Testi: Odotettu OnePlus 7 Pro on huikea harppaus – joka hukkaa valmistajansa suurimman valtin - Testit - Ilta-Sanomat

Testi: Odotettu OnePlus 7 Pro on huikea harppaus – joka hukkaa valmistajansa suurimman valtin

OnePlus 7 Pro on tuoreen malliston lippulaiva. Myöhemmin seuraa vielä 5g-malli.

Julkaistu: 14.5.2019 19:00

OnePlus julkaisi poikkeuksellisesti kaksi puhelinta. Testasimme huippumalli OnePlus 7 Pron.

Viime vuosina on älypuhelinmarkkinoilla nähty useampi romahdus tai vähintänikin mojova mahalasku (vanha Nokia, Sony, LG) – sekä useampi nousu. Nousijat ovat melkein poikkeuksetta kiinalaisia, ja niin on myös 2014 ensimmäisen puhelimensa lanseerannut OnePlus.

OnePlusin tarinan alku oli eksklusiivinen, erinomaisen hinta-laatusuhteen tarjonnut luuri, jota kuka vain ei saanut ostaa. Sittemmin myynti on kasvanut kutsupohjaisuudesta avoimiin nettikauppoihin sekä teleoperaattoreihin. Ovela ja hyvin toteutettu suunnitelma siis.

Nyt ollaan pisteessä, jossa päivänvalon näkee OnePlus 7. Valmistajan aiemmasta linjasta poiketen tarjolla ei ole enää vain yhtä mallia: nyt nähdään perusseiska, Pro-malli ja myöhemmin vielä 5g-versio. Ja eri väri- ja muistivarianteilla, totta kai.

Nyt ollaan tilanteessa, jossa uuden puhelimen hinta on yli tuplaantunut alkuperäiseen OnePlusiin verrattuna. Kalleimmillaan (12/256 Gt) OnePlus 7 Pro maksaa 829 euroa, 8/256 Gt -versio maksaa 749 €. Alkuperäinen OnePlus maksoi 300 euroa. OnePlusin perinteinen valtti, eli timanttinen hinta-laatusuhde alkaa olla uhattuna.

Entä mitä rahalla saa? Lyhyt vastaus: erittäin hyvän puhelimen.

Pidemmän vastauksen voit lukea alta.

Terävimpään kärkeen

OnePlus on noussut kilpailemaan suurten valmistajien lippulaivapuhelinten kanssa. Sen päävastustajia ovat nyt Samsungin Galaxy S- ja Huawei P -sarjat. Valmistaja on kulkenut muutamassa vuodessa pitkän matkan.

Vaikka OnePlus on aikuistunut, se on samalla nuorentunut. Seiskan väritykset mukailevat kiinalaisvalmistajien nykytrendin mukaista värikästä blingbling-linjaa. Tarjolla on harmaan lisäksi almondiksi (manteli) ja nebulaksi (tähtisumu) mahtipontisesti nimettyä kiilteleviä vaihtoehtoja – ja migreenipotilasta hirvittää.

Uutta on myös Pro-mallin kaareutuva näyttö, eli Samsung Galaxy 6 Edgen vuonna 2015 aloittama trendi on saapunut taas yhteen uuteen puhelimeen.

Pro-mallin näyttö on reunoista kaareutuva, perusmallissa suora. Laitteen pohjassa näkyy myös kaiutin. Toinen on näytön alla puhelimen yläreunassa.

OnePlus 7 Pron näytöstä ei ole pahaa sanaa sanottavana. Se on kirkas, terävä ja yksinkertaisesti yksi paras markkinoilla olevista.

Puhelimen näytöstä löytyy sormenjälkilukija, joka toimii lopultakin kuten pitää. 6T:ssä OnePlus siirsi sormenjälkitunnistuksen erillisestä lukijasta näytön alle, ja lopputuloksena oli taka-askel. Nyt lukutoimitus on nopea ja melkein poikkeuksetta kohdalleen menevä. Tunnistus toimii kohtalaisen hyvin myös märällä sormella tai näytön ollessa märkä.

Puhelimen näytöllä on pakkauksesta otettaessa siisti muovikalvo. Sen poistaminen parantaa lukutarkkuutta merkittävästi, joten se kannattaa tehdä.

Näyttöä ei ole puhkottu kameralovella tai -reiällä. Sen sijaan valokuvauskone on pomppaa omana pienenä moduulinaan esille, kun kamera laitetaan selfie-tilaan. Ratkaisu kuulostaa hassulta, mutta toimii.

Etukamera on sijoitettu puhelimen päältä esiin pomppaavaan moduuliin.

Jos puhelin putoaa, linssi vetäytyy sisään. Se toimii samoin, jos ulokkeeseen kohdistuu riittävästi painetta esimerkiksi laitettaessa puhelin väärin päin taskuun. OnePlus sanoo testanneensa kameran sisään/ulos-liikettä 300 000 kertaa, muttei anna silti varsinaista takuuta.

Takuuta ei anneta myöskään laitteen vedenkestävyydestä, vaikka sellainen luvataankin löytyvän. Luuri siis kestää vettä, mutta virallista IP-luokitusta siihen ei ole. Valmistaja itse katsoo syynä olevan turhan ja maksullisen prosessin välttämisen, mutta toki se voi vapauttaa valmistajaa myös vastuusta.

Uutta: Optinen zoom kamerassa

Suurimpia harppauksia huippupuhelimissa on nähty viime kuukausien aikana kameratekniikassa. Sekä Apple, Huawei että Samsung ovat esitelleet huippumalleissaan häviöttömän optisen zoomin.

Näin tekee myös OnePlus. Kolmoiskameran telelinssi (8 megapikseliä) tarjoaa kolminkertaisen optisen zoomin, ja sen rinnalla ovat 48 megapikselin pääkamera sekä 117 asteen laajakuvan laajakuva (16 megapikseliä).

Kamera on hyvä, muttei täydellinen. Se kärsii samasta ongelmasta kuin kilpailijatkin, eli telelinssin aukko on turhan pieni (f/2,4). Tämä tarkoittaa sitä, että optinen zoom ja hämäräolosuhteet ovat hankala yhdistelmä. Mutta niin kaikilla muillakin.

Värien toistossa OnePlus sijoittuu Samsungin ja Huawein väliin. Se ei aivan saavuta edellisen luonnollisuutta, mutta on sävyjä ylikorostavaa Huaweita realistisempi.

OnePlus 7 Prossa on kolmoiskamera. Ylin linssi on 117 asteen laajakuva, keskellä 48 megapikselin pääkamera. Alimpana on 3x -telelinssi.

Yökuvaus ei ole aivan aivan samalla tasolla kuin Samsungin ja Huawein huippumalleissa. Päivänvalossa jälki on hyvää ja etenkin laajakuvakamera tekee hyvää jälkeä.

Zoomissa OnePlus jättää Galaxu S10+:n niukasti taakseen, sillä matkan päästä otettu kuva on Samsungia terävämpi. Huawein P30 Pro voittaa tämän kisan.

Kokonaisuutena OnePlus 7 Prossa on yksi älypuhelimien parhaista kameroista.

Suorituskykypuolella OnePlus edustaa markkinoiden terävintä kärkeä. Toisin kuten isot valmistajat, OnePlus ei käytä omia sirujaan, vaan Qualcommin Spapdragon 855 -piirisarjaa. Tämän lisäksi rom-muisti eli tallennustila on ultranopean UFS 3.0 -standardin mukainen. Rehellisyyden nimissä todettakoon, että ero mihin huippupuhelimiin näkyy lähinnä mittausohjelmissa, eikä niinkään peruskäytössä.

Mutta lyhyesti: suorituskyvystä ei tule ongelmaa.

Akku on 4000 milliampeerituntia. Se kuulostaa paljolta, mutta toki kirkas näyttö syö paljon tehoja. Joka yö puhelinta ei kuitenkaan tarvitse ladata – etenkään, jos laturi kulkee mukana. 30W/5V/6A-laturi tuo puhelimeen nopeasti lisää tehoa. Valitettavasti warp charge 30:ksi kutsuttu pikalataus on saatavilla vain Pro-versioon.

Ja jotain vähän omaa

Puhelimessa ovat mukana OnePlusin historiasta tutut omat jipot: vapaaehtoinen eleohjaus tietylle toiminnoille, fyysinen vaiennuskytkin, laajennetut kuvakaappaukset sekä uutena ominaisuutena kuvaruudun ja äänimaailman tallentaminen.

Sormenjälkilukija on näytön alareunassa ja toimii erinomaisesti.

Seiskassa on myös stereoäänet ja niiden kanssa tule ihmetelleeksi, miksi niitä ei vieläkään kaikista huippuluureista löydy. Äänentoisto ei ole kuitenkaan sitä tasoa, että ulkoiset kaiuttimet olisivat tarpeettomat. Musiikin ystävän kannattaa yhä hankkia erillinen ämyri.

Messiaspuhelin OnePlus 7 ei silti ole. Muun muassa Samsungin huippulaitteista jo löytyvä tuki uusille wifi 6 -verkoille puuttuu. Lisäksi mikrofoni saisi olla järeämpi. Sen ääniala ei riitä esimerkiksi konserttiolosuhteissa, ja lopputulos särkyy paikoin pahastikin.

OnePlus on jo hyvin lähellä Huawei P30 Prota tai Samsung Galazy S10+:aa. Käytettävyydeltään ja käyttöliittymältään se on allekirjoittaneen mielestä kuitenkin Huaweita miellyttävämpi. Samsung on merkittävästi kalliimpi, mutta vertailussa Huawein kanssa lopputulos jää makuasiaksi. Huawei voittaa kamerassa, OnePlus käytettävyydessä ja näytössä.

OnePlus 7 Pron suurimmaksi ongelmaksi muodostuu hinta. Se alkaa olla samassa hintaluokassa kuin Huawei P30 Pro, joka on kameraltaan parempi. Perinteisesti hyvän hinta-laatusuhteen tarjonnut OnePlus ei pysty enää oikein kilpailemaan hinnalla loppuun asti.

Oman mielenkiintoisen lisänsä julkistussoppaan tuo OnePlus 7 -perusversio, joka on merkittävästi halvempi (549 euroa). Vaikka sitä on karsittu mustin ja tallennustilan (6/128 Gt), sekä kameroiden osalta (vain kaksoiskamera), kyseessä saattaa olla hinta-laatusuhteeltaan parempi laite. Sen testaaminen ei ollut kuitenkaan mahdollista ennen laitteen julkaisua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?