Testasimme uunituoreet Nokia-puhelimet: Hyvä puhelin, huippulaite ja pettymys - Testit - Ilta-Sanomat

Testasimme uunituoreet Nokia-puhelimet: Hyvä puhelin, huippulaite ja pettymys

Nokia 6.1, Nokia 7 Plus ja Nokia 8 Sirocco saapuivat kauppoihin hetki sitten. Testasimme uutuudet tuoreeltaan.

6.5.2018 7:00

Yllä olevalla videolla esittelemme uudet Nokia-puhelimet. Varsinainen testi on luettavissa alla.

Nokia-puhelimia valmistava HMD Global julkaisi Barcelonan mobiilimessuilla kolme Android-älypuhelinta: Uudistetun Nokia 6:n (joka tunnetaan myös nimellä Nokia 6.1 ja Nokia 6 2018), isokokoisen Nokia 7 Plusin sekä lippulaivapuhelimeksi asemoidun Nokia 8 Siroccon.

”Vanhan puhelin-Nokian” tapaan HMD pyrkii täyttämään tuoterepun jokaisen hintakategorian. Uudet luurit asettuvat 300, 400 ja 750 euron hintaluokkaan. Nokia 6 korvaa edellisvuoden mallin, kaksi muuta ovat kokonaan uusia.

Kaikkia puhelimia yhdistää puhdas Android eli se, että niissä ei ole lainkaan valmistajan oheisohjelmia. Lisäksi HMD lupaa puhelimelle Android-tietoturvapäivitykset 3 vuoden ajan julkaisusta sekä kaksi kappaletta Android-versiopäivityksiä. Kaikki puhelimet kuuluvat Googlen Android One -ohjelmaan, eli ovat yhtiön standardoimia.

Kaikkia laitteita yhdistää se, että ne ovat melkoisen konstailemattomia malleja. Jokaisesta löytyy kuitenkin pikalataus sekä always on -näyttö.

Näiden lisäksi ne on varustettu Nokia puhelinten omalla jipolla, eli bothie-kuvausominaisuudella. Tällä tarkoitetaan etu- ja takakameroiden samanaikaista käyttöä ja lopullisen still- tai videokuvan jakamista puoliksi tai kuva kuvassa -näkymäksi.

Jokaisesta laitteesta löytyy myös vanhoista Lumioista tuttu pro-kuvaustila, joka antaa muokata kameran asetuksia näppärillä rengassäätimillä. (Jos ei meinaa löytyä, pyyhkäise kameran laukaisunappulaa ylöspäin tai sivulle etsinnäkymää kohti.)

Nokia 6

Kolmikon edullisin laite on 5,5-tuumainen Nokia 6. Edellisvuoteen verrattuna prosessori on nopeutunut, usb-portti on vaihtunut c-malliin, sormenjälkilukija siirtynyt takapuolelle, ja kamera on saanut 4K-videokuvausmahdollisuuden.

Kädessä pideltynä uusi Nokia 6 on kulmikas, ja reunat tuntuvat selvästi. Tämä tuo – ilmeisen tarkoituksellisesti – mielleyhtymiä Nokian historiasta ja hetkittäin kolhostakin designista. Tämä vedonnee moneen Nokia-veteraaniin, mutta myös hieman erilaista tuntumaa hakevaan nuorempaan.

Myös uudesta Nokia 6:sta löytyy bothie-ominaisuus, jota käytettäessä etu- ja takakamerat kuvaavat samaan aikaan.­

Laitteen kosketusnäyttö ei ole varsinaisesti salamannopea, mutta käyttötuntuma on 300 euron laitteeksi kohtuullisen hyvä.

Päivänvalossa Nokia 6:n kamera tekee kohtuullista jälkeä. Hämärässä kuvanlaatu on tyydyttävää, mutta liikkuvia kohteita ei kannata yrittää kuvata.

Kokonaisuutena Nokia 6 on erittäin konstailematon ja onnistunut älypuhelin. Etenkin tässä hintaluokassa puhelimen täyttävien ja laitetta mahdollisesti hidastavien ylimääräisten oheisohjelmien puute on iso plussa. Jos isohko koko ei ole ongelma, laite on erittäin sopiva vaihtoehto perheen junioreille.

Nokia 7 Plus

Nokia 7 Plus on laitteista oikeastaan kiinnostavin. Se tarjoaa 400 eurolla varsin asiallisen kuuloisen kokonaisuuden: kookkaan 6-tuumaisen näytön, kaksoiskameran sekä lupauksen 2 päivän akkukestosta.

Nokia 7 Plus on hieman sulavalinjaisempi, mutta samalla kookkaampi kuin Nokia 6. Kookas ja riittävän tasokas näyttö kelpaa hyvin esimerkiksi videoiden katseluun. Laitteistopuolelta löytyy riittävästi järeyttä: 4 gigatavun keskusmuisti ja 64 gigan tallennustila riittävät pitkälle.

Nokia 7 Plusissa on sama kamera kuin Nokia 8 Siroccossa. Sen kaksi linssiä muodostavat pienen kamerakyttyrän Plusin selkään.­

Laitteen takapuolella on pieni kamerakyttyrä. Se kätkee sisäänsä 12 ja 13 megapikselin kaksoiskameran, ja toinen linssi tuo iloa etenkin matkan päästä otettuihin kuviin.

Laitteen ehkä suurin yllätys on 16 megapikselin selfie-kamera, mikä on enemmän kuin kummassakaan pääkameran kennossa. Se tekee selvästi tarkempaa ja tasapainoisempaa jälkeä kuin lippulaiva-Siroccon vastaava. Ahkeralle omakuvaajalle valinta Nokioiden joukosta onkin helppo. Plusin selfie-kamera tosin ottaa videota ”vain” 1080p-tarkkuudella muiden mallien tapaan.

Jos asiat eivät mene aivan päälaelleen, Nokia 7 Plusista on helppo povata jonkinlaista hittiä. Sen hinta ja ominaisuudet kohtaavat oikein mukavasti. Iso koko saattaa olla monelle ostajakandidaatille jarru, mutta ison ruudun ystävät löytänevät puhelimesta kaverin.

Nokia 8 Sirocco

Nokia 8 Sirocco on HMD:n ensimmäinen todellinen yritys kurottaa tähtiin. 750 euron hintainen puhelin on kuitenkin vaikeiden lähtökohtien edessä: Lippulaivan pitäisi tuoda käyttäjälleen merkittävästi lisäarvoa, mutta pelkistetty Android sitoo HMD:n käsiä kokolailla.

Designinsa puolesta Sirocco on radikaali irtiotto muihin malleihin. Kuori on kauttaaltaan lasitettu, ja näyttö kaartuu hieman sivuille. Ulkonäkö tuo mieleen hieman ensimmäisen Edge-mallisen Samsung Galaxyn, paitsi Nokian reunat ovat paljon terävämmät. Ehkä jopa hieman liiankin terävät.

Nokia 8 Sirocco on tehty todella ohueksi. Samalla kärsii käytettävyys, sillä napit ovat turhan kapeita.­

Käytettävyys on saanut polvistua designin alttarille. Puhelimen kapeassa reunassa olevia nappeja on vaikea löytää ja painaa. Lisäksi sormenjälkitunnistin on niin huomaamaton, että sitä on vaikea löytää.

Siroccon ominaisuuslistaan kuuluvat langaton lataus, vesitiiviys (IP67), 360-asteisen tilaäänen tallennus ja kaksoiskamera. Toisin kuin muissa malleissa, kuulokeliitäntä on kuitenkin saanut lähteä.

HMD mainostaa Siroccon äänentallennusominaisuuksia, ja kehut eivät ole aivan tuulesta temmattuja. Varsin äänekkäällä hevikeikalla puhelimen mikrofonit erittelevät hetkittäin hyvinkin kaoottista äänimaisemaa selkeästi ja onnistuneesti. Tähän käyttöön puhelin on parhaita lajissaan.

Valitettavasti keikkatallenteiden tekeminen tyssää toiseen asiaan: kuvanlaatuun. Kamera on sama kuin Nokia 7 Plusissa, eikä se tallenna hämärässä erityisen hyvää videokuvaa, vaikka se paremmissa valaistusolosuhteissa asiallisemmin pärjääkin.

Siroccon kameran kanssa oli muutenkin hieman ongelmia. Puhelin ei aina totellut laukaisunappia kuvaamisen yhteydessä, ja silloin kuvat oli otettava volyymisäätimellä. Vaikea sanoa, oliko kyseessä yksilö- vai ohjelmistovika, mutta hieman ärsyttävää se oli.

Tämä nostaa samalla esille Nokia-puhelimien selkeän kehityskohteen: kameran. Niin Samsung, Apple kuin kiinalaiset ovat kehittäneet valokuvaustekniikkaansa niin kovaa vauhtia, että näiden kelkkaan pääsemiseksi on tehtävä paljon töitä. Se toki on mahdollista.

Kolme puhelinta, kaikki eri maata

Nokia-puhelinnippu on hieman epätasainen kokonaisuus. Nokia 6 on varsin onnistunut 300 euron budjettilaite, Nokia 7 Plus suorastaan erinomainen mediapuhelin ja onnistunut peliavaus uudessa hintaluokassa.

Nokia 8 Sirocco sen sijaan jää tavoitteistaan vajaaksi. Käytettävyys kärsii hieman överiksi menneestä designista, eikä kamera ole aivan kilpailijoiden tasolla. HMD:n mukaan puhelin on kuitenkin ”virstanpylväs”, eli jatkoa seuraa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?