Testit

Testi: Neljä tarkkaa pelinäppäimistöä – voittaja sopii myös kirjoittajalle

Julkaistu:

Testi
Pelin ratkaisu on hyppysissäsi! Testasimme neljä mekaanista näppäimistöä, jotka on suunniteltu pelaamiseen.
Pelinäppäimistön tulee olla ennen kaikkea nopea, tarkka ja luotettava. Mekaanisessa näppäimistössä jokaisen näppäimen alla on oma kytkimensä. Jousi ja metallikannatin määräävät, kuinka hitaasti näppäin painuu ja miltä liike tuntuu. Mekaaniset näppäimistöt ovat myös tarkempia kuin tietokoneiden tavalliset kumikaarelliset näppäimistöt.

Toinen näppäimistöjen ominaisuus on napsahdus, joka syntyy näppäintä painaessa. Mekaanisesta näppäimistöstä lähtee aina kovempi ääni kuin kumikaarellisesta näppäimistöstä.

Toisenlaisen palautteen antaa vastus, joka tietyissä näppäimistöissä ilmoittaa painalluksen puolivälin jälkeen, että kontakti on tapahtunut. Siitä tuntee, onko näppäin painunut tarpeeksi, vai onko painallus jäänyt lukematta.

Pelatessa näppäimistö joutuu todella koville, joten näppäinten kestävyys on tärkeää. Mekaaniset näppäimistöt kestävät yleensä vähintään 50 miljoonaa painallusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikissa sateenkaaren väreissä loistavat värit ovat osa pelielämystä. Jotkut näppäimet voi myös korostaa valolla, jolloin tärkeimmät näppäimet löytää helposti pimeässäkin.

SteelSeries Apex M750 TKL

Hyvää: Ei vie paljoa tilaa pöydältä tai repusta. Näyttää todella päheältä.

Huonoa: Ergonomialtaan ei paras vaihtoehto. Näppäimet tuntuvat erityisen korkeilta, sillä reunoja ei ole.

Arvosana: 4/6

SteelSeriesin Apex M750 TKL -turnausnäppäimistön TKL on lyhenne tenkeylessistä, eli siinä ei ole numeronäppäimistöä. Ylipäätään näyttää siltä, että Apex-näppäimistöstä on pyritty riisumaan kaikki ylimääräinen, mukaan luettuna kehys. Näppäimet kohoavat korkealle alustastaan eikä koristeellisuutta ole nimeksikään. Vaikutelma on rouhean hot rod -henkinen.

Näppäinten valoefektit säädetään kohdilleen SteelSeries Engine -ohjelmalla ja tallennetaan näppäimistön muistiin. Jokaisen näppäimen saa ohjelmoitua erikseen, myös erilaisissa värisekvensseissä ja efekteissä löytyy valinnanvaraa.

Näppäimet toimivat pehmeästi ja lineaarisesti ilman napsahtelua. Niinpä kontaktia ei välttämättä huomaa, ja vahinkolaukauksia voi tehdä tietämättään. Näppäimistö on melko korkea eikä tarjoa minkäänlaista tukea.

Razer BlackWidow Chroma V2

Hyvää: Tyylikäs ulkonäkö, tarkka kuin mikä ja erinomainen ergonomia. Näppäintyypin voi valita muutamasta vaihtoehdosta.

Huonoa: Ohjelmisto on hyvä, mutta raskas.

Arvosana. 6/6, testivoittaja

Jos SteelSeries on hot rod, täytyy Razer BlackWidow Chroma V2 -näppäimistön olla mattamusta Mercedes AMG. Näppäimistöä kehtaa pitää esillä arkikäytössäkin. Pelaamiseen viittaa vain Razerin logo – ja näppäinten välissä sykkivät valot. Logo menee piiloon, jos asentaa pehmeän ja tyylikkään rannetuen paikoilleen.

BlackWidow Chroma V2 on täydellinen PC-näppäimistö numeronäppiksineen kaikkineen. Vasemman yläreunan viisi ensimmäistä näppäintä voi ohjelmoida Razer Synapse -ohjelman makro-ominaisuuksilla. Ohjelma on mietitty, mutta myös raskas ja toisinaan turhauttava.

Razer tarjoaa kolme vaihtoehtoa näppäimistöön: vihreät, oranssit tai keltaiset kytkimet. Ne vaihtelevat vasteeltaan. Vihreät ja oranssit ovat taktiileja, eli niiden vaste vähenee tietyn kynnyksen jälkeen. Vihreät naksahtavat, oranssit eivät. Keltaiset ovat puolestaan lineaarisia, eli niiden vastus pysyy samana koko ajan, eivätkä ne naksahda.

Razer BlackWidow Chroma V2 on täydellinen tarkoitukseensa ja toimii ehdottomasti myös ”siviilinäppäimistönä”. Negatiivista on vain koko, sillä BlackWidow-malli vie tilaa ja painaa paljon, kun sitä raahaa mukana Assemblyille.

Kingston HyperX Alloy Elite RGB

Hyvää: Hyvä ja yksinkertainen ohjelmisto. Kolmet erilaiset Cherry-kytkimet. Hyvät lisäominaisuudet ja päheä ulkonäkö. Metallinäppäimet.

Huonoa: Design on makuasia. Näppäimistä lähtee kuuluva ääni kirjoittaessa.

Arvosana: 5/6

HyperX Alloy Elite RGB on matalan profiilin malli erillisine mekaanisine näppäimineen. Näppäimet muistuttavat SteelSeriesin vastaavia, mutta siinä missä kilpailijaa kuvaa yksinkertaisuus, on Alloy Elite RGB varustettu näyttävillä yksityiskohdilla ja ominaisuuksilla. Näppäimistön yläreunassa on musiikinsoittoa ja volyymiä kontrolloivat napit. Suuri metallinen pyörylä säätää äänenvoimakkuutta, ja alaosaan saa kiinni kumipintaisen rannetuen. Pisteenä i:n päällä näppäimet WASD ja 1–4 voi vaihtaa metallinharmaisiin.

HyperX Alloy Elite RGB:n mukana tulee kolmenlaiset kytkimet, kaikki aitoa Cherry-laatua. Vaihtoehtoina ovat Cherry Red, Brown ja Blue. Linjakkaat Cherry Red -kytkimet eivät päästä klik-ääniä, mutta tuntuvat melko jäykiltä. Näppäimiä hakatessa niistä lähtee soiva jälkikaiku.

HyperX:n ohjelmisto on helpompi hienosäätää haluamakseen kuin Razerin. Näppäimistön muistiin voi tallentaa kolme väriprofiilia, joten lempipeleille on valmiina omat värimaailmansa.

HyperX Alloy Elite RGB on hyvin tehty ja viihdyttävä lisä tietokoneelle. Mahdollisuus valita tarpeen mukaiset kytkimet on mukavaa ekstraa, ja siisti ulkonäkö vaihdettavien metallinäppäinten ja liikkuvien värivalojen kanssa tekee näppäimistöstä hauskan leikkikalun. Ergonomia on melkein yhtä hyvä kuin Razerilla – mutta vain melkein.

Logitech G613

Hyvää: Langaton pelinäppäimistö. Voidaan liittää useaan laitteeseen samanaikaisesti. Ergonominen.

Huonoa: Halvan ja muovisen tuntuinen. Ei kovin ihmeellisen näköinen. Ei valoja.

Arvosana: 3/6

Logitech G613 on langaton mekaaninen näppäimistö pelaamiseen. Harvinainen yhdistelmä, sillä useimmat valmistajat suosivat johtoa pelilaitteissaan. Langaton ratkaisu on kätevä, mutta viiveen riski on olemassa. Tätä korjaamaan Logitech on päätynyt erityisen nopeaan USB-adapteriin. Lisäksi G613:n voi yhdistää bluetoothin avulla ja käyttää sitä useiden laitteiden kanssa samanaikaisesti.

Logitech G613 on testin ”normaalein”. Se on mattaharmaa, näppäimet ja rannetuki ovat mustat. Ulkonäkö tuo mieleen lähinnä pieleen menneen toimistonäppiksen.

G613 pääsee oikeuksiinsa paikoissa, joissa usb-johto ei riitä. Jos pelaa olohuoneen jättiruudulla, on langaton näppäimistö fiksu valinta.

G613:ssa ei ole valoja, joten jos RGB-valoshow on tärkeä, pitää bileitä etsiä toisaalta. Valot ja akunkesto harvoin toimivat hyvin samassa paketissa. G613:n akunkesto on kuitenkin kunnioitettavat 18 kuukautta kahden AA-patterin voimin.

Koko testi on luettavissa Ääni ja Kuva -lehden verkkosivuilta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt