Yli 130 miljoonaa kappaletta myynyt klassikkopuhelin tulee taas – tältä se tuntuu - Testit - Ilta-Sanomat

Yli 130 miljoonaa kappaletta myynyt klassikkopuhelin tulee taas – tältä se tuntuu

Motorola Razr on uusittu versio vuoden 2004 simpukkapuhelimesta.

Julkaistu: 28.2. 7:00

Motorola Razr on tämän vuosikymmenen näkemys maailman myydyimmästä simpukkapuhelimesta.

Nykyisin kiinalaisen Lenovon omistuksessa oleva Motorola tuo takaisin taittuvan Razr-simpukkapuhelimensa.

Alkuperäinen puhelin on todellinen kännyköiden klassikko, sillä vuonna 2004 julkaistua Razr V3 -mallia myytiin yli 130 miljoonaa kappaletta. Tämä tekee siitä maailman myydyimmän simpukkapuhelimen. Vuonna 2004 alun perin julkaistu puhelin ei lyönyt Suomessa itseään läpi Nokian vahvan aseman vuoksi samalla tavalla kuin muualla maailmassa.

Puhelimen kannen avaaminen ja sulkeminen tuntuu kevyeltä ja vaivattomalta.

Uusittu Razr julkistettiin jo viime vuoden marraskuussa, mutta sen kauppoihin saaminen on osoittautunut poikkeuksellisen hitaaksi. Aivan viime aikoina tähän on vaikuttanut koronavirus.

– Ensimmäinen erä on myyty loppuun, eikä toinen ole niin suuri kuin haluaisimme. Puhelinta valmistetaan Kiinan Wuhanissa, ja joudumme noudattamaan paikallisten viranomaisten asettamia rajoituksia, sanoo Motorolan Pohjoismaiden-tuotevastaava Christer Högström.

Näillä näkymin puhelinta saadaan Suomessa kauppoihin huhtikuussa. Aluksi kyse on kuitenkin varsin pienistä eristä.

Laitetta ei ole tarkoitettu kaikille, mikä näkyy hintalapussa. Razrin myyntihinta on Suomessa 1599 euroa. Vaikka laite on hintava, sen kamera- tai suoritinkomponentit eivät ole parhaita mahdollisia markkinoilta löytyviä.

– Kyse on enemmän kokonaisuudesta, sanoo Motorolan Pohjoismaiden-johtaja Oscar Thunström.

Avattuna näytön koko on 6,2 tuumaa.

Thunström kertoo, että puhelimesta tehtiin kaikkiaan 22 kehitysversiota ennen kuin lopullinen design lyötiin lukkoon. Pois jäi muun muassa alkuperäisessä ollut nappi, jota napsauttamalla simpukka aukesi.

– Se hämmensi nykyaikaisia käyttäjiä ja lähinnä säikäytti heidät. Se muun muassa johti puhelimien maahan putoamiseen, Thunström kertoo.

Laite on erikoinen myös siinä mielessä, että siinä ei ole lainkaan paikkaa sim-kortille. Mobiiliyhteydet toteutetaan täysin elektronisella, ohjelmoitavalla e-simillä.

Ilta-Sanomat Digitoday tutustui puhelinuutuuteen. Se tuntui kädessä yllättävän hyvältä, ja yhdestä taittuvasta paneelista koostuva näyttö aukesi yli kuusituumaiseksi 21:9-kuvasuhteen näytöksi.

Näytön käyttö oli vaivatonta. Sen tuntuma on samalla tavalla muovinen kuin muissakin taittuvanäyttöisissä puhelimissa. Se kuitenkin tottelee ohjausta erinomaisesti.

Mikä merkittävintä, taitoskohta oli hyvin huomaamaton. Se oli merkittävästi pienempi kuin Samsung Galaxy Foldissa, Galaxy Z Flipissä tai Huawei Mate X:ssä ja Xs:ssä.

Taitesaumaa näytön välissä ei näy juuri lainkaan. Tässä Motorola on onnistunut paremmin kuin Huawei ja Samsung.

Puhelin aukeaa ja sulkeutuu näppärästi. Mietityttämään jää laitteen kestävyys arkikäytössä vuosien ajan. Näytön ensimmäinen vaihtokerta maksaa 400 euroa, myöhemmät kerrat lisää.

Amerikkalainen Cnet sai puhelimen rikkoutumaan koneistetussa testissä vajaan 28 000 avauskerran jälkeen. Testiä on kuitenkin kritisoitu yliaggressiivisuudesta, eikä se välttämättä kerro koko totuutta.

Laitteen ulkopuolella oleva pikkunäyttö oli näppärä, joskin sen valovoima jäi auringossa turhan pieneksi. Laitteella ei kuitenkaan voi kirjoittaa sen ollessa suljettuna.

Nykyisellään Motorola Razr on vaikuttava lupaus, mutta ei puhelin, jota kannattaisi välttämättä ostaa. Tämä pätee useampiin uutta teknologiaa hyödyntäviin ensimmäisen sukupolven laitteisiin.

Kun puhelin on kiinni, pikkunäyttöä voi käyttää ilmoitusten lukemiseen ja selfie-kuviin.

Kilpailu Samsungin ja Huawein kanssa kuitenkin takaa, että taittuvanäyttöiset puhelimet kehittyvät nopeasti. Ne voivat olla todellinen vaihtoehto jo parin kolmen vuoden sisään.

Jos Motorola ei ole ainoa yhtiö, joka tuo markkinoille taittuvanäyttöisiä puhelimia, se ei ole myöskään ainoa vanhoja laitteita uudelleenjulkaiseva valmistaja. Nokia-puhelimia valmistava HMD Global on saanut suurta suosiota tuomalla markkinoille uusioversiot ”särkymättömästä” Nokia 3310 -puhelimesta ja ”banaanista” eli 8110 -mallista.

HMD:ltä odotettiin uutta retropuhelinta Barcelonan mobiilimessuilla, jotka kuitenkin peruttiin. Yhtiö ei ole vielä tehnyt väliin jääneitä tuotejulkistuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?