Testi: OnePlus 7 on Pro-mallia rutkasti halvempi, mutta mitä rahalla saakaan? - Testit - Ilta-Sanomat

Testi: OnePlus 7 on Pro-mallia rutkasti halvempi, mutta mitä rahalla saakaan?

OnePlus 7 noudattaa valmistajan klassista hinnoittelua, mutta jää vaille suurta osaa Pro-mallin herkuista.

OnePlus 7 on valmistajan edullisempi uusi puhelinmalli.

2.6.2019 7:00

Kiinalainen älypuhelinvalmistaja OnePlus julkaisi toissa viikolla uudet OnePlus 7- ja OnePlus 7 Pro -puhelimensa. Yhtiö marssitti kiireellä lippulaivamallinsa julkisuuteen, mutta ”perusseiskaa” ei ole tähän mennessä juuri nähty.

Perusmallista tekee erityisen kiinnostavan sen kohtuuhintaisuus. Yhtiö viritteli Pro-mallin täyteen mitä moninaisimpia kilkkeitä – ja samalla hinnoitteli sen halvimmankin version 749 euroon.

Perusseiska noudattelee OnePlusin tutumpaa hinnoittelua. Laitteella on hintaa 549 euroa, eli reilusti alle perinteisen lippulaivakategorian.

Vasemmalta oikealle: OnePlus 6T, 7 ja 7 Pro. kaksi ensimmäistä ovat pitkälti samasta piistä veistettyjä.

Paineita hinnannostoon olisi varmaan ollut perusmallissakin. Valistunut arvaus on, että OnePlus piti hintalapun kohtuullisena säilyttääkseen laitteen kilpailukyvyn hinnoittelultaan aggressiiviseksi tiedetyn Honor 20 -sarjan rinnalla.

Kuten tarina kertoo, Donald Trump kuitenkin söi Huawein ja siinä samalla Honorin eväät, ja Honor 20 -sarjan tulevaisuus on suuri kysymysmerkki. OnePlusilla lienee sittemmin harmiteltu useammankin kerran päätöstä haastaa hinnalla puhelin, jonka näkyvyydestä kaupoissa ei ole mitään tietoa.

6T:n veli, 7 Pron pikkuserkku

Mutta niin, puhutaanpa sitten itse OnePlus 7:sta.

OnePlus 7 on selkeä kehitysversio OnePlus 6T:stä. Kehitysaskeleet ovat olleet maltillisia, ja 6T:llä ja 7:llä on paljon enemmän yhteistä kuin 7 Prolla. Myös kokonsa puolesta 6T ja 7 ovat identtisiä.

Perusseiskasta puuttuu suuri osa 7 Pron uudistuksista: 90 hertsin näyttö, esiin pomppaava selfie-kamera ja kolmoispääkamera optisine zoomeineen.

Optisesta zoomista tosin todettakoon sen verran, että myöskään Pron kamera ei ole ihan sitä, mitä annettiin ensin ymmärtää. Valmistaja puhui alun perin kolminkertaisesta zoomista, mutta sittemmin nämä maininnat on häivytetty. Polttovälin perusteella Pron zoomi on lähinnä 2,2x.

Puutelistalla on myös 30W-pikalataus (joka muuten löytyi jo 6T McLaren -mallissa, ”tavallinen” pikalataus toki löytyy).

Hyvä kamera, muttei paras

OnePlus 7:n kamera on vaikea tapaus. Pääkamera on varustettu peräti 48 megapikselin kennolla, ja lopputulos tallennetaan 12 megapikselin formaatissa. Pro-mallin ultralaajakuvaa tai optista zoomia ei ole tarjolla.

Kamera on parannus edeltäjään, mutta se myös näkyy ulkoisesti. OnePlus 7:n kamerakyttyrä (oikealla) on merkittävästi suurempi kuin 6T:ssä.

6T:hen verrattuna kamera on kuitenkin pieni – paino sanalla pieni – askel eteenpäin. Kuva on laajempi, ja pikselikoko on pienempi kuin 6T:ssä, joten kohteet ovat kauempana, ja kuvaan mahtuu enemmän tavaraa. Valmista kuvaa samalle tasolle zoomattaessa molempien jälki on tasavahvuista. Seiskan kuvassa on kuitenkin enemmän tavaraa, ja lopputulos on väreiltään luonnollisempi.

7 Pron kameralle seiska häviää mennen tullen.

Muut perusseikat kunnossa

Designiltaan OnePlus 7 on erinomainen puhelin – toki 6 ja 6T olivat samaa jo aikaisemmin. Selkeää (ja ennestään tuttua) lisäarvoa kilpailijoihin tulee fyysisestä merkkiäänten kytkimestä.

Laite istuu erinomaisesti käteen. Ja ilman suojakuorta käytettynä kerää itseensä kaikki maailman sormenjäljet, sillä pinta on trendikkään kiiltelevä. Myös käytettävyys on hyvä, eli valmistajan oma Oxygen OS -nimellä kulkeva näkemys Androidista on miellyttävä käyttää.

Puhelimessa on pieni lovi selfie-kameralle. Pro-mallissa se on korvattu ponnahduskameralla.

6,41-tuumaiselta näytöltään OnePlus 7 on erinomainen. Värien toisto on hieman luonnollisempi kuin 6T:ssä. Myöskään kamera ei ylikorosta värejä kuten edeltäjä. Näytössä on kameralovi, sillä Pro-mallin ponnahduskameraa ei ole.

Puhelimessa on 6T:stä tuttu 3700 milliampeeritunnin akku, joten luurin hyytyminen kesken päivän ei ole ongelma. Myös sormenjälkitunnistus on kunnossa. Sensori on nykystandardin mukaan piilotettu näytön alaosan alle.

Suorituskyvyltään seiska on huippua. Siinä on Qualcommin nopein prosessori piirisarjoineen (Snapdragon 855) sekä ufs 3.0 -standardin mukainen eli käytännössä markkinoiden nopein ssd-levy.

Samalla kuitenkin todettakoon, että OnePlus 6T:ssäkin on edelleen enemmän tehoa kuin mitä useimmat tarvitsevat.

Mieti, kannattaako päivittää

Johtopäätös on selkeä: OnePlus 7 on pieni askel eteenpäin 6T:stä ja samalla selkeästi riisutumpi puhelin kuin 7 Pro. Rahalla saa hyvän puhelimen, joka ei varsinaisesti yllätä.

Tästä seuraava toimintaohje on myös selkeä: OnePlus 6T:stä ei kannata päivittää perusseiskaan missään nimessä. Parannus on hyvin pieni. OnePlus 6:lla ja 5:lläkin pärjää edelleen mukavasti.

OnePlusin pieniin näppäriin yksityiskohtiin kuuluu virtapainikkeen yläpuolella sijaitseva vaimennusliukusäädin. valinta tehdään normaalien äänien, värinän ja vaiennuksen välillä.

Jos olet OnePlusia ostamassa, syitä ostaa 7:n perusmalli Pron sijaan on kaksi: hinta ja koko. Laite on Prota pienempi, eli istuu taskuun hieman paremmin. Ero ei ole suuren suuri, mutta saattaa olla joillekin ratkaiseva.

Toinen syy on se, että laite on 200 euroa (tai mallista riippuen enemmänkin) Prota halvempi. Se on puhelimissa paljon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?