Kolmen kameran puhelin on todellinen lippulaivaluuri – testissä Huawei P20 Pro - Testit - Ilta-Sanomat

Kolmen kameran puhelin on todellinen lippulaivaluuri – testissä Huawei P20 Pro

Kiinalaisvalmistaja Huawein P20 Pro on onnistunut tyylinäyte lippulaivapuhelumesta. Laitteen erikoisuus on kolmoskamera.

22.4.2018 7:00

Taisto todellisista lippulaivapuhelimista on jäämässä muutaman valmistajan kisailuksi. Applen iPhonejen Plus -mallit sekä Samsungin Galaxy S:t ovat saaneet muutaman viime vuoden aikana kovan kilpailijan Huaweista, joka on nostanut tasoaan tasaista tahtia.

Huawein P-sarja on kulkenut laadullisesti ”ihan kivasta” ja ulkoisesti milloin Sonya ja milloin Applea kopioineesta designista kohti vahvasti omaa linjaa. Samalla Huawei on tosin hiljalleen tinkimässä voittamattomasta hinta-laatusuhteesta.

Testasimme Huawei P20 Pron, joka edustaa parasta, mitä kiinalaisvalmistajalla on tarjota.

Iso puhelin, komeat kuoret

Huawei hyppää P10:stä numeroinnissa suoraan P20:een. Tälle on perusteet, sillä sen verran eri puusta luurit on veistetty. P20 Pro on lasirunkoinen, iso, järeä ja painavan tuntuinen. Lasirunko on myös sormenjälkimagneetti vailla vertaa. Toiset tykkäävät, toiset eivät. Etenkin uudessa twilight-värissä blingbling-kerroin on kohdallaan.

Näytön lovi on näkyvä. Kameran molemmin puolin olevan alueen taustan voi halutessaan mustata.

Toinen silmiinpistävä seikka on se, että nyt näyttö peittää melkein koko puhelimen etupuolen (tarkkaan ottaen 92 %). Ruudun yläosaan jää iPhone X:stä tuttu lovi, jonka sisälle kamera jää. Loven vasemmalle ja oikealle puolelle jäävän tilan voi jättää joko aktiiviseksi näyttöalueeksi tai sen voi antaa järjestelmän ilmoitusten käyttöön.

Muuten puhelimen 6,1-tuumainen oled-näyttö on kirkas ja hämmästyttävän hyvätasoinen. Loven myötä sen tarkkuus on 2240 x 1080 kuvapistettä.

P20 -sarja on ensimmäinen P-puhelin, jossa perinteinen 3,5 millin kuulokeliitäntä on saanut lähteä. Mukana toimitetaan langalliset, usb-c-porttiin käyvät korvanapit sekä sovitinkappale perinteisiä kuulokkeita varten. Sovitinta käytettäessä lataus ei onnistu.

Liitännän eliminoiminen harmittanee monia, mutta allekirjoittaneella sekä P9:n että P10:n audioliitäntä hajosi muutaman kuukauden käytön jälkeen. Vaikka tästä ei voi vetää yleistäviä johtopäätöksiä, ehkä parempi näin.

Älykäs kamera?

Kamera on P20 Pron suurin oma juttu. Silmäänpistävin asia on kolmen linssin pääkamera. Näistä järein 40 megapikselin malli on peruskamera, jota täydentävät 20 megapikselin mustavalkokamera sekä pitkän matkan kuvaukseen tarkoitettu 8 megapikselin telelinssi.

Eron todella huomaa. Etenkin zoomattuna otetuissa kuvissa on näkyvä laatuero edelliseen P10-malliin verrattuna. Pinnat ovat vähemmän suttuisia, ja muut kuin pysty- ja vaakasuorat muodot pikselöityvät paljon vähemmän. Mustavalkokameran suurin ilo piilee hämärä- ja taidekuvauksessa.

Kameran toinen iso juttu on tekoäly. Se tarkkailee koko ajan kuvauskohdettaan ja valitsee kuvaustilan sen perusteella, mitä kameran näkymässä on. Ruoka-annos vie ruokakuvaustilaan, ihminen muotokuvatilaan ja niin edelleen.

Ilta-Sanomat Digitodayn kysyttyä asiasta Huawei vakuutti, että kamera ei välitä tietoja kuvatuista kohteista eteenpäin valmistajalle.

Puhelin voi tunnistaa käyttäjänsä monella tavalla. Edessä on Huawein erinomaisesti toimiva sormenjälkilukija, mutta myös kasvontunnistus toimii yllättävän hyvin. Kun sen yhdistää ”aktivoi nostettaessa” -toimintoon, näyttö aukeaa puhelin käteen otettaessa ja kasvoja kohti käännettäessä ilman ensimmäistäkään napinpainallusta.

Jos toiminnon ottaa käyttöön, kannattaa pitää yksityisyys mielessä. Jos puhelimen näyttö aukeaa herkästi, sen sisältö saattaa päätyä myös vieruskaverien nähtäville.

Oma laitteisto

Perinteiseen tapaan Huawei luottaa puhelimessa omiin siruihinsa. Sen Kirin 970 -piirisarja on riittävän nopea, eikä suorituskyky jää 6 gigatavun keskusmuistista tai 128 gigan tallennustilasta kiinni.

Testijakson aikana virran loppuminen ei ollut ongelma. 4000 milliampeeritunnin akku antoi puhelimelle riittävästi tehoja täysiin käyttöpäiviin.

Kuulokeliitäntää ei ole. Mukana tulevat nappikuulokkeet käyvät usb-c-porttiin, ja mukana toimitetaan sovitin vanhemmalle ääniplugille.

P20 Pro on IP67-suojattu, eli se kestää puolen tunnin upottamisen metrin syvyiseen veteen. Perus-P20 on puolestaan roisketiivis. Tämän hinta on se, että muistikorttipaikkaa on turha hakea. Sim-korttipaikka on tiivis ja jämäkkä ja siihen saa ilahduttavasti 2 nano-sim-korttia.

P20:n Android-versio on uusin Oreo eli 8.1. Huawei on tuttuun tapaan korvannut perus-Androidin omalla Emui-käyttöliittymällään ja useat Googlen perusohjelmat omilla vaihtoehdoillaan.

Huawei P20 Pro on kokonaisuutena hyvin onnistunut lippulaivapuhelin. Samalla se on osoitus siitä, että kiinalaisvalmistaja on kuronut eroa Samsungiin kiinni taas yhden askeleen verran.

Samalla kookas Pro-malli tuo P-sarjan lähelle Huawein Mate-mallisarjaa. Valmistaja kilpailee taas hieman enemmän itsensä kanssa.

Ostopäätös onkin lopulta pitkälti kiinni mielikuvista ja makuasioista. Kaikki eivät pidä Huawein epäandroidmaisesta Emui-käyttöliittymästä. Toiset taas kavahtavat kiinalaisvalmistajaa amerikkalaisoperaattorien tapaan tietoturvahuolien vuoksi. Jälkimmäisille ei ole kuitenkaan esitetty kovin jämeriä perusteita.

Huawei P20 Pro maksaa 850 euroa, mitä voi pitää tällä ominaisuuspaletilla varsin kohtuullisena hintana. Perusmalli maksaa 200 euroa vähemmän.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?