Testissä langattomat kuulokkeet: Voittaja on ihan omalla tasollaan

Tämän päivän langattomat huippukuulokkeet tarjoavat uskottavaa äänenlaatua ja mukavaa käytettävyyttä.

Sony WH-H900N voitti Ääni & Kuvan kuulokevertailun.

17.3.2019 7:00

Yhä useammassa kännykässä ei ole enää kuulokeliitäntää, joten langattomien kuulokkeiden markkinat ovat räjähtäneet. Niille, joille äänenlaatu on ykkösasia, ovat kuppikuulokkeet edelleen parempi valinta.

Pyysimme valmistajilta testiin noin 150–200 euron hintaisia langattomia kuulokkeita. Tässä hintaluokassa kuulokkeissa alkaa olla ominaisuuksia, joita halvimmista malleista ei todellakaan löydä. Usein ne tukevat tavallista bluetoothia parempaa äänenlaatua. Varusteluun lukeutuu usein myös bassovahvistin tai taajuuskorjain, mieluusti äänen säätöön sopivan sovelluksen muodossa.

Havaitsimme, että nykyään on lähes mahdotonta löytää tämän hintaluokan kuulokkeita ilman vastamelua. Ominaisuus ei ole välttämätön vain lentomatkustajille, vaan kätevä myös hälyisillä työpaikoilla sekä jokapäiväisillä bussi- ja junamatkoilla. Tämän hintaluokan vastamelu ei ole yhtä tehokasta kuin kalliimmissa malleissa, mutta usein kohtuullinenkin vaimennus riittää, sillä kuuntelu on heti miellyttävämpää.

 Audio-Technica ATH-M50xBT

Hyvää: Yhdet hintaluokkansa parhaista kuulokkeista ovat vihdoin saatavilla langattomina! Erinomainen akunkesto.

Huonoa: Langattoman ääni on huomattavasti johdollisen mallin soundia kesympi.

Arvio: 4/6

Langattoman ATH-M50xBT-mallin soundi on ok, basso täyteläinen mutta diskantti hieman terävä, ja kokonaisuudesta puuttuu dynamiikkaa. Soundi on hiukan lattea, kun soitan musiikkia iPhone X:stäni. Diskantti on hieman terävä, eli laulu erottuu hyvin mutta ei kuulosta kovin luonnolliselta, ja pidempään kuuntelu alkaa tuntua väsyttävältä. Soundi ei ole huono, mutta se on pettymys verrattuna johdolliseen ATH-M50x -malliin.

Johto parantaa äänenlaatua huomattavasti, jolloin kuulokkeet heräävät eloon ja soivat sellaisina, johon olemme tottuneet. Akun kestoksi luvataan jopa 40 tuntia, ja akun loppuessa kuuntelua voi jatkaa mukana tulevan johdon kanssa. Kuulokkeet ovat edelleen luokkansa parhaita johdollisten joukossa.

Jos hinkuu johdollista ATH-M50x:ää, voi pohtia maksaisiko hieman lisää langattoman mahdollisuudesta. Mutta jos kuuntelee pääosin langattomasti, ei ATH-M50xBT:ssä ole mitään ihmeellistä.

 Kygo A6/500

Hyvää: Dynaaminen soundi ja tiukka rytmi. Langaton käyttö ulottuu pitkälle. Sovelluksessa taajuuskorjain.

Huonoa: Ylärekisteri saisi olla ilmavampi. Taajuuskorjaimessa epäloogisuuksia.

Arvio: 5/6

Kygo A6/500 on niin kutsuttua on-ear-tyyppiä. Kygon isompi A9 -malli on vakaampi ja sitä voi ohjata pyyhkäisemällä oikeaa kuppia sormella. A6-mallissa on napit eikä se taitu kasaan. Toisaalta pienempi malli kulkee helposti mukana ja istuu oikein mukavasti päähän.

Mallien äänenlaadussa ei käytännössä ole eroa. Soundia leimaavat erottuvat rytmit ja hyvä tonaalisuus, josta puuttuu vain hieman erottelevuutta ylärekisteristä. Se sopii hyvin elektroon, ja basso pysyy hyvin mukana. Akustinen musiikki, klassinen ja jazz toimivat kuten pitääkin A6/500-mallilla, tosin on olemassa kuulokkeita, joiden resoluutio ja uskottavuus ovat paremmat. Osaa puutteista voi korjata puhelinsovelluksen taajuuskorjaimella.

Bluetooth on tässäkin mallissa toimiva ja sen ulottuvuus on loistava. Kokonaisuutena erittäin hyvät kuulokkeet.

 JBL E65BTNC

Hyvää: Tyylikäs hillitty design. Hyvä äänenlaatu. Vastamelu ei heikennä äänenlaatua merkittävästi.

Huonoa: Ei kuljetuskoteloa. Ei adapteria. Pitkään käytettäessä mukavuus kärsii.

Arvio: 5/6

E65BTNC on testin tyylikkäimpiä malleja ja saatavilla kolmessa sävyssä. Rakenne vaikuttaa laadukkaalta, metallia on oikeissa paikoissa ja panta päällystetty tekstiilillä. Kuulokkeet saa taitettua kokonaan kasaan, joten litteiden kuulokkeiden kuljettaminen on periaatteessa kätevää – mitään kuljetuspussukkaa ei kuitenkaan kuulu pakettiin. Ei myöskään adaptereita.

Akku kestää 15 tuntia langattomalla vastamelukuuntelulla, 24 tuntia langattomasti ja 30 tuntia johdolla ja vastamelu päällä. Johdossa ei ole kaukosäädintä, vaan kaikki napit ja mikrofoni ovat toisessa kupissa.

Kupit eivät ole erityisen suuret, mikä voi olla ongelma isokorvaisemmille kuuntelijoille. Ne on kuitenkin pehmustettu memory foamilla, joka tuntuu mukavalta. Ikävää on heikommin pehmustettu panta, mutta se ei onneksi paina päätä kovaa.

Kunhan ei odota neutraalia soundia, on JBL:n äänenlaatu oikein hyvä ja vastamelu testin parempaa päätä. Keskirekisteri on lämmin ja bassoa hiukan vahvistettu, kuten useimmat haluavatkin. Musiikki soi läsnäolevasti ja mukaansatempaavasti. Vastamelu toimii hintaluokassaan tehokkaasti ja poistaa suurimman osan häiritsevistä matalista taajuuksista. Diskantti on hiukan terävä, mutta hyväksyttävissä määrin.

 Marshall Major III Bluetooth

Hyvää: Taitettuna vievät vain vähän tilaa. Musiikin voi jakaa johdolla. Tymäkkä, täydellisesti rockiin sopiva basso.

Huonoa: Ei toimi kaiken musiikin kuunteluun. Terävä diskantti. Tarvitsisi taajuuskorjaimella varustetun sovelluksen.

Arvio: 4/6

Marshall Major III -kuulokkeiden yleisvaikutelma on laadukas. Kupit tulevat korvien päälle, mutta pehmusteiden ansiosta ne tuntuvat mukavilta. Kuulokkeet taittuvat joustavasti kasaan ja vievät vähiten tilaa laukusta testin muihin malleihin verrattuna. Ohjaus tapahtuu nappien tai kosketuslevyn sijaan hyvin toimivalla ohjaustikulla. Jos kuuntelee langattomasti musiikkia, voi kaveri kytkeä piuhan kuulokkeisiin ja kuunnella omilla kuulokkeillaan.

Major III on hienosäädetty rockille. Ääni on täyteläinen ja vakuuttava, basso todella syvä – aivan kuten Metallicaa ja AC/DC:tä kuunnellessa pitääkin. Pidempään kuunnellessa soundi alkaa väsyttää korvia ja diskantin terävyys erottuu, mikä vielä lisää väsyttävyyttä hienovaraisempaa musiikkia kuunnellessa. Jos siis musiikkimaku ulottuu rockia laajemmalle, kannattaa valita jotakin muuta.

Jos omistat jo Major II -kuulokkeet, ei päivitys tuo juuri mitään lisää vanhaan malliin.

 Sony WH-H900N

Hyvää: Hyvä vastemelu. Google Assistant ja Siri. Hyvä akunkesto. Tasapainoinen soundi.

Huonoa: Kosketusohjaus ei aina toimi oikein. Kuulokkeet vievät tilaa laukusta.

Arvio: 6/6, testivoittaja

Sony WH-H900N- eli Sony h.ear On 2 -kuulokkeiden pannassa on kunnolla pehmustetta, samoin kupeissa. Niinpä kuulokkeet tuntuvat mukavilta pitkässäkin käytössä. Mallin saa taitettua kasaan, mutta ei käännettyä litteäksi, joten tilaa ne hieman vievät.

Näppärä ominaisuus on, että peittämällä oikean kupin musiikki hiljenee, jolloin kuulee ympäristön äänet. Kuulokkeissa on vähän nappeja, ja soittoa ja ääniassistenttia ohjataan kosketusohjaimella.

Hienointa h.ear On 2 -mallissa on ääni. Kuulokkeet tukevat Hi-Res Audiota johtoa käyttäessä, kaikkia Bluetoothia parantavia koodekkeja ja DSEE HX:ää, joka parantaa pakattua musiikkia. Näitä, samoin kuin bassonvahvistusta ja surroundia, ohjataan Sonyn Headphones-sovelluksesta. Bassoa on hieman vahvistettu, eli hifikuulokkeista ei ole kyse. Muuten basson, keskirekisterin ja diskantin välinen tasapaino on hyvällä mallilla. Akustisesta musiikista on ilo nauttia, kun yksityiskohdat erottuvat. Myös elektro toimii.

Vastamelu on seuraavalla tasolla testikumppaneihin verrattuna. Vastamelu ei ole yhtä hyvä kuin suosikissamme, WH-1000XM3-mallissa, mutta toisaalta h-ear On 2 on paljon edullisempi.

Koko testin voit lukea Ääni ja Kuva -lehden verkkosivuilta.

Langattomien sanastoa

aptX – Algoritmi, joka siirtää ääntä pienemmällä bittimäärällä mutta pakkaamatta musiikkia liikaa. Hyödyllisyyden aste lienee makuasia, mutta ominaisuuden pitäisi parantaa äänenlaatua jonkin verran.

aptX HD – Uusin versio tarjoaa ”CD-levyä parempaa” äänenlaatua korkearesoluutioisella äänellä (48 kHz/24 bitin LPCM). Apple ei tue mitään aptX-muotoa.

AAC – Pakkausalgoritmi, joka tarjoaa MP3:a parempaa äänenlaatua samalla datamäärällä. Saatavilla sekä Android- että Apple-laitteisiin.

Bluetooth – Langattoman äänensiirron standardi. Huomaa, että korkeampi versionumero ei välttämättä tarkoita parempaa ääntä, vaan voi viitata vain useampiin ominaisuuksiin.

LDAC – Sonyn koodekki. Pakattu ääni pystyy siirtämään 96 kHz/24 bittiä nopeudella 990 kbit/s.

NFC – Near Field Communication. Tiedonsiirtotapa hyvin lyhyille etäisyyksille. Tässä yhteydessä NFC.tä käytetään kännykän ja kuulokkeiden yhdistämiseen ilman manuaalisia asetuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?