Peliarvostelu: Luigi’s Mansion 3 on hykerryttävää hupikauhuilua koko perheelle - Testit - Ilta-Sanomat

Peliarvostelu: Luigi’s Mansion 3 on hykerryttävää hupikauhuilua koko perheelle

Luigi’s Mansion 3 on tasapainoista Nintendo-seikkailupelailua kauhuvirityksellä.

Luigi’s Mansion 3 on tasapainoista Nintendo-seikkailupelailua kauhuvirityksellä.

Julkaistu: 21.12.2019 16:00

Nintendon kansikuvapoika Marion jänishousuinen veli Luigi on palannut.

2000-luvun alkupuolen seikkailupeliyllättäjä Luigi’s Mansion sai lopultakin kolmannen osansa. Hieman Haamujengin tapaan toteutetussa sarjassa vihreälakkinen Luigi toikkaroi nyt valtavassa hotellissa. Tästä seuraa litania aivonystyröiden hieromista edellyttäviä arvoituksia ja naurunpyrskähdyksiä aiheuttavia hyppysäikäytyksiä.

Luigi pelkää kaikkia ja kaikkea - ja tarjoaa näin useita riemunaiheita.

Luigi pelkää kaikkia ja kaikkea - ja tarjoaa näin useita riemunaiheita.

Luigi, Mario, prinsessa Peach ja kumppanit ovat saaneet kutsun etäiseen lomahotelliin. Lomailu jää kuitenkin haaveeksi, kun hotellin johtajatar osoittautuu aavekonnaksi, ja kaappaa koko konkkaronkan vangiksi.

Ainoastaan Luigi pääsee karkuun, törmää sattumalta edellisistä Mansioneista tuttuun professori E.Gaddiin ja saa tältä käsiinsä aavepölynimurin. Klassikkoaseeseen on asennettu uusia ominaisuuksia – erikoisimpana Gooigi -limalöllö, joka voi ottaa Luigin hahmon ja sujahtaa vaikkapa kalterien toiselle puolelle.

Jos likellä on kaveri, voi toinen pelailla limalöllöllä ja toinen Luigilla. Yksinpelissä Luigi nököttää paikallaan, kun lima lähtee liikkeelle. Moninpelin puolelta LM 3 tarjoaa myös Scarescraper -tilaa, jossa jopa 8 Luigia voi raivata huoneita puhtaaksi roinasta ja kummituksista. Tässä pelitilassa jokainen pelaaja tarvitsee oman pelinsä.

Luigi koluaa edellisosien tapaan laajaa kartanohotellia huone huoneelta. Eteen tulee kevyitä pulmia, jotka on ratkaistava päästäkseen eteenpäin. Esimerkiksi pelin alkupuolella sisäkköaave yrittää karkuun nielaistuaan Luigin tarvitseman matkalaukun. Iso kummitushahmo ei tartu pölynimuriin, mutta Luigin repertuaarissa olevalla karhupumpulla saa otteen aaveen vatsassa näkyvästä matkalaukusta. Eli narullinen karhupumppu kiinni aaveeseen ja sen avulla matkalaukku ja kummitus parempaan talteen.

Professori E.Gadd ja aavekoira Polterpup pitävät huolta, että Luigi ei eksy tieltään.

Professori E.Gadd ja aavekoira Polterpup pitävät huolta, että Luigi ei eksy tieltään.

Pelaaminen ja arvoitukset, tai muutkaan vaiheet, eivät ole erityisen vaikeita. Läpihuutojuttu LM 3 silti ei ole – peli on pullollaan pieniä salaisuuksia, joiden vapaaehtoiseen löytämiseen menee tunti jos toinenkin. Pelimediat ovat arvioineet, että LM 3:n läpipeluuseen menee noin 15–20 tuntia aikaa, ja pidempään jos kaiken haluaa saada selville.

Onko tämä Muumilaakso? Parhaimmillaan tunnelma on käsinkosketeltava.

Onko tämä Muumilaakso? Parhaimmillaan tunnelma on käsinkosketeltava.

Vaikeusasteeltaan peli toimii koko perheen viihdykkeenä mainiosti. Kevyesti kauhuileva tarina säikäyttää pelaajansa tämän tästä – mutta niin hupaisilla tavoilla, että kouluikäinen voi pelailla peliä ilman pelkoa liiasta kauheudesta. Pelistä löytyy itseironinen pohjavire: edellisosien tapaan Luigi tärisee ja hermoilee koko ajan. Monesti pahaenteisessä komerossa saattaakin piillä karkuunlähtevä hiiri tai papattien paukkeella esiin hyppäävä vieteriukko.

Aavesisäkkö meinaa viedä arvokkaan laukun. Ei kun imuroimaan!

Aavesisäkkö meinaa viedä arvokkaan laukun. Ei kun imuroimaan!

Perhepeliksi LM 3:ssa on paljon englanninkielestä tekstiä. Pelien tekstittäminen suomeksi ei ole edelleenkään erityisen yleistä, mutta Luigi's Mansion 3:n kohdalla poikkeus olisi ollut tervetullut. Ilman englanninkielen osaamista pelin salaisuuksien ratkaisemiseen voi mennä pidemmän aikaa – esimerkiksi pölynimurin uudet ominaisuudet esitellään etupäässä tekstin muodossa.

Kaikkiaan Luigi's Mansion on hauska ja sopivan jännittävä seikkailupeli, jonka juoni ja tunnelma pitävät otteessaan.

Testattu: Nintendo Switch Lite, saatavilla: Nintendo Switch

Julkaisija: Nintendo

Ikäraja (PEGI): 7

Tuoreimmat osastosta