutta reilun viikon aktiivipelaamisen jälkeen hiiri alkoi tuntua luontevalta. Vähäisen muotoilun vuoksi Burst Prota voi suositella sekä vasen- että oikeakätisille.

Näppäinkytkimet eivät ole niin äänekkäät kuin esimerkiksi aiemmin käyttämissäni Hatissa tai G Prossa. Ne myös tuntuvat hieman tahmeilta, vaikka pelitilanteissa eroja ei huomannutkaan. Asiaan kiinnitti kuitenkin huomiota ensimmäiset pari päivää.

Hiiren tassujen osalta Roccat on päätynyt kahteen isoon muovipalaan, jotka on sijoitettu pohjassa etu- ja takaosaan. Mukana toimitetaan vaihtopalat, jotka pidentävät hiiren käyttöikää.

Burst Pron pohjasta löytyy kaksi isoa muovitassua. Paketissa tuli mukana myös vaihtokappaleet.­

Onko Burst Prosta pysyvään käyttöön? Ei, vaan paluu on hyväksi todettuun G-Wolves Hatiin, jonka kurvikas muotoilu ja kevyempi klikkailu sopii itselleni paremmin.

Burst Pro on ihan hyvä tuote, mutta se ei erotu edukseen mitenkään kilpailijoista muotoilua lukuun ottamatta. Tämä kertoo paljon trendin nykytilasta, jossa erotutaan lähinnä markkinoinnilla ja mielikuvilla.

Jalkapallokenkien ja puhelimien tavoin monet pelaajat ovat merkkiuskollisia, vaikka erot olisivat valmistajien välillä pieniä. Hiirien käteenistuvuudessa on kuitenkin sen verran paljon eroja, että jokaiselle kevythiirelle tuntuu löytyvän tarpeeksi asiakkaita.

Jos jokin on varmaa, kevyet pelihiiret ovat tulleet jäädäkseen. Vielä vuosi sitten kaikki suuret valmistajat eivät olleet esitelleet omia versioitaan kevyistä pelihiiristä, mutta nyt markkinoilla on ylitarjontaa kaikkien innostuttua ideasta.

Ensi vuonna on tulossa myyntiin entistä enemmän langattomia reikähiiriä, mutta sen jälkeen uusia jippoja tuskin keksitään kovin nopeasti. Nähtäväksi jää, mikä nousee seuraavaksi trendiksi pelihiirien osalta.

Muita suosittuja langallisia, ultrakevyitä pelihiiriä alle satasella:

  • Razer Viper Mini (61 g)

  • Glorious Model O (69 g)

  • Logitech G Pro, (80 g)

  • SteelSeries Aerox 3 (57 g)

  • Xtrfy M4 (69 g)

  • HyperX Pulsefire Haste (59 g)

  • Endgame XM1 (70 g)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?