Testit

Tässäkö kaikkien aikojen paras pelinäppis? Logitech G513 häikäisee (ihan kirjaimellisesti)

Julkaistu:

TESTI
Logitech julkaisi mekaanisen G513-pelinäppäimistön, jonka myyntivaltteja ovat vapaasti säädettävät ledivalot, rannetuki sekä kaksi eri kytkintyyppiä.
Pelinäppäimistöt ovat kuin jäätelömaut: Tarjolla on paljon vaihtoehtoja ja jokaisella oma suosikkinsa. Yksi haluaa pelata langattomasti, toinen ilman numeronäppäimistöä ja kolmas taas kaipaa lisänäppäimiä helpottamaan elämää.

Logitech on lisännyt tänä vuonna laitetarjontaansa langattoman pelinäppäimistön sekä G513:n, joka on parannettu versio huippuarvioita saaneesta G413-näppäimistöstä.

Uusia ominaisuuksia ovat säädettävät ledit, LightSync-valaistustuki, näppäimistön sisäinen muisti, kaksi eri kytkinvaihtoehtoa sekä erillinen rannetuki. Näppäimistö tulee myyntiin huhtikuussa.

Paketin mukana tulee näppäimistön ohella rannetuki, vaihdettavat pelinäppäinhatut irrotustyökaluineen ja käyttöohje.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Parannettu versio G413:sta

Todetaan heti alkuun, että G513:n ja sen edeltäjän G413:n erot eivät ole suuret. Tämä ei ole huono asia.

Runko on valmistettu tummasta alumiiniseoksesta. Näppäimistö on jämäkkä ja laadukas. Näppituntuma on hyvä, ja näppäimet soveltuvat erinomaisesti sekä pelaamiseen että kirjoittamiseen.

G413:n kaikki avainominaisuudet löytyvät myös G513:sta. Yksi näistä on usb-läpivienti, joka löytyy näppäimistön oikean yläreunan takaa. Sen kautta voi syöttää virtaa mille tahansa usb-laitteelle.

Ylärivin F-näppäinten taakse piilotettujen medianäppäinten käyttäminen onnistuu painamalla FN-nappulaa samanaikaisesti ja etsimällä oikea painike. Logitechin hallintaohjelmalla mediatoiminnot voi säätää ensisijaisiksi.

Anna mulle tähtitaivas

Näppäimistöstä löytyy jotain uuttakin. G413:sta oli myynnissä Suomessa vain punaisilla ledeillä varustettu versio, mutta G513:ssa valot voi säätää oman mielen mukaan 16,8 miljoonasta värivaihtoehdosta. Värejä ja kuvioita voi säätää Logitech Gaming Softwarella (LGS).

Valot saa liikkumaan aaltoina, liekkinä tähtitaivaana tai vaikka salamaniskua esittävänä kuviona. Vaihtoehtoisesti valot voi asettaa niin, että ne hengittävät tai syttyvät painallusten mukaan. Mikäli valoista ei välitä, ne voi sammuttaa kokonaan. (Ei kannata, pimeässä käyttäminen on vaikeaa!) Näppäimen valot voi laittaa myös mukailemaan näytöllä olevia värejä.

Näppäimistö toimii ilman LGS:ääkin, mutta valojen säätely jää tällöin vähäisemmäksi. Oletusarvoisesti ainakin testinäppis näytti migreeninlaukaisevaa väriaaltoa, joten säätöjä kannattaa tehdä. Näppis oli kirjaimellisesti loistava.


Väriprofiileja voi tallentaa näppäimistön omaan muistiin. LightSync-toiminnolla näppäinten valot saa synkronoitua Logitech G560-kaiuttimien tai G502-hiiren kanssa. Tällöin tuloksena on melkoisen näyttävä valoshow.

Langattomassa G613:ssa rannetuki on kiinni näppäimistössä, mutta yhtiö ei ole tehnyt samaa virhettä G513:ssa. Mukana tuleva muodon muistava vaahtomuovinen kämmentuki tuntuu mukavalta ja pysyy hyvin paikalleen. Tällä hetkellä rannetukea ei voi ostaa erikseen, joka on erikoinen ratkaisu.

Myynnissä kaksi eri mallia

Näppäimistö tulee myyntiin kahdella eri kytkintyypillä, Linearilla ja Tactilella. Lineaarisia suositellaan toiminta- ja autopelien faneille. Tactilet sopivat puolestaan esports-harrastajille ja räiskintäpeleistä tykkääville.

Lineaarisista kytkimistä ei löydy lainkaan tuntopistettä ja niitä voi verrata suoraan suosittuihin Cherry MX Red -kytkimiin. Painallusvoima on 45 grammaa ja aktivointi tapahtuu 1,5 millimetrin kohdalla.

Tactilet aktivoituvat niin ikään 1,5 millimetrin kohdalla ja painallusvoima on sama 45 grammaa. Tactilet antavat vastakaikua 50 gramman painallusvoiman kohdalla.

Näppäintuntuman ero jää tavallisilla käyttäjillä tehdyn pikaisen testauksen perusteella useimmille huomaamattomaksi. Pelaajien näkökulmasta eroa saattaa kuitenkin löytyä.

Allekirjoittaneista yksi tykkäsi enemmän lineaarisesta, toinen tactilesta. Molemmat olivat myös sitä mieltä, että ero on hyvin pieni.

Parasta mitä rahalla saa, mutta...

G513:a on vaikea olla suosittelematta, sillä se tarjoaa kaiken mitä G413 ja vielä enemmän. Ledit ja kämmentuki ovat kuitenkin nostaneet näppäimistön hintaa roimasti: G413:n saa kaupasta noin sadalla eurolla, kun G513:sta joutuu pulittamaan 180 euroa. Näppäimistö nousee kalleimpien joukkoon, mutta rahalle saa vastinetta.

G513 on deluxe-versio pikkuveljestään G413:sta, joka pysyy edelleen myynnissä ja on hinta-laatusuhteessa erinomainen pelivalinta. Jos kuitenkin haluat enemmän, G513 selkeä on valinta.
  • Mitat (L x P x K): 445 x 132 x 34 mm
  • Paino ilman johtoa: 1105 g
  • Johdon pituus: 1,8 m
  • Kämmentuen mitat (L x P x K): 445 x 88 x 21,5 mm

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt