Testi: Tietokoneiden lisäkaiuttimista löytyi yksi valio – sopii sekä pelaajalle että musiikinystävälle - Testit - Ilta-Sanomat

Testi: Tietokoneiden lisäkaiuttimista löytyi yksi valio – sopii sekä pelaajalle että musiikinystävälle

Harman Kardonin Soundsticks -kaiuttimet löytyvät myös New Yorkin MOMA-museon kokoelmista.

Julkaistu: 9.2.2019 7:00

Tietokone on monille kodin viihdekeskus, varsinkin jos se kytketään hyviin kaiuttimiin.

Tietokone ei ole enää pelkkä työväline, vaan myös kodin viihdekeskus, etenkin nuoremmille sukupolville.

On vaikeaa löytää kaiuttimia, jotka olisivat kaikissa tilanteissa parhaat. Pöytäkoneen ja ison työpöydän omistajalle ei ole niin väliä, ovatko kaiuttimet isot ja kiinni johtoviidakossa. Jos taas tarvitsee kaiuttimet kannettavan kumppaniksi, ovat pienemmät kaiuttimet mahdollisimman selkeillä johdoilla kätevämpi vaihtoehto. Jos käyttää toisinaan myös kuulokkeita, on hyvä olla kuulokeliitäntä, jottei kaiuttimia tarvitse kiskoa joka kerta irti koneesta. Jos haluaa nautiskella musiikista, vaaditaan enemmän painetta ja parempaa äänenlaatua. Leffamaratoonia varten basso saisi olla muheva, jotta ääniefektit tulevat kunnolla esiin. Subwoofer taas tuo bassoon lisäpotkua.

Tähän testiin olemme koonneet erilaisia tietokonekaiuttimia, jotka sopivat hieman eri käyttötarkoituksiin. Ei siis kannata tuijottaa pelkkiä tähtiä vaan sitä, mitä oikeasti tarvitsee.

 Creative Sound BlasterX Kratos S5

Hyvää: Käytännöllinen volyymikiekko kuulokeulostulolla. Bassossa riittää painetta subwooferin ansiosta.

Huonoa: Pöljästi sijoitettu valonohjausnappi. Sulkeutunut soundi, joka ei tempaa mukaansa musiikkia kuunnellessa.

Arvio: 4/6

Pöydän alle kätkeytyy melko huomaamaton subwoofer, kun taas pöydän päällä pidettävät kaiuttimet ovat näyttävämmin muotoillut. Kulmikkaat ja teollisen näköiset kaiuttimet sopivat erityisesti pelaajan pöydälle. Kaapit on itse asiassa tehty aidosta puusta, vaikkakin kaiuttimet tuntuvat hämmentävän kevyiltä siihen nähden.

Subwooferin kaikki liitännät ovat analogisia, mikä vaatii vähän järjestelyä, jotteivät johdot sotkeennu toisiinsa. Subbarissa on kaiutinten lisäksi USB-johto ja ohjauskiekon johto. Äänenvoimakkuutta on todella helppo säätää kiekosta, ja siinä on kätevästi myös liitännät kuulokkeille ja mikrofonille – aivan oikea paikka niille.

Pelien ja elokuvien kannalta on itsestäänselvästi etu omistaa oikea subwoofer. Kaiuttimet jaksavat soittaa matalammalta, mikä tuntuu kropassa asti. Äänen saaminen kohdilleen vaatii hieman säätöä basson suhteen, mikä vaikuttaa volyymin lisäksi jakotaajuuteen. Liian matalalla kaiuttimet ottavat vallan eivätkä selviydy hommastaan. Kaiutinten heikkous on musiikki, jota kuunnellessa huomaa äänenlaadun kuopat. Ylärekisteri on melko sulkeutunut, puhe erottuu epäselvästi, ja musiikki soi elottomasti.

 Logitech MX Sound

Hyvää: Toimivat myös bluetooth-kaiuttimina. Tyylikäs design. Sulavat kosketustoiminnot.

Huonoa: Bassossa ei riitä painetta. Kuulokeliitäntä on piilotettu taakse.

Arvio: 5/6, paras hinta-laatusuhde

Hintahaitarin keskipaikkeilta löytyy Logitech MX Sound, joka erottuu joukosta sekä ulkonäöllään että käyttöominaisuuksillaan. Kooltaan se vertautuu pakastealtaan hienompiin jäätelörasioihin.

Takaa löytyy virtajohto, kuulokeliitäntä ja 180 cm pitkä johto, jolla kaiuttimet kytketään toisiinsa. Niinpä kaiuttimet voi sijoittaa isonkin television sivuille. Kahden 3,5 mm:n sisääntulon ansiosta kaiuttimet saa liitettyä tietokoneeseen ja vaikkapa puhelimeen. Se ei tosin ole välttämätöntä, sillä MX Sound on varustettu myös bluetoothilla.

Bassokaiuttimien puuttumisen vuoksi basso ei ole järin voimakas. Jopa syviä bassotaajuuksia silti löytyy, mikä antaa vaikutelman siitä, miltä EDM:n kuuluisikin kuulostaa. Tosin ei kannata odottaa hurjia laukauksia toimintaleffoja katsellessa. Stereoerottelu toimii melko hyvin. Keskirekisteri toistaa laulun hyvin, ja soundi on tasapainoinen ja pysyy hyvin hanskassa.

Jos perinteiset tietokonekaiuttimet eivät viehätä ulkonäöllään eikä kuitenkaan kaipaa jättikajareita työpöydälleen, on Logitech MX Sound hyvä valinta. Nämä voi myös napata mukaan reissuun. Käyttö on helppoa kosketusnappien ansiosta, jotka valaistuvat itsestään laitetta lähestyessä.

 Razer Nommo Chroma

Hyvää: Hauska valoshow. USB-liitäntä. Selkeä diskantti ja helposti sijoitettava ääni.

Huonoa: Kuulokeliitäntä piilotettu takapuolelle. Ei matalampia bassotaajuuksia.

Arvio: 4/6

Razer Nommo Chroma erottuu joukosta katu-uskottavalla ulkonäöllään. Peruslaatikoiden sijaan ne ovat jalkojen päällä seisovat tuubit – kuin äänikanuunat, suunnattuna suoraan päin pläsiä. Sopii pelaajille! Kaiuttimet ovat muovia, mutta eivät tunnu halvoilta tai heikoilta.

Kaiuttimia yhdistää kaksi metriä pitkä johto, jonka ansiosta ne voi sijoitella television molemmin puolin. Televisio- tai kännykkäkäyttöön on tarjolla Aux-liitäntä, mutta tietokoneella suosimme USB:tä – näin ei ole riippuvainen koneen ulostuloista. Kuulokeliitännän sijoittaminen kaiuttimen takapuolelle on hankalaa. Oikean kaiuttimen jalassa on basson- ja volyyminsäätö. Erikoisuutena kaiuttimissa on muokattavat valot, jotka tanssivat jalan ympärillä.

Nommo Chroma sijoittaa äänen hyvin, mikä on tärkeää pelatessa, jossa pitää erottaa, tuleeko vihollinen oikealta vai vasemmalta. Musiikkia kuunnellessa terävä ja kirkas diskantti erottuu kohokohtana. Keskirekisteri jää takapenkille himmailemaan, joten kappaleet eivät aivan syty eloon. Bassoportin ansiosta basso on melko vahva mutta ei matala, joten EDM:ssä bassoa jää kaipaamaan. Raskaan basson faneille on Pro-malli, jonka basso jaksaa painaa.

 Pioneer DJ DM-40BT

Hyvää: Laadukas rakenne. Kirkas ja lämmin soundi. Hyvät liitännät, myös bluetooth.

Huonoa: Fokuksestaan huolimatta eivät sovellu studioon. Melko kookkaat kaiuttimet työpöydälle.

Arvio: 5/6

Pioneer DM-40BT ei ole mikään tusinakaiutin. Kohderyhmänä ovat miksaamista harjoittelevat ja DJ-harrastelijat. Sen huomaa myös rakenteen laadusta: niissä on perinteiseen tapaan kestävät puukaapit ja jykevät metalliset takaosat – ollaan siis kaukana kilpailijoiden muovivirityksistä.

Koska DM-40BT on tarkoitettu koteihin, on malli varustettu RCA- ja minijakkiliittimillä, joilla kaiuttimen saa kiinni tietokoneeseen tai muuhun haluamaansa äänilähteeseen. Hieman kalliimmalla bluetooth-mallilla musiikkia voi soittaa langattomasti kännykästä. Oikeassa kaiuttimessa on volyyminappi ja mukavana yllätyksenä kuulokeliitäntä etupuolella.

Kaiuttimien soundi on lämmin ja houkutteleva, mutta ei yhtä veistoksellinen kuin Razerilla. Kaksitiekaiuttimina diskantti erottuu paremmin ja musiikista erottuu enemmän vivahteita. Basso on lämmin ja täyteläinen, mikä saa musiikin tempaamaan mukaansa. Matalimmat taajuudet puuttuvat. Kaiuttimien hyvä skaala on laaja ja toimii hyvin musiikin kanssa, mutta ei niin hyvin pelaamiseen. On hankala osoittaa, mistä ääni tarkalleen tulee.

Jos haluaa miksata musiikkia, pitäisi Pioneer DJ DM-40BT -kaiuttimissa olla enemmän liitäntöjä, eikä lämpimäksi värittynyt soundi silloin riittäisi. Jos niitä kuitenkin ajattelee ihan tavallisina kaiuttimina, pääsee nauttimaan musiikista huoletta.

 Harman Kardon Soundsticks III

Hyvää: Ikoninen design, joka kestää yhä aikaa. Erinomainen äänenlaatu. Hallittu ja syvä basso.

Huonoa: Ei kuulokeulostuloa. Huonosti sijoitettu bassonsäätö. Vain Aux-liitäntä.

Arvio: 5/6, testivoittaja

Apple suunnitteli alkuperäiset Soundsticks-kaiuttimet vuonna 2000 iMac G3 -koneensa pariksi, ja niistä tuli sittemmin New Yorkin MOMAstakin löytyvät designklassikot. Ulkonäkö viehättää meitä edelleen, ja harvat kaiuttimet saavat vieraat pysähtymään ja kysymään niistä. Akvaariomainen subwoofer työpöydän alla tuntuu kyllä vähän tarpeettomalta.

Molemmat satelliitit ja tietokoneen Aux-johto yhdistyvät subwooferissa. Koska johdot eivät ole kovin pitkiä, kannattaa laitteet sijoittaa melko lähekkäin. Ikävä kyllä Harman Kardon ei ole lisännyt laitteeseen digitaalisia liitäntöjä, mutta Soundsticksistä löytyy kyllä muutaman kympin kalliimpi langaton versio. Toisessa kaiuttimessa on kosketusnapit, joilla säädetään volyymiä. Jos haluaa sammuttaa tai käynnistää laitteen tai säätää bassoa, on ryömittävä pöydän alle näpyttelemään subwooferin takapuolta.

Kaiuttimet erottelevat laulun hyvin. Akustiset konsertit soivat upeasti, ja intiimeillä jazzlevytyksillä laulajan fraseeraus erottuu kauniisti. Soundi on kirkas ja stereokuva hyvä, mikä tekee Soundsticksistä toimivan myös pelaamiseen. Subwoofer on testin parhaita ja soittaa sekä kovaa että matalalta ilman häiriöitä tai kohinaa. Elokuvia katsellessa siihen sopii lisätä painetta toimintaleffoista nautiskeluun eikä laite ole moksiskaan.

Halusipa sitten pelata, kuunnella musiikkia tai katsoa leffoja kirkkaalla soundilla ja kunnon bassolla, on valinta tässä.

Koko testin voit lukea Ääni ja Kuva -lehden verkkosivuilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?