Hyvää ääntä alle 200 eurolla – testissä langattomat kuulokkeet

Noin parin sadan hintaluokassa löytyy mukavia ja hyvältä kuulostavia kuulokkeita. Yksi kuitenkin erottui selvästi edukseen viiden kuulokeparin testijoukosta.

10.5.2018 7:00

Jos harkitsee uusien kuulokkeiden hankkimista, kannattaa ehdottomasti panostaa joitakin kymppejä kalliimpiin malleihin. Kun kuuntelee paljon musiikkia ja käyttää kuulokkeita päivittäin, tulee yhdelle käyttökerralle vain vähän hintaa, vaikka ne maksaisivatkin vähän enemmän. Rahalla saa nimittäin ominaisuuksia, jotka tekevät kuulokkeiden käytöstä miellyttävämpää, sekä laatua, jonka johdosta ne kestävät ja kuulostavat paremmalta.

Pyysimme valmistajia lähettämään testiin kuulokkeita, joiden suositushinta on 150–200 euroa. Kaupoissahan niitä voi saada edullisemminkin. Katsoimme, mitä lisävarusteita hintaan kuuluu, sekä tutkimme rakenteen laatua. Kävimme läpi ominaisuudet ja niiden helppokäyttöisyyden. Kuulokkeet yhdistettiin Sonyn Xperia XZ1 -puhelimeen, sillä se tukee korkearesoluutioista langatonta ääntä. Sitten soitimme erityylisiä kappaleita sisältävän soittolistamme Spotifyn parhaalla laadulla ja arvioimme kuulokkeiden äänenlaatua.

 JBL Everest 310

Hyvää: Voi jakaa musiikkia muiden BT-kuulokkeiden kanssa. Mukavat päässä. Äänenlaatu on huomattavasti parempi kuin ennen.

Huonoa: Muovinen tuntu. Liikaa pieniä nappeja. Ärsyttävää taustakohinaa.

Arvio: 5/6

Muotoilun heikko piste taitaa olla tapa, millä kuulokkeet taittuvat kasaan, sillä saranat tuntuvat hinteliltä. Muutoin kuulokkeet tuntuvat tukevilta, joskin turhan muovisilta. JBL on säilyttänyt kupeissa pallonivelen, jonka ansiosta kupit pysyvät aina oikeassa asennossa. Pannassa on riittävästi pehmustetta, joten kuulokkeet istuvat oikein mukavasti päässä.

Kuulokkeissa on peräti 6 nappia, jotka on kaikki mahdutettu yhteen kuppiin. Ihan kuin napit olisi suunniteltu hämäämään käyttäjää painelemaan väärin. Yksi napeista on ShareMe, jolla Everest-kuulokkeet saa yhdistettyä minkä tahansa valmistajan Bluetooth-kuulokkeisiin. Akunkesto on hyvä ja lataus USB-johdolla kestää kaksi tuntia.

Ääni on tasapainoinen ja kirkas. Akustiset kappaleet soivat miellyttävän avoimesti ja elektrossa on sopivasti määrä bassoa. Bassofaneille ehkä jopa liian vähän. Valitettavasti hiljaisissa kohdissa kuuluu taustakohinaa, ja kun siitä kerran tulee tietoiseksi, on sitä vaikea olla enää huomaamatta.

 Marshall Mid Bluetooth

Hyvää: Erinomainen akunkesto. Käytännölliset ja helppokäyttöiset kuulokkeet. Toimii nyt useimpien musiikkigenrejen kanssa.

Huonoa: Painaa korvia. Kaipaamme aiemmista Marshalleista tuttua raakaa rokkisoundia.

Arvio: 5/6

Jos jotkin kuulokkeet kertovat jo ulkonäöllään, mihin musiikkitylliin ne sopivat, niin Marshallit. Panta on päällystetty jykevällä tekonahalla, joka muistuttaa ikonisten vahvistimien ulkonäköä, varsi on metallia ja yksityiskohdat tietysti pronssia. Pehmusteista huolimatta kuulokkeet painavat korvia aika lailla.

Aiempien mallien tapaan Mid-kuulokkeitakin ohjataan toisen kupin ohjaustikusta. Kuulokkeisiin voi yhdistää johdolla lisäkuulokkeet, jolloin kaksi ihmistä voi kuunnella samaa musiikkia. Ratkaisu ei ole yhtä tyylikäs kuin JBL:n langaton yhdistäminen, mutta toimii. Kuulokkeet voi taittaa kasaan.

Yllättäen Midin soundi on aivan erilainen kuin mihin olemme tottuneet. Jättimäinen soundi väkevine rumpuineen on poissa. Toisaalta kuulokkeet sopivat näin useammalle tyylille paremmin, toisaalta ne erottuvat nyt heikommin massasta. Soundi ei toki ole täysin neutraali, vaan keskirekisteri korostuu niin, että laulu ja kitarat nousevat esiin.

Kysymys kuuluukin, onko uudenlainen soundi mieleen vai: raaka rock on vaihtunut johonkin, joka toki yhä rokkaa, mutta vain…kiltimmin.

 Jays u-Jays Wireless

Hyvää: Erinomainen laatuvaikutelma. Helppo käyttää. Hintaan nähden erinomainen äänenlaatu

Huonoa: Pitemmän päälle alkavat tuntua tiukoilta päässä. Eivät taitu kasaan, joten vievät paljon tilaa.

Arvio: 5/6, toimitus suosittelee

Kuulokkeista tulee vaikutelma kuin ne olisi tehty yhdestä kappaleesta. Metallipanta muuttuu tyylikkäästi kuulokkeen varreksi. Kauniita kuulokkeita ei ikävä kyllä saa kasaan. Pantaan olisi saanut laittaa enemmänkin pehmikettä, jotta paine korville olisi ollut kevyempi. Nyt kuulokkeet alkavat painaa pidemmässä kuuntelussa.

Soittoa ohjataan toisen kupin kosketuspaneelista, mutta kosketusohjaimet eivät toimi yhtä hyvin kuin perinteiset napit. Akunkesto on hyvä ja kuulokkeet sammuvat automaattisesti, kun niitä ei käytä.

Bluetooth-version äänenlaatu muistuttaa luonnollisesti paljon langallisen version soundia. Kunhan puhelimessa on aptX, ei laatu huonone merkittävästi. Soundi on suhteellisen neutraali, ja laulu ja soittimet kuulostavat luonnollisilta. Bassoa riittää syvälle mutta tehoa ei ole yhtä paljon kuin Marshallilla. Musiikki ei toki kuulosta tämän vuoksi tylsältä, vaan toistuu eläväisesti ja silti tasapainoisesti. Kaiken kaikkiaan äänenlaatu on iloinen yllätys.

 Sony WH-H800

Hyvää: Tuki korkearesoluutioiselle äänelle sekä langattomasti että johdolla. Mukaansatempaava ja erinomainen soundi.

Huonoa: Ei oikein pysy mukana liikkuessa.

Arvio: 6/6, testivoittaja

Sony WH-H800, tai h.ear on 2 Mini Wireless, kuten vähemmän muodollinen nimi kuuluu, on osa Sonyn lifestyle-valikoimaa. Toisin sanoen, ne ovat tyylikkäät kaupunkikuulokkeet, joissa bassoa on vahvistettu.

Kuulokkeiden muovisuus yllättää, ja ne tuntuvat halvoilta. Pantaa ei ole juuri pehmustettu, mutta ne istuvat päässä kuitenkin mukavasti, osaksi siksi, etteivät ne paina korvia. Toisaalta ne tippuvat helposti, jos päätä liikuttaa nopeasti, eivätkä kuulokkeet sovi lenkkiseuraksi. Napit on sijoiteltu riittävän etäälle toisistaan, joten niitä on helppo käyttää.

Sovellus sisältää ääntä parantavia säätöjä ja taajuuskorjaimen. Outoa kyllä, niihin käsiksi päästäkseen on otettava ”paras mahdollinen ääni” -asetus pois päältä ja vaihdettava se ”parhaaseen vastaanottoon”. Nurinkurista.

Sony on edelläkävijä äänen parantamisessa. Johtoa käyttäessä kuulokkeissa on tuki Hi-Res Audiolle. Langattomasti ne ovat ensimmäiset testaamamme, josta löytyy aptX HD, jota testissä käytetty soitin eli Sony Xperia XZ -älypuhelin tukee.

Ja toden totta, äänessä oli yllättävää kirkkautta, jota emme ole osanneet aiemmin yhdistää Bluetoothiin. Onneksi kaiutinelementit vastaavat odotuksiin ja tarjoavat suuren ja herkullisen soundin. Diskantti on erotteleva bassoa hyvää painetta. Kuulokkeet yksinkertaisesti kuulostavat testin parhaimmilta.

Suomesta ostettuna Sonyn hinta on yli 200 euroa, mutta ulkomailta netistä tilattuna sen saa reilusti alle kahden sadan.

 Pioneer SE-MS7BT

Hyvää: Musiikki soi kirkkaasti, selkeästi ja erityisesti diskantit tekevät vaikutuksen. Mukavuuteen on panostettu.

Huonoa: Keskinkertainen akunkesto. Joidenkin makuun bassoa voisi varmasti olla enemmänkin ja diskantti olla pehmeämpi.

Arvio: 5/6, toimitus suosittelee

Pioneer on panostanut kuulokkeidensa mukavuuteen: tyynyt ovat erityisen pehmeät ja istuvat samalla tiiviisti korvan ympärillä, mikä on hyvä, sillä SE-MS7BT-mallissa ei ole vastamelutoimintoa. Langattomista kuulokkeista löytyy tuki parempaa Bluetooth-ääntä muuntaville aptX:lle ja AAC:lle. Mukana tulee myös johto, jolla äänenlaatu on toki vielä parempi ja jolla voi kuunnella musiikkia akun loputtuakin. Akunkesto on keskinkertainen.

Mikrofoni puheluita varten löytyy sisäänrakennettuna, ja äänenvoimakkuutta säädetään vasemman kupin napeista. Puheluita ja musiikkia ohjataan on/off-napista. Valitettavasti kuulokkeita ei voi taittaa kasaan kuljetusta varten.

Langattomasti käytettynä ääni on avoin ja yksityiskohtainen. Laulu on selkeää ja klassinen musiikki saa yllättävän avoimen ja suuren äänimaiseman, kun muistaa, että ääni siirtyy bluetoothilla. Elektroniset rytmit kuulostavat hyviltä, basso napsuu ilmavasti ja bassosoittimistakin kuuluu hämmästyttävän erottelevia ylä-ääniä. Trumpettien ja saksofonien sointi jää ohueksi.

Diskantti saattaa olla vähän hyökkäävä varsinkin lujemmalla äänellä. Symbaalit voivat käydä väsyttäviksi ja aggressiivisen kuuloisiksi.

Johtoa käyttäessä musiikista erottuu enemmän vivahteita ja se saa lisää ilmaa ja tilaa. Kuulokkeet eivät toki vedä vertoja samanhintaisille johdollisille versioille, mutta langattomuuden mukanaan tuoma vapaus ja mukava istuvuus korvaavat sen.

Koko testi on luettavissa Ääni ja Kuva -lehden verkkosivuilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?