Testit

Nyt wifi kuuluu ihan koko kodissa – testissä edullinen Deco-reititinpaketti

Julkaistu:

Laitetesti
Kiinalainen TP-Link tarjoaa tyylikästä useampaan reitittimeen perustuvaa wifi-verkkoa koteihin.
Wifi-verkon reitittimet ovat nopeasti kasvava tuoteryhmä, johon ihmiset ovat valmiita käyttämään yhä enemmän rahaa. Syykin on ymmärrettävä. Läheskään kaikissa uusissa tietokoneissa ei ole enää paikkaa verkkokaapelille. Samaan aikaan mobiililaitteita käytetään kodin joka nurkassa – niissäkin, joihin wifi ei kuulu. Paremmalle kuuluvuudelle on siis monella tarvetta.

Markkinoille on tullut monenlaisia wifi-kuuluvuusratkaisuja. Jo aiemmin nähtyjen toistimien ja suuntaavien antennien rinnalle on tullut yhä useampia monen reitittimen ratkaisuja. Näitä on nähty muun muassa Googlelta ja Netgearilta.

Reitittimen valinta kannattaa tehdä huolella, sillä vaikka teoriassa standardit ovat standardeja, todellisuus on usein toinen. Kokemus osoittaa, että kaikkein sujuvimmin verkko toimii, kun laitteet ovat samalta valmistajalta.

Uusi vaihtoehto

Kiinalaisvalmistaja TP-Link tarjoaa vaihtoehtoa uteliaalle Googlelle sekä monissa tietoturvasotkuissa rypeneelle Netgearille. Deco M5 AC1300 on mesh-tekniikkaan perustuva reititin, joita voi kytkeä samaan verkkoon jopa 10 kappaletta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valmistaja myy reitittimiä 1 tai 3 laitteen pakkauksissa. Testasimme jälkimmäisen.

Mesh-verkossa useampi reititin muodostaa yhden kattavan verkon. Laitteet ovat yhteydessä toisiinsa, bitit kulkevat nopeinta reittiä, ja kuormaa jaetaan reititinten kesken. Tekniikasta on iloa, kun verkko perustuu useampaan reitittimeen. Ratkaisu on samanlainen kuin Google Wifissä.

Decon käyttöönotto on tehty helpoksi. Paketista ei juuri paperimanuaaleja löydy, vaan TP-Linkin sovellus opastaa laitteen tai laitteiden käyttöönotossa.

Sovelluksen käyttö edellyttää sähköpostiosoitteella rekisteröitymistä. Tämä johtunee reitittimiin kuuluvasta pilvipohjaisesta virustorjunnasta, joka turvaa verkon käyttäjien tietoliikennettä. Pakkorekisteröitymiset ovat kuitenkin aina lähtökohtaisesti hieman arveluttavia.

Kännykkä tunnistaa reitittimen bluetoothilla, ja sen jälkeen näpytellään verkolle nimi ja salasana. Pienen odottelun jälkeen voidaan asentaa toinen reititin satelliitiksi. Ja sen jälkeen kolmas. Kaikkiaan reitittimiä voi olla verkossa 10. Asennus sujui mallikelpoisesti, vaikka verkon luominen kesti muutaman minuutin ajan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itse reitittimet ovat asiallisen tyylikkäitä, ja niitä kehtaa pitää pöydälläkin. Mutta kuten Google Wifissäkin, ainoa usb-portti on käytössä virransyöttöön, eli näihin ei käy kytkeminen kiintolevyjä tai muita lisälaitteita. Usb-portin ohella laitteissa on paikat kahdelle verkkokaapelille.

Nopea verkko

Vaikka Deco luo todellisuudessa sekä 2,4:n että 5 gigahertsin verkon, se näkyy käyttäjälle vain yhtenä verkkona. Tämä säästää tylsältä taajuusoptimoinnilta ja (ainakin teoriassa) kuljettaa dataa sillä taajuudella, jossa kuuluvuus on paras. Valmistaja lupaa kahden kaistan yhteiskapasiteetiksi runsaat 1,2 gigabittiä, mutta luku on toki teoreettinen.

Suorituskyvyltään Deco on Google Wifin luokkaa, eli verrattain hyvä. Gigabitin kiinteällä liittymällä varustetussa nettiliittymässä tavaraa siirtyi noin 270 megabitin nopeudella, kun mobiililaite ja pääreititin olivat samassa huoneessa. Nopeus oli käytännössä melkein sama kuin samoin asemoidulla Google Wifillä ja kaapelimodeemin omalla reitittimellä (vain 5 GHz taajuuskaista).

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Myös betoniseinien taakse Googlen ja Decon tulos oli jotakuinkin samaa luokkaa (67–142 Mbps). Decon tulos oli vaihteluvälin yläpäässä enemmän kuin Googlen. Wifi Analyzer -sovelluksen mukaan Decon signaali näytti olevan hieman vahvempi. Koska verkon kuuluvuuteen vaikuttaa niin monta ulkopuolista seikkaa, varmaa voittajaa ei kuitenkaan uskalla nimetä.

Sovelluksesta löytyy mahdollisuus tarkkailla verkossa olevia laitteita ja asettaa niille vaikkapa aikapohjaisia käyttörajoituksia. Tämän lisäksi yksittäisten laitteiden tai sovellustyyppien (esimerkiksi pelaaminen tai suoratoisto) liikenteen voi määritellä tärkeydeltään ensisijaiseksi.

Entäpä se yksityisyys?

Jos Google on käyttäjiensä suhteen utelias, on sitä myös TP-Link. Verkon käyttötietojen kerääminen pitää käydä estämässä erikseen valikkojen takaa. Valmistaja pidättää itsellään myös oikeuden luovuttaa tietoja anonymisoituna eteenpäin. Toivoa sopii, että valmistajan palvelimien oma tietoturva on kunnossa.

Periaatteellisella tasolla ongelma on iso, käytännön tasolla ei niinkään. Verkko toimii hyvin, mutta hieman epäselväksi jää, mitä kaikkea tietoa verkon käytöstä kerätään. Tämän voi toki välttää käyttämällä vpn-sovellusta, mutta siinä on jotain väärän tuntuista että ihmisen pitää suojautua omalta kotiverkoltaan.

Vähän pyyhkeitä on annettava myös siitä, että verkon purkaminen ja laitteiden tehdasasetuksiin palauttaminen on tehty turhan vaikeaksi. Sovelluksen päänäkymässä on tajuttava klikata maapallon kuvaa, sen jälkeen 3 pisteen valikkoa ja valittava ”poista tämä verkko”.

Teknisenä ratkaisuna TP-Link Deco M5 AC1300 on hyvin toimiva ja kilpailijaansa Googlea edullisempi tapa saada isompi asunto tai talo wifi-verkon piiriin. Decoa myydään 1:n tai 3:n reitittimen pakkauksissa, joista ensimmäinen maksaa noin 110 ja toinen 300 euroa. Vastaavat hinnat Googlella ovat 150 ja 375 euroa.

Useimmille nämä seikat tekevät Decosta oikein hyvän tuotteen. Yksityisyydestään tarkat halunnevat vielä jatkaa etsintää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt