Testit

Testissä televisiot urheilun ja viihteen ystäville – voittajalla on hintaa, mutta laatua löytyy haastajistakin

Julkaistu:

Testi
Urheilu, elokuvat, tv-sarjat ja pelit asettavat televisiokuvalle erilaisia haasteita. Ostajan kannattaakin miettiä televisiota ostaessa myös omia käyttötottumuksiaan.
Suurien ruutujen haaste on se, että kuvanlaadulliset heikkoudetkin näkyvät niissä selkeämmin. Jalkapallo ja muut nopeatempoiset lajit vaativat tv:ltä paljon ja ovat itse asiassa hankalimpia kuvatyyppejä saada näkymään oikein. Liikkeet suurta, tasaisen vihreää kenttää vasten tuovat nopeasti esiin kuvan epätasaisuuden ja kohinan.

Niinpä yleensä ei kannata valita kaupoilla halvinta ja suurinta, vaan panostaa rahansa mieluummin kuvanlaatuun.

Testistä

Otimme tähän testiin läpileikkauksena markkinoilta tällä hetkellä löytyviä 65-tuumaisia televisioita, joiden hinnat vaihtelevat 1 200 ja 2 500 euron välillä. Kuten yleensäkin, olemme painottaneet kuvanlaatua, mutta arvioimme myös ääntä ja television käyttöä.

Sony KD-65XF9005

Hyvää: Sonyn televisiossa on loistavan dynaaminen kuva, joka toimii kaikenlaisen sisällön kanssa: urheilun, pelien, sarjojen ja elokuvien.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Huonoa: Ohut ääni ei tee oikeutta kuvanlaadulle. Soundbar on välttämätön lisä!

Arvio: 6/6, testivoittaja

65XF9005 on testin kalleimpia laitteita, mutta tässä tapauksessa täysin hintansa väärti. Sonyn mallissa on erinomainen ledtaustavalaistus, joka tuo voittamattoman kontrastin ja kirkkauden hallinnan. Lisäksi televisio on varustettu samalla X1-kuvaprosessorilla, joka löytyy myös Sonyn OLED-malleista. Bravia XF9005 tarjoilee testin kirkkaimman värintoiston, joka on täynnä tummia sävyjä. Myös terävyys on huippua. Aidon ledtaustavalaistuksen ansiosta paikallinen kontrastin ja valon hallinta toimii upeasti pitäen oikeat kohdat tarpeeksi tummina ja säilyttäen oikeissa kohdissa kirkkauden.

Television äänessä ei ole mitään erityistä ja se kuulostaa melko sulkeutuneelta vailla kunnon bassoa tai dynamiikkaa. Ei epäilystäkään: tämä televisio vaatii soundbarin tekemään upealle kuvalle oikeutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Philipsin tapaan Sony luottaa Androidiin käyttöjärjestelmässään. Meidän kokemuksemme mukaan Sony on tosin onnistunut integroimaan oman valikkonsa alustaan paremmin kuin Philips. Myös kaukosäädin on parempi, sillä se reagoi nopeammin painalluksiin.

LG 65SK8500

Hyvää: Erittäin hyvä kontrasti ja värintoisto. Kaunis musta. Hyvä kuvankäsittely ja pehmeät liikkeet toimivat parhaiten useimpien tv-sisältöjen kanssa.

Huonoa: Urheilua katsoessa kuvaan tulee häiritsevää kohinaa ja poikittaisviivoja.

Arvio: 5/6

SK8500-sarja on LG:n tämän vuoden huippumallistoja. Laitteiden tyylikäs design muistuttaa kovasti saman valmistajan OLED-näyttöjä. LG:n televisio pyörii eteläkorealaisvalmistajan omalla WebOS-käyttöjärjestelmällä. Sovellusvalikoima on hyvä, ja tärkeimmät sovellukset löytyvät.

LG 65SK8500 on periaatteessa loistava televisio elokuvien, sarjojen ja muiden televisiosisältöjen katsomiseen. Se yltää parhaimmistoon väriensä ja kontrastinsa puolesta, ja kuva on selvästi huippuluokkaa mitä tulee terävyyteen liikkuvia kohteita seuratessa. Valitettavasti eräs heikkous pudottaa kokonaisarvosanaa: testilaitteessamme näkyi kuvassa ohuita poikittaisviivoja, jotka tulivat esiin etenkin jalkapalloa katsoessa. Kentän laaja yhtenäinen vihreys korosti viivojen olemassaoloa ja tuntui häiritsevältä.

Tässä LG:n mallissa on 40 watin teholla varustettu äänijärjestelmä ja parempi äänenkäsittely mukaan lukien Dolby Atmos -tuki surroundäänelle. Lopputulos kuulostaa odotettua paremmalta: puhe on selkeää, basso yllättävän täyteläinen ja surroundvaikutelma todella suuri.

Philips 65PUS7363

Hyvää: Värikkäät Ambilight-valot luovat tunnelmaa ja korostavat elämystä.

Huonoa: Terävyys ja liikkeiden sulavuus eivät vedä vertoja parhaimmille.

Arvio: 4/6

Tämä testaamamme malli edustaa hieman tavallisempaa keskihintaista LCD-näyttöä. Melko yksinkertaisen television muovikuori on himpun verran paksumpi kuin muilla testilaitteilla. Mukaan on mahtunut Philipsin tunnettu erikoisuus: Ambilight-valaistus, joka heijastaa ruudulla näkyvät värit taustaseinälle.

Philips 65PUS7363 toimii Android 7.0 -älyalustalla. Tv:n mukana tulee kaksipuoleinen kaukosäädin, joka ei kylläkään vastaa komentoihin kovin nopeasti ja napitkin ovat vähän hankalat.

Saman hintaluokan kilpailijoihin verrattuna Philips jää hieman jälkeen etenkin kuvan terävyyden, kohinan määrän ja liikkeiden hallinnan suhteen. Televisiossa on melko tavallinen 50 Hz:n VA LCD -paneeli reunavalaistuksella ja Philipsin omalla P5-kuvankäsittelijällä varustettuna. Värintoisto on kyllä vahvaa, mutta ei niin vivahteikasta kuin toivoisi. Värikirjokaan ei ole yhtä laaja kuin Samsungilla, LG:llä ja Panasonicilla, eikä kontrastikaan ole samalla tasolla.

Philipsin television kaiuttimet toimivat hyvin, mutta useampi yhtäaikainen ääni kuulostaa helposti kaoottiselta. Yleisesti ottaen ääni on lattea, ja televisioon kannattaa liittää mieluummin ulkoinen kaiutinjärjestelmä.

LG 65SK7900

Hyvää: LG:n näyttö näyttää hyvältä jalkapalloa ja muuta urheilua katsellessa eläväisten väriensä ja laajan katselukulmansa ansiosta.

Huonoa: Musta ja kontrasti eivät vakuuta.

Arvio. 4/6

LG 65SK7900 on melko simppelin näköinen televisio, mutta laatu on ihan hyvä. Sijoittelua miettiessä on hyvä huomioida, että tämän mallin jalat harottavat melko pitkälle, eli televisiotason on syytä olla leveä. LG:n älyalusta WebOS on nopeimpia ja kätevimpiä, ja sovellusvalikoima on hyvä.

LG:n näyttö on niin sanottu IPS NanoCell LCD -paneeli, jonka erityispiirteisiin kuuluu muun muassa laaja värikirjo ja ekstraleveä katselukulma, jotka tekevät siitä urheiluhullun kisakatsomon suosikin. LG:n näyttö lunastaa lupauksensa urheilun suhteen: kuva säilyttää värinsä ja kontrastinsa, kun taas Samsung Q6F ja Panasonic FX700 muuttuvat valjummiksi.

Kirkkaus on erittäin hyvä ja kestää katselua päivänvalossakin. Toisaalta LG hukkaa kirkkautta tummasävyisten elokuvien ja sarjojen kohdalla. Paikallinen himmennys toimii karkeasti ja jakaa kuvan kolmeen osaan, jotka kärsivät silmin havaittavasta “valovuodosta”.

LG:n äänenkäsittely toimii hyvin ja siinä on myös surroundia simuloiva DTS Virtual: X. Ääni on varsin käyttökelpoinen ja himpun verran parempi kuin Samsungilla ja Panasonicilla.

Philips 65PUS8303

Hyvää: Kaunis design ja hyvä laatu, terävä kuva ja väkevä ääni tekevät tästä kaikin puolin hyvän television.

Huono: Parhaisiin verrattuna kontrasti on hieman kesy.

Arvio: 5/6, toimitus suosittelee

Testilaite numero kaksi Philipsiltä on hieman edellistä kalliimpi. Televisio on painavampi, tuntuu vakaammalta ja pleksilasiset jalat tuovat arvokasta tuntua laitteeseen.

Muiden Philipsin mallien tapaan kyseessä on Android-pohjainen smart-tv (versio 7.0). Älytelevision kautta voi kauko-ohjata Philips Hue -älyvalaistusta.

65PUS8303 on varustettu päivitetyllä LG Displayn valmistamalla 100 Hz:n LCD-paneelilla. Mallissa on myös Philipsin tunnettu ja tehokas P5-videoprosessori: Philipsin näytössä valo jakautuu uskomattoman tasaisesti eikä siinä näy epäsäännöllisyyksiä kuten valoläikkiä. Katselukulma on samaten hyvä IPS-teknologian ansiosta.

Tämä Philipsin malli vie meidät hintansa ja kuvanlaatunsa puolesta korkeammalle laatutasolle. Philips on loistava televisio urheilun katsomiseen ja pelaamiseen. Liikkeet ovat pehmeitä ja saumattomia. Värintoisto on myös todella vahvaa, mutta ei liioiteltua. Elokuvien katselua varten Philips ei tarjoa yhtä hyvää kontrastia kuin LG:n ja Sonyn taustavalaistut lednäytöt, mutta on muihin kilpailijoihin verrattuna hyvä. Kaiken kaikkiaan Philips tarjoilee tässä testin hienointa kuvanlaatua muutaman muun ohessa.

Television ääni on selkeä ja jaksaa kovaakin volyymiä särkymättä. Selkeä parannus testin edullisimpiin malleihin verrattuna.

Panasonic TX-65FX700E

Hyvää: Panasonic FX700:n kuva on miellyttävän luonnollinen ja televisiota on lapsellisen helppo käyttää.

Huonoa: Sovelluksia ja älyominaisuuksia on rajatusti saatavilla.

Arvio: 4/6

Uusi FX700-sarja edustaa Panasonicin edullisempaa mallistoa, mutta ulkonäkö hämää: televisio näyttää kalliimmalta kuin onkaan. Japanilaisvalmistaja on päätynyt tänä vuonna käyttämään televisiossa itse kehittämäänsä älyalustaa. Panasonic on varmistanut tärkeimpien sovellusten eli YouTuben ja Netflixin löytymisen, mutta niiden lisäksi valikoima on rajallinen.

65FX700:ssa on VA-LCD-paneeli, jonka väritila on erityisen laaja. Television värit ovat erittäin miellyttävät ja luonnolliset. Kuva ei ole yhtä terävä kuin Sonyn ja LG:n kalliimmilla malleilla (XE9005/SK8500), mutta näyttö tarjoaa loistavaa vastinetta rahoille. Panasonic kyykkää hieman kontrastin osalta. Kuten yleensäkin perinteisten LCD-näyttöjen kohdalla, ei mustassa ole juuri hurraamista ja kirkkauskin on vain keskinkertainen.

Panasonic 65FX700:ssa ääntä toistavat tavalliset pohjaan kiinnitetyt kaiuttimet. Puhe toistuu hyvin, mutta bassoa ei juuri ole. Suosittelemme tälle mallille soundbaria.

Kilpailu tässä luokassa on kovaa, eikä Panasonic yllä aivan huipulle. Se on silti hyvä valinta sellaiselle, joka arvostaa yksinkertaista, käyttäjäystävällistä ja kaunista televisiota, jonka kuvanlaatu on myös erinomainen.

Samsung QE65Q6FAMTXXC

Hyvää: Samsung 65Q6F on harkitun näköinen, käyttäjäystävällinen, edullinen ja tarjoaa terävää kuvaa.

Huonoa: Joillakin kilpailijoilla on parempi kontrasti.

Arvio: 5/6, paras hinta/laatusuhde

Q6-sarja on Samsungin edullisin QLED-mallisto. Ulkonäkönsä puolesta televisio kuuluu testin tyylikkäimpiin. Takaosa on täysin tasainen eikä johtoja näy – liitännät löytyvät erillisestä One Connect -laatikosta.

Samsungin fiksu valikko toimii nopeasti ja tarjoaa läjän sovelluksia, joita ei muilta löydy. Tyylikkäässä kaukosäätimessä on vain muutama nappi, mutta sillä pystyy ohjaamaan television lisäksi muitakin laitteita.

65Q6F:ssa on VA-LCD -paneeli ledreunavalaistuksella. Q6F:ssa ei kuitenkaan ole aitoa ledtaustavalaistusta kuten LG:llä ja Sonylla. Kuvanlaatu on hieno. Samsungin näytön värintoisto on vaikuttava ja erottelee vivahteita vihreästä jalkapallokentästä. Terävyys ei ole aivan samaa luokkaa kuin kalliimmilla LG:llä ja Sonylla, mutta aika lähellä kuitenkin.

Kontrasti on ihan hyvä. Urheilun katsomiseen kirkkaus riittää enemmän kuin hyvin, mutta tummasävyisistä elokuvista ja sarjoista jää uupumaan syvempi musta. Katselukulma on rajoittunut.

Ohut kun on, ei Samsungin televisiossa juuri ole tilaa kaiuttimille. Pohjaan sijoitetut pienet kaiuttimet antavat ihan siedettävää ääntä ja bassoakin jonkin verran sekä pitävät puheen selkeänä. Tämänkin mallin kanssa kannattaisi silti hankkia suosiolla erillinen soundbar-kaiutin.

Samsung ei yllä kalliimpien testikumppaniensa tasolle, mutta on 65Q6F ehdottomasti hyvä ostos 65-tuumaisten luokassa.

LG 65UK6950

Hyvää: LG UK6950 tarjoaa terävää kuvaa, hyvää värintoistoa ja sulavat liikkeet. Peliasetuksella viive on todella vähäinen.

Huonoa: Musta ja kontrasti eivät ole huipputasoa. Ei tukea Dolby Vision -HDR-formaatille.

Arvio: 4/6

65UK6950 edustaa LG:n vuoden 2018 malleista keskiluokkaa. Osa liitännöistä löytyy television sivusta ja osa takaa. Tv:n alareuna on hieman paksumpi kuin yläosa ja pistää siksi vähän silmään. Tästä syystä malli ei ehkä ole kaikkein käytännöllisin ja esteettisin seinälle ripustettava televisio.

LG UK6950 eroaa kalliimmista LG-malleista siinä, ettei se tue yhtä laajalti eri formaatteja. Toisaalta pelaaminen onnistuu erittäin sujuvasti: mittasimme viiveeksi 4,4 millisekuntia 1080p-resoluutiolla, mikä on ennätystulos.

LG 65UK6950:ssa on tavallinen 4K UHD -paneeli (3840 x 2160 pikseliä). Kuva on terävä ja siitä erottuu paljon yksityiskohtia, ja LG pysyy hyvin myös pallon perässä. Myös värintoisto on vivahteikasta – kuin tehty urheiluun ja toimintaan. Musta ja kontrasti ovat keskivertolaatua. Tummat kohdat näkyvät harmaina eikä kirkkaudessa riitä potkua. Tämä televisio ei selvästikään sovi uusimmista HDR-elokuvista nautiskeleville, mutta toimii urheilun katsomiseen ihan hyvin.

LG:n television äänijärjestelmä on melko yksinkertainen ja koostuu tavallisista alaosaan sijoitetuista kaiuttimista. Suosittelemme television pariksi erillistä soundbaria.

Kokonaisuutena LG UK6950 tuntuu kuitenkin hyvältä ostokselta.

Koko testin voit lukea Ääni ja Kuva -lehden verkkosivuilta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt