Testit

Testissä kaiuttimet hänelle, jonka tietokoneessa on jo kaikki – Logitech G560:n blingbling hämmentää

Julkaistu:

Testi
Logitechin uutuuskaiuttimet erottuvat äänen sijaan valolla.
Tietokoneen äänentoisto on tärkeä, mutta usein hieman hankala juttu. Se kannattaa kuitenkin laittaa kuntoon, sillä litteiden näyttöjen kaiuttimien pihinästä ei tule kuin paha mieli ja kuulokkeet eivät sovi joka tilanteeseen.

Mutta montako kaiutinta? Tarvitaanko subwoofer? Miten löytää tasapaino pelien usein bassovoittoisen ja musiikin kirkkautta tavoittelevan äänentoiston välillä? Ja onko ulkonäöllä väliä?

Logitech ottaa kantaa näihin kysymyksiin pelituotteeksi brändätyllä G560-2.1-kaiutinsarjallaan. Kyseessä on kahden kaiuttimen ja subwooferin muodostama setti, joka on tehty toimimaan niin tietokoneen kuin mobiililaitteiden kanssa.

Ja siinä on yksi todellinen erikoisuus: Kaiuttimen valot vaihtavat haluttaessa väriä musiikin, pelien tai muiden ruudulla tapahtuvien asioiden kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muhkea basso

Käydäänpä ensin läpi kuitenkin se kaiuttimien tärkein ominaisuus. Nimittäin sen toteaminen, että ne ovat äänenlaadultaan tietokonekaiuttimiksi oikein kelvolliset.

Kokonaisuus on todella bassovoittoinen alas ja sivulle antavan subwooferin myötä, mutta myös ylä- ja keskiäänet toistuvat riittävän hyvin. Erillisiä bassoelementtejä ei ole, joten subbari on kokonaisuuden kannalta välttämätön.

Hifiporukan kaiuttimiksi näistä ei oikein ole, mutta äänenlaadullisesti G560 täyttää silti peruskäyttäjien tarpeet.

Äänen säätäminen onnistuu taajuuskorjaimella, joka löytyy Logitech Gaming Suite (LGS) -oheisohjelmistosta. Profiileita voi luoda itse, ja mukana tulee muutamia valmiita – lähinnä pelikäyttöön. Halutun ekvalisaattoriprofiilin voi tallentaa kaiuttimiin, jolloin kaikki niiden kautta tuleva ääni noudattelee profiilia.

Sovellus kannattaa asentaa

Kaiuttimet toimivat myös ilman LGS-sovellusta, mutta se kannattaa kuitenkin asentaa (totta kai napsauttaen tiedonkeruu pois asennuksen yhteydessä, kuten kaikki valistuneet ihmiset tekevät). Sovelluksella onnistuu nimittäin myös kaiuttimen valojen säätely.

Valoshow voidaan toteuttaa siten, että pelillä on suoraan tuki tälle. Tällöin on mahdollista luoda monenlaisia valotemppuja. Vaihtoehtoisesti valot voi laittaa seuraamaan tietokoneen ääniä tai ruudun tapahtumia. Jälkimmäisin tapahtuu Lightsync-sovelmalla, joka ottaa värinäytteitä näytön reunoilta ja värjää valoja tämän mukaisesti. Näin ollen ruudun värimaailma ikään kuin ”jatkuu” kaiuttimilla yli näytön reunojen. Kaiuttimien valot voivat näyttää eri värejä.

Sovelluksella onnistuu myös oikeassa kaiuttimessa olevan G-napin ohjelmoiminen. Tämä on tosin turhahko ominaisuus, sillä suurin osa käyttäjistä ohjelmoi valmiit toiminnot näppäimistöönsä.

Lightsyncin käyttäminen ei missään vaiheessa vaikuttanut merkittävästi tietokoneen suorituskykyyn. Jos käyttäjä omistaa myös G513-pelinäppäimistön, valoshow jatkuu kaiuttimien lisäksi myös näppiksellä.

Tarpeellista? No ei.

Viihdyttävää? No on.

Huomautettakoon vielä, että LGS:n yhteydessä tarjottava Overwolf-ohjelma ei liity mitenkään äänentoistoon. Se on pelaajille tarkoitettu apuohjelma, joka tuo peleihin overlay-toimintoina muun muassa videokaappauksen, Twitch-striimauksen ja Teamspeak-keskustelut. Jos et tiedä, mitä tuo tarkoittaa, älä asenna sitä.

Toimii myös puhelimella

LGS:n asetuksista löytyy myös simuloitu 7.1-kaiutinsarjan tilaääni. Se on parhaimmillaan hauska lelu ja kuriositeetti, mutta tuskin kovin moni löytää sille todellista käyttöä.

G560 toimii erinomaisesti myös puhelimella käytettynä. Oikean kaiuttimen takaa löytyy paritusnappi, jolla ämyrit saa kytkettyä bluetoothilla luureihin, ja sen jälkeen niistä saa astetta järeämmät puhelinkaiuttimet. Laitteita voi olla samanaikaisesti kytkettyinä 4 kappaletta. Koska subwoofer on 5,5 kilon möhkö, ei G560 ole kuitenkaan mikään erityisen näppärä mukana kanniskeltavaksi.

Todettakoon vielä se, että jos kaiuttimet ovat samaan aikaan yhteydessä ääntä toistavaan tietokoneeseen ja mobiililaitteeseen, se toistaa molempien ääntä samanaikaisesti.

Kaiuttimet voi kytkeä toistavaan laitteeseen usb:n ja bluetoothin ohella myös tavallisella 3,5 millimetrin audiokaapelilla, mutta tällaista ei tule pakkauksen mukana.

Blingblingbling

Kenelle Logitech G560 on sitten tarkoitettu? Kovan luokan kilpapelaajat kuuntelevat äänensä kuulokkeiden kautta, joten he eivät ole varsinaista kohderyhmää. Oikea vastaus löytyy peliharrastajista, jotka arvostavat käyttöarvon lisäksi laitteiden näyttöarvoa. On nimittäin myönnettävä, että pimeässä huoneessa pelaaminen pelin tapahtumiin mukautuvassa valomaailmassa luo tunnelmaa ihan oikeasti.

Mutta onko se 280 euron arvoista? Se on jo parempi kysymys. Asiallisia kaiutinsarjoja saa halvemmallakin. Lienee kuitenkin olemassa riittävän suuri porukka, joka on valmis maksamaan enemmän saadakseen jotain ekstraa. G560 on heille.

Logitech G560
YhteensopivuusWindows 10, 8.1, 7 ja Mac OS X, bluetooth-mobiililaitteet
Liitännät bluetooth, usb, 5,5 mm audio
Subwooferin mitat404 x 255 x 207 mm, 5,5 kg
Kaiuttimien koko 148 x 166 x 118, paino yht. 1,8 kg
Huipputeho 240 W
RMS-teho120 W
Bluetooth4.1, 25 m kantama ilman näköesteitä
Taajuusvaste 40 Hz – 18 KHz
Herkkyys84 dB @ 1 m/1 w

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt