Testit

Huippulaite, iso pettymys ja testivoittaja – testasimme Logitechin Pro-pelituotteet

Julkaistu:

TESTI
Kilpapelaamisen kasvaessa on myös laitevalmistajien välinen kilpailu kiristynyt. Testasimme Logitechin pro-pelisarjan tuotteet, jotka on suunniteltu kilpapelaajia ajatellen.
SteelSeries, Razer, HyperX, Xtrfy, Asus ROG, Logitech G... Lista pelaamiseen erikoistuneista laitevalmistajista on kasvanut vuosi vuodelta suuremmaksi. Nykyisin yhä enemmän tuotteita markkinoidaan myös kilpapelaajille.

Logitech tarjoaa kilpapeliharrastajille Pro-tuotesarjaa, johon kuuluvat pelihiiri, kuulokkeet sekä mekaaninen näppäimistö. Laitteet on kehitetty yhdessä G2 Esports- ja Team SoloMid -joukkueiden ammattilaisten kanssa.

Ilta-Sanomat testasi kaikki kolme tuotetta. Testijakso kesti noin kolme viikkoa, jonka aikana testaaja pelasi pääasiassa PlayerUnknown’s Battlegroundsia sekä Counter-Strike: Global Offensivea. Testijakson aikana tuotteita koeteltiin myös kotilaneilla.

Pelkistetyt kuulokkeet hoitavat hommansa, mutta yksi asia ärsyttää

Pro-sarjan uusin tuote on huhtikuussa kauppojen hyllyille rantautunut 100 euron Pro-headset. Kuulokkeet tuntuvat oikein hyvältä päässä, eivätkä korvatyynyt ala painaa tai hiostaa pidempienkään pelisessioiden aikana. Paketissa on sekä keinonahkaiset että mikrokuitumokalla viimeistellyt korvatyynyt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pro-kuulokkeet vaimentavat ulkopuolisia ääniä kohtuullisesti, mutta häviävät kuitenkin esimerkiksi Asuksen Fusion 500- tai SteelSeries Siberia 350 -kuulokkeille. Logitechin kuulokkeet piti asetella kotilaneilla erittäin huolellisesti, jos halusi vaimentaa lähettyvillä olevien pelikaverien äänet kunnolla. Vain SteelSeriesit pystyi ”heittämään” päähän ilman sen kummempaa asettelua.

Kuulokkeiden vasemmasta kupista löytyy irrotettava mikrofoni 3,5 millin liittimellä ja koneeseen yhdistettävä 3,5 mm tuplaplugilla (ääni + mikrofoni) varustettu piuha, joka on niin ikään irrotettava.

Piuhasta löytyy äänensäätöpalikka, joka osoittautui raivostuttavan herkäksi. Kuulokkeet pöydälle laittaessa äänet liikkuivat usein johonkin suuntaan. Muiden kuulokkeiden kanssa vastaavaa ei ole tapahtunut. Palikasta pystyy myös mykistämään mikrofonin. Itse mikrofoni osoittautui keskivertoa paremmaksi integroidun äänipiirin kanssa käytettynä.

Kuulokkeiden ääni on erityisesti pelikäytössä erinomainen. Pelatessa kuuli huomattavasti muita tarkemmin vastustajien äänet. Lievästi bassovoittoiset kuulokkeet toimivat myös musiikin kanssa, mutta varsinaisesti loistavat vain pelikäytössä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pelkistetyissä kuulokkeissa ei ole minkäänlaisia led-valoja eikä niitä voi säätää Logitechin omalla hallintaohjelmalla Logitech Gaming Softwarella (LGS). Pelkistetty ulkonäkö on tyylikäs ratkaisu.

Logitech Pro Headset -kuulokkeet ovat erittäin toimiva kokonaisuus sadan euron hintalapulla. Äänet ovat pelikäytössä erinomaiset, mikrofoni hoitaa hommansa ja kuulokkeet ovat mukavat päässä. Ainoa iso miinus oli korvakuppien ”löysyys”, jota toivottavasti parannetaan mahdolliseen toiseen versioon tulevaisuudessa.
 • Taajuusvaste: 20 Hz – 20 kHz
 • Impedanssi: 32 ohmia
 • Herkkyys: 107 dB / 1 kHz SPL 30 mW / 1 cm
 • Äänieristys: jopa 16 dB
 • Paino: 259 g (ilman johtoa)
 • Johdon pituus 2 metriä

Pieni näppäimistö on laadukas, mutta yksi asia ärsyttää

Logitech G Pro -näppäimistö tuli myyntiin jo maaliskuussa 2017. Itse näppäimistö on niin kutsuttu 60 % malli eli siitä on riisuttu numeronäppäimistö.

Pienille näppikselle on kysyntää esimerkiksi lanittajien keskuudessa, kun tilaa on käytettävissä normaalia vähemmän. Yllättäen näppäimistöstä on valmistettu ainoastaan versio, joka pohjautuu amerikkalaisten käyttämään näppäinasetteluun.

Ratkaisu on iso pettymys, sillä esimerkiksi merkit < > toistavan näppäimen käyttäminen ei onnistu, jos kirjoituskieleksi on valittu Suomi. Kyseiset merkit toistava näppäin on tavallisesti shiftin ja z:n välissä, mutta Pro-mallissa näppäintä ei ole. Sen sijaan < > -merkit ovat pilkku- ja piste-näppäinten kohdalla, mutta suomenkielisillä asetuksilla näppäimistö tarjoaa puolipistettä ja kaksoispistettä. Näppäimen puuttuminen osoittautui toistuvasti ongelmaksi kirjoitettaessa.


Näppäimistö itsessään on laadukkaan tuntuinen ja näyttävä. Pieneen kokoon tottuu nopeasti, mutta ahkerana numpad-käyttäjänä olisi toivonut Asus Rogin Claymore-näppäimistön kaltaista ratkaisua, jossa numeronäppäimistö on irrotettava.

Näppäimistö käyttää Logitechin suosimia Romer G -kytkimiä, jotka ovat keränneet kiitosta myös IS:n aikaisemmissa näppäintesteissä. Led-värejä voi säätää oman mielensä mukaan LGS-ohjelmalla tai valita suosikkinsa näppäimistön muistiin tallennetuista profiileista.

Yksi avainominaisuuksista ovat näppäimistön pohjassa olevat tukijalat, joilla voi säätää kirjoituskulmaksi neljä tai kahdeksan astetta. Mikäli jalkoja ei käytä, kirjoituskulma on nolla.

Pro-näppäimistö on laadukas vehje, joka täyttää monien pelaajien toivoman raon. Näppäimistöä ei tee kuitenkaan mieli ottaa vakitukseen käyttöön, sillä US-näppäinasettelu ei sovellu alleikirjoittaneelle. Lisäksi 165 euron hintalappu tuntuu täysin absurdilta.
 • Mitat: 153 x 360 x 34,3mm (K x L x S)
 • Paino: (ilman johtoa): 980g

Hiiri ylitti odotukset

Logitech G Pro -hiiri näyttää pieneltä ja tuntuu kevyeltä verrattuna testaajan luottohiireen (Zowie EC1-A), joka on jo muutaman vuoden vanha, mutta edelleen erinomaisessa kunnossa.

Kokeilussa on käynyt useita eri hiiriä, eikä koskaan ole mennyt yli vuorokautta uuteen pelivälineeseen totuttautumisessa. Näin kävi myös Logitechin kanssa, sillä jo ensimmäisenä iltana hiiren ohjaaminen tuntui luontevalta.

Hiiren vasemmasta reunasta löytyy kaksi sivunäppäintä ja rullan taakse on sijoitettu dpi-herkkyyttä vaihtava näppäin. Napit tuntuvat laadukkailta, eikä vahinkoklikkejä tule. Näppäimiä voi myös muuttaa mielensä mukaan LGS-ohjelmalla. Esimerkiksi rullan alla olevan näppäimen poistin käytöstä kokonaan, sillä en koe tarvetta vaihtaa hiiren herkkyyttä kesken pelin.

LGS:n kautta voi myös säätää hiiren valmistajan logon led-väriä tai poistaa sen kokonaan käytöstä. LGS:llä voi myös optimoida sensorin toimimaan parhaiten juuri sinulla käytössä olevan hiirimaton kanssa.

Tehdasasetuksilla ja SteelSeries Qck+ -hiirimaton kanssa hiiri toimi hyvin, mutta optimoinnin jälkeen sensori toimi hieman paremmin. Ero ei ollut kuitenkaan niin merkittävä, että optimointia voisi sanoa pakolliseksi. Sen tekeminen on kuitenkin suotavaa, sillä prosessi vie vajaan minuutin.

Kevyt ja pieni hiiri osoittautui lopulta odotettua paremmaksi. Hiiren rullan kanssa ei ollut ongelmia, ja virheklikkaukset jäivät myös nollaan. 90 euron hintalappu on kova summa hiirestä, mutta Pro-hiiri on kaikin tavoin laadukas peliväline.

Suositeltavaa on kuitenkin kokeilla etukäteen, minkä kokoinen ja muotoinen hiiri soveltuu omalle kädelle.
 • Mitat: 116,6 x 62,15 x 38,2mm (K x L x S)
 • Paino: 129,5 g (hiiri ja kaapeli)

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt