Nintendo Switch Lite tinkii tv-näkymästä, mutta on hintansa arvoinen laite - Testit - Ilta-Sanomat

Switch Lite teki Nintendosta todella halvan – testasimme, onko laitteesta iloa ilman tv-näkymää

Nintendo Switch Lite -konsolista on karsittu tv-ominaisuudet edullisimman hinnan ja kevyemmän rakenteen tieltä. Kuvassa laitteella kokeillaan Luigi’s Mansion 3 -peliä.

Julkaistu: 16.11.2019 16:00

Nintendo ei tee ennalta-arvattavia ratkaisuja. Ensin pelijätti teki pesäeron käsikonsoleihin, sitten se julkaisi käsikonsoli Nintendo Switch Liten.

Keväällä 2017 lanseerattu Nintendo Switch -pelikonsoli yllätti yhdistämällä jo auringonlaskun laitteeksi tuomitun käsikonsolin ja uuden sukupolven pelikonsolin samaan laitteeseen. Laite osoittautui menestykseksi ja niitä on jo myyty liki 40 miljoonaa kappaletta.

Switchillä pystyy pelaamaan joko pieneltä ohjainlaitteen ruudulta tai sitten heijastamaan pelin suoraan tv-ruudulle. Konsolin nimi alleviivaa juuri mahdollisuutta vaihtaa pelitilaa tarpeiden mukaan. Siksipä Nintendon uusi lanseeraus, syyskuun lopussa kauppoihin tullut Nintendo Switch Lite tuntuukin yllättävältä päätökseltä – nyt ison ruudun ominaisuudet on karsittu kokonaan pois, ja jäljellä on vain täysverinen käsikonsoli. Liteä ei voi liittää Nintendon telakkaan, eikä siitä löydy esimerkiksi hdmi-liitintä.

Tv-ominaisuudet karsimalla Nintendo sai painettua laitteen hintaa selvästi alemmas. Suomalaisissa pelikaupoissa perus-Switch maksaa noin 320–350 euroa, Switch Liten hinta on puolestaan noin 220 euroa. Hintaero lienee tarkkaan puntaroitu ja saattaa madaltaa konsolin ostokynnystä monissa kodeissa.

Mitä halvemmalla hinnalla sitten saa? Vertasimme Liteä ”perinteiseen” Switch-konsoliin. Liten piirre silmiinpistävin on sen kiinteä rakenne. Perus-Switchissä käsikonsoli muodostetaan liittämällä näyttöön kaksi Joy-Con-ohjainta, kun taas Litessä ohjaimet on integroitu suoraan yksikköön. Tästä johtuen peliohjainta ei käytännössä vaihdeta pelin ehdoilla, vaikka irrallisen ohjaimen liittäminen Liteen onnistuukin. Litessä ei ole Joy-Conien värinäominaisuutta.

Nintendo Switch Lite (alapuolella) on hieman Nintendo Switchiä pienempi ja kevyempi. Vasemman käden ohjausnapit on vaihdettu aiemmista Nintendo-konsoleista tuttuun ristiohjaimeen, joka parantaa pelituntumaa etenkin tasoloikkapeleissä.

Rakenteensa vuoksi Litellä voikin pelata vain Switchin käsikonsolivalikoimaan sopivia pelejä. Suurimmassa osassa pelejä tämä on järjestetty, mutta rajoitus on syytä ottaa huomioon. Nintendo on luvannut varoittaa yhteensopimattomuusongelmista verkkokauppansa valikoiman kohdalla.

Lite on nimensä mukaisesti Switchiä kevyempi laite. Switch ohjaimineen painaa noin 400 grammaa, kun taas Lite painaa noin 277 grammaa. Painoeron havaitsee pelatessa, ja Lite tuntuu miellyttävämmältä kannatella. Muutenkin kiinteä rakenne tuo kevyeen laitteeseen tiettyä jämäkkyyttä, vähentää natinaa ja tuntuu mukavalta käsissä.

Switch Liten näyttö on hitusen edeltäjäänsä pienempi. Näytön kirkkaudessa tai laadussa ei ole havaittavaa eroa.

Näyttö on hieman pienempi: Switchissä 6,2 tuumaa, ja Litessä 5,5 tuumaa.

Peliohjaimet toimivat molemmissa laitteissa liki samalla tavoin. Litessä vasemman käden ohjausnappulat on muutettu vanhanmalliseksi ristiohjaimeksi. Ratkaisu on tervetullut, ja tuntuu parantavan pelattavuutta etenkin Nintendon vanhassa leipälajissa, tasoloikkaseikkailupeleissä.

Liten akku kestää hitusen Switchiä paremmin, Nintendo lupaa Switchille 2,5–6,5 tunnin akunkestoa, kun taas Litessä lupaus on 3–7 tuntia.

Käytännössä Nintendo Switch Liten käyttäjä luopuu mahdollisuudesta pelata pelejä television välityksellä, jolloin se ei ole parhaimmillaan porukalla pelattuna samassa huoneessa.

Vaihtoehto on kuitenkin ottaa yhteys toiseen Switch -laitteeseen. Kokeilimme tätä ominaisuutta samassa tilassa Mario Kart 8 Deluxe -pelillä, jolloin laitteet muodostivat yhteyden liki välittömästi ilman erityistä teknistä säätämistä. Pelokoneet toimivat hienosti synkronoituna, ja pelaaminen oli yhtä mutkatonta kuin samaan laitteeseen yhdistetyillä kahdella peliohjaimella. Kilpapelaamiseen tai vastaavaan toimintaan laiteesta tuskin on erityisempää hyötyä verrattuna Switchiin.

Pelaamisen lisäksi Nintendo Switchiin ja Liteen saa nykyisin asennettua myös YouTube-sovelluksen, jolla pääsee katsomaan videopalvelun sisältöä. Kirkkaalta ja useimpia kännyköitä hieman suuremmalta näytöltä tubevideoiden katseleminen onnistuu melko hyvin. Ainoana ongelmana ovat peliohjaimen näppäimiin sijoitetut kelaus-, selaus-, paussi ja muut kaukosäätimen ominaisuudet. Pienehköstä laitteesta ei löydy paikkaa lepuuttaa käsiä videon katselun aikana, jolloin tulee helposti painaneeksi vahingossa jotain näppäintä ja katselu keskeytyy. Esimerkiksi Netflixin, HBO:n tai Yle Areenan sovelluksia ei Nintendo Switchistä tai Litestä löydy.

Käytännössä käsikonsoli on parhaimmillaan yksin pelaillessa, sohvalla tai nojatuolissa makoillessa, kiireettömässä ja paineettomassa mielentilassa. Näissä olosuhteissa se tuo hinnalleen oikein hyvän vastineen, kunhan omistaja muistaa pitää silmänsä auki sen varalta ettei tule ostaneeksi yhteensopimattomia pelejä.