Testissä älyhammasharja Oral B iO - Testit - Ilta-Sanomat

Maksaisitko hammasharjasta 300 euroa? Pakkohan se oli testata

Uusi Oral B iO -hammasharja perustuu sovelluksen käyttöön.

6.9. 7:00

Uusi Oral B iO -hammasharja pyrkii heti ensinäkemältä tekemään pesäeroa perinteisiin sähköhammasharjoihin sekä myös Oral B -älyhammasharjoihin. Värinä on uhmakkaasti musta, vaikka iO9- ja iO7-malleja saa myös valkoisena. Lisäksi vaihdettava harjaosan kiinnitys on hieman erilainen, joten vanhat Oral B -vaihtoharjat eivät uusiin iO-malleihin sovi.

Ensimmäinen Oral B -älyhammasharja tuli markkinoille 2014. Tämänvuotisen älyharjan uusia ominaisuuksia ovat myös harjassa oleva pieni led-näyttö sekä entistä hiljaisempi kitkaton magneettivetoinen moottori, jonka luvataan tuottavan tehokkaita ja miellyttäviä mikrovärähtelyjä. Näyttö näyttää käytännössä valitun harjausohjelman, akun varauksen sekä hymiönä palautteen harjauksesta.

Älyharjalla harjaus onnistuu samaan malliin kuin vanhemmillakin perusmalleilla, eli harja surahtaa puolen minuutin välein ja useamman kerran kahden minuutin kohdalla täyden harjausajan saavuttamisen merkiksi. Harjan varressa on erilliset käynnistys- ja valintanappulat. Jälkimmäisellä voi vaihtaa mallista riippuen 5–7 eri harjausasetuksen välillä.

Harjaosan tyvessä on merkkivalo, joka näyttää vihreätä, jos harjan paine hampaisiin on sopiva. Valon väri vaihtuu liian kovan ja myös liian pienen paineen merkiksi.

Älyharja

Varsinaisia älyominaisuuksia pääsee käyttämään yhdistämällä harja bluetoothilla puhelimeen ja lataamalla Oral B -sovellus.

Harjassa on asennontunnistimia, joten puhelimen näytöllä voi ainakin osapuilleen seurata kuvan ja pisteviivojen avulla, mitä alueita on harjattu ja mitä harjaamatta.

Ylä- ja alahampaat on jaettu oikea-, vasen- ja keskialueeseen, joissa lisäksi on pisteviivoilla merkityt sisä-, ulko- ja purupinnat.­

Harjatessa pisteviivat muuttuvat alueittaan himmeämmiksi ja katoavat kokonaan, kun harjausta on jatkettu sovelluksen mielestä oikeassa asennossa tarpeeksi kauan.

Hammasharjan asennontunnistus toimi melko hyvin, vaikka se tuntui joskus erehtyvän vasemman ja oikeanpuoleisten alahampaiden välillä. Grafiikka on sinänsä ihan hyvä apukeino, jonka avulla tulee harjaa ainakin pyöritettyä vähän joka suunnalla suuta. Ihan tarkkaanhan harja ei sijaintia tiedä. Sinänsä on kai syytä olla tuloksiin tyytyväinen, sillä sovelluksen ja uuden harjan paljasti ja paransi suusta alkavan ientulehduksen.

Tältä näyttää puhdas suu.­

Sovellusta käyttäessä täydellisen tuloksen saa yleensä vasta kolmen minuutin harjauksen jälkeen. Yleisesti ohjeena käytetty kaksi minuuttia ei siis älyharjan mukaan riitä.

Useita ohjelmia

Eri harjausohjelmien välillä en nyt huomannut kovin merkittäviä eroja. Ääripäinä olivat intensiivinen ja erittäin hellävarainen harjausohjelma. En ole varma, oliko näiden välillä muita eroja kuin ehkä harjasosan pyörimisnopeus.

Puhelimen käyttö on sen sijaan hankalaa, sillä jouduin älyharjatessa pitämään sitä kädessä kasvojen edessä. Parasta olisi, jos puhelimen saa harjauksen ajaksi hyllylle tai telineeseen suunnilleen silmien korkeudelle harjauksen ajaksi. Jos puhelimen laittaa jonnekin lavuaarin päälle, joutuu harjatessa katsomaan alaspäin ja tahnat valuvat suusta. Kyllähän te tiedätte, ei kovin miellyttävää.

Harjausta on hieman pelillistetty, eli onnistumista mitataan prosenttiluvuilla, pisteillä ja palkitaan ”mitaleilla”.­

Jos älyominaisuudet vakuuttavat, on harjasta oltava valmis maksamaan lähes 300 euroa. Lisäksi kahden vaihtoharjan paketti maksaa yli 20 euroa. Harjan voi myös asettaa muistuttamaan automaattisesti uusien harjojen ostamisesta määräajoin – mikä saa lisää rahaa satamaan valmistajan laariin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?