Testissä suositut 55-tuumaiset tv-mallit: Saako laatua alle tonnilla?

Nämä mallit tarjoavat veitsenterävää kuvaa alle tonnin hintaluokassa.

3.2.2019 7:00

Pitkä, kylmä ja pimeä talvi on täydellistä aikaa köllähtää sohvalle nauttimaan elokuvista ja sarjoista. Talvi on myös aikaa, jolloin moni päättää vaihtaa parempaan televisioon. Varsinkin nettipalvelujen kuvanlaatu on todella hyvää – parempaa kuin uskalsimme muutama vuosi sitten toivoakaan – mutta siitä nauttiakseen pitää olla vastaavaa kuvanlaatua tukeva tv ja ennen kaikkea riittävä verkon nopeus.

Hyvät uutiset seuraavaksi: hyvästä telkkarista ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi. Kokosimme kiinnostavimmat noin tonnin hintaiset 55-tuumaiset, ja olemme hyvin vaikuttuneita parhaiden laadusta.

Useimmat päätyvät tällä hetkellä 55-tuumaiseen televisioon, joiden joukosta löytyykin eniten valikoimaa ja reippain hintakilpailu. Monista malleista on saatavilla myös 65-tuumainen tai vieläkin suurempi versio, joka maksaa pari sataa euroa enemmän. Sellaista kannattaa harkita, jos television ja sohvan väliin jää jonkin verran matkaa tai ylipäätään jos haluaa elokuvateatterimaisemman fiiliksen kotiin.

4K Ultra HD -resoluutio (3840×2160) on nykyään standardi. Kontrastia vahvistava HDR (High Dynamic Range) on myös yleinen ominaisuus. Hienot kirjainlyhenteet eivät kuitenkaan takaa hyvää kuvaa. Hyvä kontrasti ja kirkkaus ovat erityisen tärkeitä, jotta HDR-materiaali näyttäisi hyvältä, ja suurimmat erot televisioiden väliltä löytyvätkin juuri tältä saralta.

Valitsimme tähän testiin 55-tuumaisia televisioita, joiden hinta on tuhannen euro kieppeillä. Tässä hintaluokassa televisioissa on usein enemmän ominaisuuksia ja ennen kaikkea parempi kuvan- ja äänenlaatu kuin budjettimalleissa, eikä hintaero kuitenkaan ole mahdoton. Suosittelemme mieluummin ostamaan premium-mallin alennusmyynnistä kuin täysihintaisen budjettimallin.

Kannattaa aina tarkistaa hinnat netin hintavertailusivuilta ennen kaupoille suuntaamista.

 Philips 55PUS8303

Hyvää: Muotoilu ja laatu ovat hyvät, kuva terävä ja ääni vahva.

Huonoa: Hieman laimea kontrasti verrattuna parhaimpiin.

Arvio: 5/6, toimitus suosittelee

8303-sarjassa on ylellisempiä malleja kuin Philipsin edullisemmassa 7363-sarjassa. Televisio on painavampi, rakenne tuntuu vankalta, ja läpinäkyvä jalka antaa ylellisen vaikutelman.

Muiden Philipsin televisioiden tapaan tämä käyttää Androidia (versio 7.0), jonka voi jossain vaiheessa päivittää Google Assistant -ääniohjauksella toimivaksi. Toinen fiksu ominaisuus on mahdollisuus ohjata Philips Hue -älyvalaistusta telkkarin avulla. Ne voi laittaa jatkamaan television oman Ambilight-valaistuksen värimaailmaa koko huoneeseen. Philips 55PUS8303:ssa on kaksipuoleinen kaukosäädin, jonka takaa löytyy näppäimistö ja peliasetus 30 millisekunnin viiveellä.

Philipsin televisio hyppää hinnassa seuraavaan luokkaan, mikä näkyy myös kuvanlaadussa. Terävyys, värit ja liikkeet ovat parempia kuin edullisimmilla malleilla.

55PUS8303 on varustettu päivitetyllä 100 Hz:n ”Nano-LED” LCD-paneelilla ja Philipsin tehokkaalla P5-videoprosessorilla. Tämän huomaa kuvanlaadussa: valo jakautuu tasaisesti ilman näkyviä epätasaisuuksia tai valoläikkiä. Myös katselukulma on hyvä. Suorituskyky on huippua. Liikkeet toistuvat pehmeästi ja sulavasti, vailla kohinaa. Värintoisto on vahvaa mutta ei liioiteltua. Loistava televisio urheilun katsomiseen ja pelaamiseen!

Leffailtoja ajatellen Philipsin kontrasti ei vedä vertoja parhaille. Television ääni on kristallinkirkas ja se jaksaa soittaa kovallakin ilman häiriöitä. Pelkkä puhekin toistuu painokkaasti.

Näiden ansiosta Philips 55PUS8303 saa suosituksen premium-luokassa.

 TCL 55DC760

Hyvää: DC760:ssa on innovatiivinen design, Android 8.0 -käyttöjärjestelmä ja vaikuttavan kova kuvanlaatu hienolla kontrastilla ja kirkkaudella.

Huonoa: Liikkeet voisivat toistua sulavammin.

Arvio: 5/6

TCL 55DC760 eroaa joukosta melko radikaalilla muotoilullaan: näytön alla on sylinterimäinen soundbar ja samaa muotoa toistava jalka, jotka antavat laitteelle uudenlaisen pirtsakan tyylikkään ilmeen.

TCL on päivittänyt televisionsa Androidin 8.0-versioon (Oreo). Uuden päävalikon ansiosta on helppo valita katsottavaa. Lisäksi nyt on mahdollista hyppiä erilaisten sisältöjen välillä (vaikkapa Youtuben ja Netflixin) ilman, että tarvitsee käynnistää sovellusta joka kerta erikseen.

TCL:n televisiossa on sisäänrakennettu Chromecast, joten sisältöjen striimaaminen suoraan puhelimesta on helppoa, samoin puhelimen käyttäminen kaukosäätimenä. Tv:n mukana tulee kaksi kaukosäädintä.

TCL:n tv-kuvan yksityiskohdat erottuvat hienosti, ja värien syvyys saa testin muut laitteet näyttämään hailakoilta. Kirkkaus on noin 400 nitiä, joka on liian vähän antaakseen vau-elämyksen HDR-materiaalia katsoessa, mutta riittää tavallisten telkkariohjelmien katseluun päivänvalossa. Ainoa miinus tulee siitä, että TCL:llä näkyy pientä nykimistä, eivätkä liikkeet toistu yhtä sulavasti kuin parhailla, esimerkiksi Philipsillä.

TCL 55DC760 -mallin alareunaa koristaa sylinterimäinen soundbar, joka kantaa JBL:n nimeä. Suoraan eteenpäin suunnatun kaiuttimen ääni on selkeä, mutta volyymiä pitää vähän nostaa saadakseen kunnollista tunnetta ääniefekteihin. Se toimii ehdottomasti paremmin kuin tavalliset televisiokaiuttimet, mutta ei mielestämme korvaa erillistä soundbaria.

TCL 55DC760 erottuu joukosta ulkonäöllään ja siinä on nykyaikainen käyttöliittymä. Hauska ja erilainen televisio.

 Sony KD-55XF8505

Hyvää: Sonyn televisiossa on hyvä kuvankäsittely, hyvä terävyys, pehmeät liikkeet ja hyvä värintoisto.

Huonoa: Kontrasti on keskinkertainen, mikä tekee Sonyn mallista heikosti yhteensopivan HDR-sisältöjen kanssa. Android 7.0 -käyttöjärjestelmä tuntuu vanhanaikaiselta.

Arvio: 4/6

Sony 55XF8505 on simppelimpi ja edullisempi versio XF9005:stä, jonka olemme aiemmin testanneet.

Rakenne vaikuttaa laadukkaalta, ja Sony on piilottanut virta- ja signaalijohdot näppärästi jalkaan.

Sony on lähiaikoina päivittämässä tähän tv-malliin Android 8.0 -käyttöjärjestelmän, mikä on hyvä, sillä valmiina oleva Android 7.0 tuntuu jo vanhanaikaiselta. Sonyn kaukosäädin ei ole erityisen nykyaikainen myöskään: infrapunasäädintä on osoitettava suoraan televisioon, jotta se toimii. Televisiossa on hyvä valikoima sovelluksia, kuten Netflix ja Amazon Prime.

Valitettavasti 55XF8505 ei yllä kalliimman XF9005-mallin kontrastiin eikä edes tämän testin parhaimpien joukkoon.

XF8505:ssä on Sonyn erinomainen X1-kuvaprosessori, mutta suoran LED-taustavalaistuksen sijaan siinä on yksinkertaisempi reunavalaistus ilman paikallista himmennystä. IPS-paneeli on sitä paitsi tunnettu laajasta katselukulmastaan, mutta heikommasta kontrastistaan.

Sonyn ruudussa on monia hyviä ominaisuuksia, kuten terävä kuva ja neutraalit ja tasapainoiset värit. Liikkeet toistuvat pehmeästi ja sulavasti, joten se sopii hyvin urheilun katsomiseen. Kontrasti on toisaalta melko kalpea eikä tee samanlaista syvyysvaikutelmaa kuin vaikkapa Samsung tai TCL.

Sonyn televisio onnistuu toistamaan äänet selkeästi ja puheen ymmärrettävästi.

Jos haluat Sonyn television, suosittelemme valitsemaan kalliimman XF9005-mallin, joka tarjoaa rahoille parempaa vastinetta.

 Samsung UE55NU7475

Hyvää: Samsung UE55NU7475 on hyvin muotoiltu äly-tv hyvillä sovelluksilla, terävällä kuvalla ja alhaisella viiveellä.

Huonoa: Kontrasti ja musta eivät yllä parhaiden tasolle.

Arvio: 5/6, Paras hinta-laatusuhde

Samsungin tv on muotoiltu huolella ja jalassa oleva piilokotelo johdoille tekee siitä siistin. Kaukosäädin toimii bluetoothilla, joten sitä voi osoitella minne haluaa ja se toimii nopeasti.

Samsungin fiksu Tizen-käyttöliittymä on nopea ja intuitiivinen käyttää. Televisio selvästi lataa sovellukset ja valikot nopeammin – joissakin tapauksissa useita sekunteja nopeammin – kuin Android-malleissa. NU7475 erottuu myös ennätysalhaisella viiveellään: peliasetuksen viive on vaivaiset 15 millisekuntia – loistouutinen peliharrastajille!

Kuvanlaadusta huomaa ensimmäiseksi vaikuttavan terävyyden. Jopa uutiset ja viihdeohjelmat näyttävät mahtavilta ja niissä on häviävän vähän kohinaa. Ruudussa riittää myös kirkkautta, joten tv:tä voi katsella myös aurinkoisina päivinä. Loistava yleis-tv, siis.

Himmentäessämme valaistusta Samsungin kontrasti ja mustakin näyttäytyvät hyvinä, joskaan eivät erinomaisina. Katselukulma on melko kapea, ja värit alkavat vuotaa, jos istuu liian reunassa. Samsungin kontrasti ja musta eivät yllä huipputasolle, etenkään HDR-sisällöissä, joissa vaatimukset kontrastille ovat erityisen suuret. Mallista puuttuu myös Samsungin hyvin toimiva HDR+ -kuva-asetus, joka vahvistaa kaikkien sisältöjen kontrastia.

Samsung 55NU7475:ssa on alaspäin suunnatut kaiuttimet, jotka heijastavat äänen televisiotasolta sohvaa kohti. Soundi on täyteläinen ja selkeä, ja televisio jaksaa soittaa melko kovaa. Soundbar parantaa silti ääntä huomattavasti.

 LG 55SK8500

Hyvää: Erittäin hyvä kontrasti ja värintoisto. Hyvä musta. Hyvä kuvankäsittely ja pehmeät liikkeet tekevät siitä sopivan lähes kaikkien tv-sisältöjen katseluun.

Huonoa: Häiritsevä efekti pystysuuntaisten viivojen/kohinan kanssa pudottavat pisteitä urheilua katsoessa.

Arvio: 4/6

SK8500-sarja on LG:n huippumalleja vuodelle 2018. Mallissa on sileä takaosa, johon liitännät on piilotettu huomaamattomasti, mikä tekee mallista myös helposti seinäasennettavan. LG:n televisio käyttää eteläkorealaisten omaa WebOS-käyttöliittymää ja Magic Remote -kosketusnäyttökaukosäädintä. Sovellusvalikoima on hyvä ja tärkeimmät löytyvät. Näytön nopeus riittää pelaamiseen: viive on vaivaiset 14 millisekuntia.

LG 55SK8500 on ladattu täyteen kuvaherkkuja. Suorituskykyinen LCD-paneeli on varustettu NanoCell-teknologialla eli pikkuisilla nanokristalleilla, jotka antavat potkua värintoistoon. LED-taustavalaistuksessa on paikallinen himmennys.

Televisio sopii yleensä hyvin urheilun katsomiseen. Kuva on terävä silloinkin, kun pallo lentää kentällä. Hyvän katselukulman ansiosta kuvaa kelpaa katsella myös sivusta. Ikävä kyllä yksi heikkous himmentää television loistoa: testikappaleemme loi kuvaan pystyviivoja, jotka näkyvät selkeästi. Elokuvia ja sarjoja katsoessa ongelma ei tunnu yhtä pahalta kuin jos kuvassa on esimerkiksi tasaisen vihreää jalkapallonurmea. Mutta LED-taustavalaistus tarjoaa hyvää kontrastia ja mustaa.

LG:n ääni on odotettua parempi: puheessa on hienoa kirkkautta, basso yllättäen täyteläinen ja surround-efekti todella hyvä.

LG 55SK8500 on erinomainen televisio elokuvien, sarjojen ja muun tv-sisällön katseluun. Se vetää vertoja parhaille värien ja kontrastin suhteen, ja kuva on liikkeiden terävyydessäkin huippua. LG:n televisio on lähes täydellinen myös urheilun katsomiseen, mutta häiritsevä raitaefekti himmensi elämystä.

Koko testin voit lukea Ääni ja Kuva -lehden verkkosivuilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?