Kunnon wifi koko kotiin – testissä tyylikäs Orbi-reititinpaketti

Julkaistu:

Laitetesti
Netgearin tyylikäs wifi-reititinpaketti luo nopean ja tehokkaan verkon, mutta kaipaa hiomista asennuksen suhteen.
Wifi-reitittimet ovat nopeasti kasvava tuoteryhmä. Niitä on vaivannut pitkään se ongelma, että ne ovat olleet edelleen tavallisille ihmisille vähän liian vaikeita virittää käyttöön.

Kehitystä on tapahtunut, mutta ihan vielä ei olla maalissa. Edelleen monessa tapauksessa on yhä ollut helpompaa pyytää näppärä sukulaispoika tai -tyttö käymään.

Helppouden lisäksi tarvitaan kantamaa. Omakotitalossa tai paksuseinäisessä asunnossa yhdellä reitittimellä ei vielä Marsiin mennä.

Wifi-reitittimistä itselleen ison bisneksentehnyt Netgear tuo kauppoihin uuden sukupolven Orbi-reitittimistään. Valmistaja lupaa sille jopa 375 neliömetrin kuuluvuuden ja kolmitaajuuksisen teoreettisen 866+866+400 mbps -nopeuden.


369 euron Orbi AC2200 RBK23 -paketti ei ole ihan halpa. Se sisältää tyylikkäästi muotoillun pääreitittimen ja kaksi satelliittia, ja kaikki muistuttavat ulkoisesti toisiaan. Ne ovat pienempiä kuin saman valmistajan aiemmin testatut mallit, mutta merkittävästi isompia kuin Googlen ja TP-Linkin vastaavat. Mitoiltaan ne ovat 14 x 6 x 17 senttiä ja painoltaan vajaat puoli kiloa kappale.

Asennus meni melkein hyvin

Orbi-paketin asennus on teoriassa helppoa: Reititin kiinni modeemiin tai muuhun nettipiuhaan ja satelliitit paikoilleen. Sen jälkeen virta päälle ja painallus joka laitteen sync-napista. Lopuksi vähän asetussäätöä ja siinäpä se. Asennusohje on vain pieni lärpäke, varsinainen 172-sivuinen ohjekirja löytyy verkosta.

RBK23 melkein onnistuu tavoitteessaan. Fyysinen asennus ja verkon muodostaminen on helppoa, mutta viimeinen linkki jää ontumaan.

Osittain tämä johtuu siitä, että asennuksen voi tehdä Netgearin omalla mobiilisovelluksella tai verkkoselaimella. Tämä voi olla käyttäjälle sekavaa, ja asennus pelkällä kännykän nettiselaimella ei mennyt maaliin asti.

Asetustensäätelyprosessi ei ole kovin vikasietoinen. Yksi väärä takaisinklikkaus asennusprosessin aikana johti siihen, että satelliitteja ei löytynyt ollenkaan. Käynnistelyn, uudelleenkäynnistelyn ja uudelleensynkronointien jälkeen myötä hurahtikin tunti ennen kuin verkko oli pystyssä ja halutulla tavalla viritelty.

Saattaa se mennä helpomminkin. Nyt vaan ei mennyt.

Asennusprosessi tarkistaa lopuksi Orbien laiteohjelmistojen versiot ja päivittää ne ajan tasalle. Tämä on nykyreitittimissä välttämätön ominaisuus.

Sovellus on näppärä

Mobiilisovellusta kannattaa käyttää, sillä se tekee verkon hallinnasta helppoa. Toki sitä varten pitää hyväksyä tuttuun tapaan järkyttävän pitkä käyttösopimus, jossa valmistaja ei ota vastuuta mistään ja riidat käydään Kaliforniassa ja niin edelleen. Ei sinänsä mitään uutta.

Hieman häiritsevämpää on se, että sovellus tuputtaa Netgear-rekisteröitymistä ilman näkyvää mahdollisuutta kieltäytyä. Takaisinpäinklikkaus auttoi asiaan.

Sovelluksesta löytyvät tavalliset nettiajanrajoittimet, vierailijaverkkosäädöt, verkon tilan tutkimiset ja nopeustestit. Jälkimmäisen suhteen kannattaa huomioida, että se mittaa nopeuksia Orbi-laitteiden välillä eikä internetin nopeutta, eli siihen on syy, että luku näyttää epäilyttävän suurelta.


Laitteissa on myös tuki Google Assistant- ja Amazon Alexa -digiavustajille. Tämä tarkoittaa sitä, että laitteita voi hallita puhekomennoin, joita annetaan älykaiuttimille. Orbi-laitteissa itsessään ei ole mikrofonia.

Digiavustajatuen aktivoimista varten on tehtävä säätöjä sekä Googlen/Amazonin asetuksissa sekä Netgearin sovelluksessa. Myös etähallinta on mahdollistettava, mikä sisältää aina tietyn riskin. Ellet ole täysin varma haluavasi käyttää digiapureita, jätä etähallinta aktivoimatta.

Hyvä ja nopea verkko

Toimivuutensa puolesta Orbi RBL23 tekee hyvää jälkeä. Se kantaa verrattain hyvin paksujenkin seinien läpi ja verkko näkyy yhtenä eikä erillisinä 2,4 ja 5 gigahertsin verkkoina.

Samassa huoneessa reitittimen kanssa verkossa ollut puhelin saavutti gigabitin liittymällä verkosta 420 megabitin latausnopeuden. Muutamien seinien läpi kulkenut signaali toi 57–70 megabittiä. Wifi-verkon sisäinen nopeus oli Netgearin oman ohjelman mukaan noin 0,55 megabittiä olosuhteissa, jossa yhden satelliitin kuuluvuus oli hieman rajoitettu. Tulokset ovat lähinnä suuntaa-antavia, sillä lähiseudun muiden verkkojen liikenne ja taajuudet vaikuttavat niihin paljon.


Kokonaisuutena Orbi hoitaa reitittimen kolmesta nykyvaatimuksesta kaksi kunnialla. Nämä ovat verkon kuuluvuus ja ohjelmiston päivittyminen. Asennusprosessin selkeyttä pitäisi vielä hioa.

Mutta jos tämä ei ole ongelma, Netgearin Orbi RBK23 tarjoaa oikein toimivan useamman tukiaseman wifi-ratkaisun kotiin. Hintataso on jotakuinkin sama kuin kilpailojoillakin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt