Testissä langattomat Bose SoundSport Free nappikuulokkeet - Testit - Ilta-Sanomat

Bose SoundSport Free on langattomien nappikuulokkeiden eliittiä – mutta ei sovi Suomen talveen

Bose SoundSport Free -nappikuulokkeet istuvat napakasti korvissa ja tarjoavat laadukasta ääntä. Mutta eivät ilmaiseksi.

Kuulokkeet käännetään paikoilleen ja ne pysyvät tiukasti korvissa pieneten siivekkeiden avulla.

4.3.2018 7:00

Kuulokkeet ovat kehittyneet ilahduttavasti viime vuosien aikana. Eteenpäin on menty niin kookkaissa kuppikuulokkeissa kuin pienemmissä korvanapeissa. Urheilukäytössä kuppikuulokkeet eivät ole kaikkein näppärimmät, ja piuhat usein tulevat tielle. Näistä lähtökohdista Bose on suunnitellut SoundSport Free -napit.

Myyntipakkauksessa oleva tuote rakentuu kahdesta kuulokeyksiköstä, latauskotelosta, kotelon latauspiuhasta sekä ohjekirjasesta.

Kuulokkeiden käyttöönotto aloitetaan asentamalla Bose Connect -sovellus Android- tai iOS-laitteeseen. Bose sai viime vuonna runsaasti lunta tupaan siitä, että sovellus urkki käyttäjänsä soittolistaa ja lähettää sen valmistajalle. Ominaisuus on edelleen oletusarvoisesti päällä, mutta nyt siitä mainitaan appsin aloitusnäkymässä. Se on silti käytävä itse ottamassa asetuksista pois. Tämä asia pitäisi hoitaa toisin ja on nykyisellään ikävä kauneusvirhe.

Kuulokkeiden parittaminen Android-puhelimeen ei mennyt aivan heittämällä. OnePlus-puhelimessa bluetooth-yhdistämiskehote ei noussut etualalle, ja sovellus herjasi kerta toisensa jälkeen syntymättä jääneestä yhteydestä. Oivallus oli tehtävä itse. Toivottavasti sen tekevät muutkin käyttäjät.

Itse korvanapit ovat mitoiltaan 3 x 3 senttiä ja painavat 18 grammaa, mikä herätti hieman epäilyksiä niiden korvassa pysymisestä. Ne kääntyvät kuitenkin oikein hyvin istuvasti korvalehden sisälle ja pysyvät tukevasti paikallaan. Yhden ainoan kerran toinen korvanapeista putosi lenkin päätteeksi, mikä on hyvä suoritus. Korvaan asetettavia osia on tarjolla kolmea eri kokoa, eli myös iso- ja pikkukorvaiset saavat Boset asetettua kuuloelimiin.

Kuulokkeista lähtee ääntä viiden tunnin ajan, eli ne eivät ole täydellinen kaveri mannertenväliselle lentomatkustajalle. Useimpaan käyttötarkoitukseen toistoaika riittää – paitsi talvella.

Runsaan 10 asteen pakkasessa kuulokkeet hyytyivät lenkillä puolen tunnin kuluttua. Kun pakkanen kiristyi 20 asteeseen, kuulokkeista oli iloa 10 minuutiksi. Molemmissa tapauksissa Boset oli täyteen ladattu ennen ulos lähtemistä ja lämmittelyn jälkeen ne olivat taas melkein täydessä latauksessa. Talviurheilijan kannattaa kuitenkin jättää napit suosiolla väliin.

Napit ladataan suojakotelossa, joka toimii myös laturina. Kun kotelosta loppuu virta, ladataan se vuorostaan usb-portista. Latauskotelossa on tehoa kahdelle kuulokkeiden latauskerralle ennen kuin kotelo on puolestaan ladattava.

Kuulokkeissa ei ole vastamelutoimintoa eivätkä ne eristä ääntä kovin hyvin. Edellinen on hyvin ymmärrettävissä hinnan ja sähkönkulutuksen kannalta. Se kuitenkin edellyttää äänenvoimakkuuden vääntämistä melko ylös, jos kuntoilulenkki vie vilkkaan autotien reunaa pitkin.

Itse kuulokkeiden äänentoisto on kohtuullisen hyvä. Ylä- ja keskitaajuudet ovat selkeitä. Basso on nappikuulokkeiden ikuinen murheenkryyni, mutta Bosen alaäänien toisto ei ole lähelläkään huonointa, mitä on kuultu. Tämän kokoisille kuulokkeille oikein hyvä suoritus siis.

Valmistaja lupaa kuulokkeille 10 metrin kuuluvuutta. Esteettömässä tilassa kuunteluetäisyys on hyvinkin kaksinkertainen ennen kuin ääni alkaa pätkiä. Seinät ovat tietysti asia erikseen.

Kuulokkeilla on IPX4-luokitus, eli ne on suojattu roiskeita vastaan. Tämä tarkoittaa sitä, että sateeseen uskaltaa lähteä lenkille, mutta sen kummemmat vesileikit luurit päässä kannattaa unohtaa.

Volyyminsäätö, musiikin pysäyttäminen ja kappaleiden välillä hyppimiset voi hoitaa oikean korvanapin painikkeilla, mutta pikkuriikkisten nappien käyttäminen ei ole erityisen näppärää. Useimmissa tapauksissa homma on helpompi hoitaa puhelimella.

Kuulokkeet ovat kokonaisuutena oikein laadukkaat, mutta eivät 230 euron hinnallaan ihan edullisimmasta päästä. Samalla rahalla saa jo huomattavan laadukkaat kuppikuulokkeet ja halutessaan vastamelutoiminnonkin.

Toisaalta, jos tarvetta on nimenomaan langattomille ja roiskeita kestäville nappikuulokkeille kohtuullisella äänenlaadulla, Bose osuu SoundSport Freellä sopivaan saumaan. Jos taskunpohjalta löytyy vajaa varttitonni ylimääräistä. Ja jos rajalliseksi jäävä pakkaskäyttö ei niin haittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?