Testit

Kunnon soundit kesään – testissä 6 kestävää matkakaiutinta

Julkaistu:

Testit
Aikoipa sitten suunnata mäkeen tai rannalle, on akkukäyttöinen ja ulkoilmaa sekä mahdolisesti vettäkin kestävä kestävä pikkukaiutin oiva matkakumppani. Ilta-Sanomat julkaisee Ääni & Kuva -lehden testin.
Matkakaiuttimista on tullut yhä suositumpia. Monet ovatkin oivaltaneet, että on hauskempaa nauttia musiikkia yhdessä sen sijaan, että kaikki istuvat kuulokkeet päässä ja näpräävät omia puhelimiaan. Harva kuitenkaan viitsii raahata suuria kaiuttimia lomareissujen viihdykkeeksi. Siksi pieni, akulla toimiva langaton kaiutin kuuluu monen pakkauslistaan. Plussaa tulee siitä, että kaiutin kestää myös oleskelua hangessa ja uima-altaan roiskeita.

Tämän vuoden testilaitteista nousee esiin kaksi trendiä. Ensinnäkin kaiuttimia voi yhdistää toisiin. Joko toiseen, jolloin saa stereoääntä, tai useampaan, jolloin puhutaan party-asetuksesta. Tällainen bilemoodi toimii sisätiloissa niin, että musiikki kuuluu joka huoneeseen, ja ulkona niin, että biitti kantautuu varmasti kaikille.

Toinen trendi on mikrofonien ilmestyminen kuvaan. Niitä on tähän saakka käytetty puheluihin. Nyt mikrofonille on käyttöä myös puheohjauksen kannalta. Voit siis tiedustella säätä tai tarkistaa jalkapallon säännöt pelikiistan kuumentuessa vain nappia painamalla ja juttelemalla Apple Sirille tai Google Assistantille.

Kaiuttimien tekniset tiedot löydät jutun lopusta.

Bose SoundLink Micro: Iisiin oleiluun

Hyvää: Kestävä. Käytännöllinen kumihihna. Mikrofoni ja puheohjaus. Party-asetus ja stereomahdollisuus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Huonoa: Ei aux-liitäntää, pelkkä langaton. Heikko akunkesto.

Arvosana: 5/6

Micro sopii hyvin rannalle, sillä se on vedenkestävä. Se tuntuu vankalta ja laadukkaalta. Takaosan kumilenkistä kaiuttimen saa ripustettua vaikka reppuun, pyöräntankoon tai aurinkovarjon runkoon. Kaiuttimen asennus sujuu helposti Bose Connect -sovelluksella, joka löytää kaiuttimen ja pitää ohjelmiston päivitettynä.

Sovelluksen avulla voi myös yhdistää Micron muiden Bosen yhteensopivien kaiuttimien kanssa, esimerkiksi Soundlink Revolven tai Soundlink Color II:n, kanssa. Kaiuttimet saa stereoksi tai party-asetuksella suureksi ryhmäksi. Sovelluksesta voi myös – ei tosin kirjoitushetkellä – säätää soundia mieleisekseen. Kaiutinta voi käyttää mikrofoninsa ansiosta myös puheluihin, ja puheohjaus onnistuu Applen Sirillä tai Google Assistantilla.

Näin pieneltä kaiuttimelta ei ole syytä odottaakaan järin syvää bassoa, mutta tavallinenkin kuulostaa hallitsemattomalta. Vedenkestävyys on ajanut Bosen tinkimään äänenlaadusta. Soundi on hyvä, mutta ei yllä testin parhaimpien joukkoon.

Fiksusta kumilenkistä kaiutin on helppo ripustaa reppuun tai ottaa mukaan kesäretkelle. Se on helppo asentaa ja käyttää sovelluksensa ja puheohjauksen ansiosta. Kompromissi, jonka kanssa ehkä voi elää.

Geneva Lab Touring XS: Siisti sisäkaiutin

Hyvää: Tyylikäs nahkaverhoilu ja värivalikoima. Erinomainen akunkesto. Helppokäyttöinen.

Huonoa: Ei kestä pölyä eikä vettä. Ei erityisominaisuuksia. Ongelmallinen basso.

Arvosana: 4/6

Geneva Lab Touring XS:n muotoilu flirttailee häpeämättömästi entisaikojen matkaradioiden kanssa. Tekonahan saa punaisena, konjakinruskeana, valkoisena tai mustana. Erittäin tyylikästä, muttei järin kestävää.

Ei siis yllätä, että Touring on testin ainoa kaiutin, jolla ei ole suojausta pölyä ja vettä vastaan. Niinpä se soveltuu paremmin hotellihuoneeseen tai parvekkeelle kuin rannalle. Helppokäyttöisyys on huipussaan: Kaiuttimessa on volyyminappi, josta laite menee myös päälle tai pois. Siinä kaikki. Ei puheohjausta, stereomahdollisuutta, soiton ohjausta tai sovellusta. Se on kännykän soittimen langaton jatke ja siinäpä se.

Basso on varsin vaatimaton, vaikka kaiuttimen takaa löytyy suuri bassoelementti. Basso kuuluu viiveellä eikä sulaudu muiden taajuuksien joukkoon. Toiseksi volyymiä ei ole nimeksikään, ja jos yrittää soittaa täysillä, alkaa äänikuva hajota. Keskirekisteri on kuitenkin mukavan lämmin ja täyteläinen ja sen kirkkaus sopii täydellisesti akustisille kappaleille ja laululle.

Jos kaipaa sporttista kaiutinta, jonka ottaa mukaan retkille, kannattaa tutustua joihinkin muihin testin laitteisiin. Kaiutin toimii kuitenkin hyvin podcastien ja rauhallisen musiikin kuunteluun.

JBL Flip 4: Bassoa bileisiin!

Hyvää: Voidaan yhdistää stereoksi tai soittaa party-asetuksella. Kestävä ja vankka rakenne. Poikkeuksellisen voimakas basso.

Huonoa: Ääntä ei voi hienosäätää. Soundi ei tarpeeksi vivahteikas hienovaraisempiin musiikkityyleihin.

Arvosana: 5/6

Vankka kumipäällyste paljastaa kaiuttimen olevan veden- ja iskunkestävä. Kaiutinelementit on sijoitettu kaiuttimen sivulle, jolloin ääni suuntautuu luonnollisesti kuulijaa kohti. Ripustuslenkki helpottaa kanniskelua ja kaiuttimen saa ripustettua siitä vaikka oksaan.

Sovelluksessa voi parittaa kaksi Flip-kaiutinta stereoksi tai valita party-asetuksen ja yhdistää jopa 100 JBL Connect -yhteensopivaa kaiutinta. Sovelluksesta voi valita, ohjaako Play-nappi musiikkia vai aktivoiko se puheohjauksen. Napit ovat hieman piilossa ei kappaleiden välillä vaihtaminen onnistu. Sovellusta ei voi ikävä kyllä voi käyttää äänen hienosäätämiseen.

Flip on selvästi taskukokoinen bilekaiutin. Passiiviset bassoelementit kaiuttimen molemmissa päissä saavat aikaan jyskeen, jota ei kuvittelisi näin pienestä laitteesta syntyvän. Volyymikin riittää selvästi tavallista enemmän. Kaiutin ei sovi kaikille: osa vivahteista katoaa herkästi, ja monen yhtä aikaa soivan soittimen ääniä on hankala erottaa.

Allasbileet ilman kummempaa budjettia onnistuvat loistavasti JBL Flip 4 -kaiuttimen avulla. Muotoilu on harkittua, kaiutin kestää iskuja ja vettä. Party-asetuksella omaan kaiuttimeen voi liittää jopa sadan kaverin JBL Connect -kaiuttimet. Näin pieneksi kaiuttimeksi siinä on yllättävän voimakkaat volyymi ja basso. Toisaalta se soveltuu vähän huonosti rauhalliseen lepolomailuun Mozartia kuunnellen.

Libratone Too: Kevyt kaunokainen

Hyvää: Käytännöllisen kokoinen. Voidaan yhdistää stereoksi. Erinomainen äänenlaatu.

Huonoa: Ei täysin vedenkestävä. Epäkäytännöllinen kosketusohjaus. Ympärisoiva ääni ei aina toimi.

Arvosana: 5/6

Too on pienen limupullon kokoinen. Jos repussa on vesipullolle tarkoitettu tasku, mahtuu Too siihen näppärästi. Kaiutin ei kestä kunnolla vettä, mutta sietää pientä sadetta. Kumihihnasta kaiuttimen saa ripustettua haluamaansa paikkaan.

Libratonen muiden kaiuttimien tapaan Too-mallissa on kosketusohjaus volyymille ja soitolle. Kotona se toimii hyvin, mutta ulkona tekee helposti virhevalintoja, eikä se toisaalta tottele märkiä sormia lainkaan. Sovellus onkin ulkona parempi vaihtoehto. Sen avulla saa yhdistettyä useampia kaiuttimia, soittaa internetradiota tai omia valintoja Spotifysta tai Tidalista. Lisäksi sieltä löytyy valmiita taajuuskorjainasetuksia erilaisille musiikkityyleille.

Too on joka suuntaan antava kaiutin, joten se sopii huonommin yksin kuuntelemiseen ja paremmin piknikviltin keskelle sijoitettuna. Siinä se tuottaa mukaansatempaavan soundin, joka saa jalan naputtamaan. Basso on yllättävän hyvä ja riittää useimmille tanssibiiseille, vaikka matalimmat taajuudet leikkautuvatkin pois. Jos jotain valitettavaa kaivelee, niin dynamiikka tippuu volyymin noustessa, ja livemusiikista puuttuu läsnäolon tuntua.

Skullcandy Barricade XL: Kestävä ja kelluva

Hyvää: Hyvä volyymi. Intensiivinen soundi. Kaiuttimella voi ladata kännykkään. Kestävä, jopa kelluu vedessä.

Huonoa: Dominoiva basso. Resonanssia syntyy helposti. Matkakaiutinten isoimmasta päästä.

Arvosana: 4/6

Skullcandy on tunnettu värikkäistä kuulokkeistaan, Reilu vuosi sitten valmistaja lanseerasi Barricade-kaiutinsarjan, jonka suurin malli on nyt testattava XL. Se on koko testin suurin ja painavin, joten hieman helpommin mukana kannettavaa etsivän kannattaa tutustua astetta pienempään malliin. Kuminen pinta ja metallinen kaiutinverkko tekevät kaiuttimesta tukevan oloisen. Se ei ole pelkästään vedenkestävä, vaan myös kelluu!

Päällyspuolen napeista ohjataan soittoa, ja sivuilta löytyy pari nappia, joilla yhdistetään kaksi Barricadea ja vaihdetaan kahden bluetooth-lähteen välillä. Pienen luukun takaa löytyy Aux-liitin ja latausportti, mutta myös usb-portti kännykän latausta varten. Mikrofonikin on, mutta se toimii vain puheluihin, puheohjausta ei ole. Toisaalta kaiutin ilmoittaa puheella kulloisestakin tilastaan.

Barricade on erittäin bassovoittoinen kaiutin, mikä voi olla etu ulkona soitettaessa, kun basso tuppaa usein katoamaan tuulen mukana. Basso tekee popista, rockista ja elektrosta nautittavampaa, muta pöydällä ollessaan kaiutin äityy helposti tärisyttämään pintaa. Ja volyymin noustessa itse kaiutinkin alkaa resonoida. Hienovaraisempiin musiikkityyleihin Barricade ei ole omiaan. Ei vain bassonsa vuoksi vaan myös hieman kaksiulotteisen ja suljetun soundinsa takia.

Jos etsii kaiutinta, joka sopii rantabileisiin ja jaksaa nostattaa tanssihalut bassollaan, ei Barricade XL ole pöljempi vaihtoehto. Jos kännykästä loppuu akku, sen voi ladata kaiuttimesta. Toisaalta se on hiukan liian iso matkakaiuttimeksi eikä äänenlaatu riitä hiljaisempien genrejen kuuntelijoille

Ultimate Ears UE Wonderboom: Käsikranaatti kemuihin

Hyvää: Voidaan yhdistää toiseen kaiuttimeen. Hyvä äänenlaatu ja riittävästi volyymiä.

Huonoa: Ei sovellusta party-asetukselle. Kahdella kaiuttimella ei saa stereoääntä. Ei mikrofonia.

Arvosana: 6/6

Pidämme kaiuttimen pulleasta muotoilusta ja vedenkestävyydestä, jonka ansiosta Wonderboom sopii suihkuhyllylle. Kaiutinelementit on niin hyvin suojattu, että se kestää vettä. Tämän vuoden uutuuksia ovat uudet värivaihtoehdot ja kaksi hauskaa kuosia.

Kaiuttimen käyttö on helppoa ja sen napit suuret ja selkeät. Napin painalluksella saa myös yhdistettyä kaksi Wonderboom-kaiutinta, mutta se ei tarkoita stereoääntä. Valitettavasti Boom-sovellusta ei tueta, joten useampien kaiuttimien yhdistäminen sitä kautta ei onnistu. Logitechin mielestä se tekee asioista yksinkertaista, meistä se on tylsää. Mikrofoniakaan ei ole, joten puhelut tai puheohjaus eivät onnistu. Luvattu 33 metrin kantama sen sijaan saa meiltä kiitosta.

Tärkeintä on äänenlaatu, ja siinä Wonderboom onnistuu yhtä viihdyttävästi kuin mitä sen ulkonäkö lupaa. Se soittaa kovempaa kuin uskoisi ja tarjoaa myös matalia bassosoundeja. Myös keskirekisteri soi selkeästi ja erottelevasti. Diskantti on kirkas, eikä siellä kuulu ikävän teräviä viiltoja. Pyöreän muotonsa ansiosta kaiutin sopii hyvin piknikillä kaveripiirin keskelle, eikä kenenkään tarvitse silloin kärsiä muita huonommasta soundista.

Ultimate Ears Wonderboom on erinomainen pieni Bluetooth-kaiutin, jolla on paljon hyviä puolia ja vain muutama huono. Se on tyylikäs, vedenkestävä, volyymiä ja bassoa riittää ja hinta on kohdallaan. Se on rakennettu kestämään kaikenlaisia oloja ja jatkaa soimista, vaikka sen pudottaisi maahan.Jos laitteiden ominaisuudet eivät näy yllä, voit katsoa ne täältä.

Voit lukea koko jutun Ääni & Kuvan sivuilta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt