Testit

Testi: Samsungin uudet Gear-älykellot käyvät kuntoilijalle – ja koettelevat kärsivällisyyttä

Julkaistu:

Testi
Samsungin Gear Sport- ja Gear Fit 2 Pro -älykellot vaativat aikaa ja vaivaa, jotta niiden kaikki mainostetut ominaisuudet saisi toimimaan. Puutteelliset ohjeet eivät myöskään tuo lisäpisteitä.
Yllä olevalla videolla esitellään Samsungin rannekeuutuuksia IFA-elektroniikkamessuilla.

Samsungin syyskuun alussa julkaisemat Gear Sport -älykello, Gear Fit 2 Pro -ranneke ja Gear IconX -kuulokkeet ovat saapuneet joulun alla kauppoihin. Kuten nimistä voi arvata, Samsungin tämän vuosikerran wearables-laitteissa on pääpaino kuntoilulla.

Kovin järisyttäviä uusia ominaisuuksia laitteissa ei ole. Kellot ovat vesitiiviitä, ja molemmissa laitteissa on myös sisäänrakennettu GPS. Samat ominaisuudet ovat esimerkiksi viime vuoden Samsung Gear S3 -älykellossa.

Sekä Gear Sportin että Gear Fit 2 Pron akku kesti noin 2–3 päivää.

Periaatteessa Gear Sport- ja Gear Fit 2 Pro -laitteet riittävät yksinään lenkkiseuraksi. Laitteilla voi tallentaa muun muassa uinnin, hölkkälenkin, soutumatkan jne. valmiiden valikoiden avulla. Kelloista löytyy myös syke- ja kalorimittaus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Matka- ja sykemittaus toimivatkin kelloissa tarkasti. Verrattuna rinnan ympäri kiinnitettävän Suunnon Sports Tracker -sykevyön mittaamiin lukuihin ranteesta mittaavat älykellot näyttävät satunnaisissa mittauksissa suunnilleen samoja sykelukuja. Jos eroja on, niin kellojen näyttämät luvut ovat vain muutaman sykäyksen pienempiä.

Lisäksi kellossa, rannekkeessa ja kuulokkeissa on sisällä noin 4 gigatavua muistia, jonne voi siirtää esimerkiksi musiikkitiedostoja tietokoneelta tai Android-puhelimesta.

Myös Spotifystä voi ladata kelloon ja rannekkeeseen tiedostoja kuunneltavaksi ilman verkkoyhteyttä. Kelloihin ladattua musiikkia voi kuunnella langattomasti bluetooth-kuulokkeilla.

Jos tykkäät sovellusten latailusta, rakastut Geariin

Helpommin sanottu kuin tehty. Jostain syystä tiedostoja ei voi vain raahata tietokoneelta kellojen tai kuulokkeiden muistiin, vaan käyttöä varten on ladattava joukoittain erilaisia sovelluksia ja plugineja.

Esimerkiksi IconX-kuulokkeet eivät yhdisty Android-puhelimeen kuin normaalit bluetooth-kuulokkeet, vaan niitä varten on puhelimeen ladattava erillinen Samsung Gear -sovellus.

Jostain syystä Gear-sovellus vaatii Android-puhelimella pääsyn esimerkiksi kuviin, yhteystietoihin ja sijaintiin, vaikka sovellusta haluaisi käyttää vain kuulokkeiden liittämiseen. Jos lupia ei myönnä, sovellus ei käynnisty. Mielessä käy, että mitähän EU:n ensi vuonna voimaan tulevat tietosuojalait sanovat tällaisesta pääsyoikeuksien kiristämisestä sovelluksen varsinaisen toiminnan kannalta tarpeettomiin yksityisiin tietoihin.

Asiaa ei helpota se, että Samsung antaa puutteellista tietoa kuulokkeiden liittämisestä. Muut laitteet voi yhdistää kuulokkeisiin, kun avaa niiden säilytys- ja latauskotelon JA TÄMÄN LISÄKSI painaa kotelon takana olevaa pientä bluetooth-logon vieressä olevaa nappia.

Spotify-tiedostojen lataaminen älykelloihin vaatii ainakin erillisen Spotify-sovelluksen lataamisen kelloihin. Sitä ennen kellot on kytkettävä samaan wlan-verkkoon puhelimen kanssa. Verkon salasanat on naputeltava kellon pienillä kosketusnäytöillä.

Lisäksi erilaiset asennukset tuntuvat usein vaativan sen, että kello alustetaan, mikä pyyhkii puhelimien muistista muun muassa Samsungin verkkokaupasta ladatut kellotaulut. Alustuksen jälkeen kellot on taas paritettava uudestaan bluetooth-yhteyteen puhelimen kanssa.

Myös kuulokkeiden yhdistäminen kelloon vaati lisäsovellusten lataamista ja alustuksia. Tässä kohtaa kärsivällisyyteni loppui, enkä koskaan onnistunut kuuntelemaan kellosta Spotifyä kuulokkeilla.

IconX-kuulokkeista puuttuu bassoa, eivätkä ne estä juurikaan ympäristön ääniä. Kuulokkeiden ulkopinnalla on hipaisupinta, jolla voi muun muassa vastata puheluun, keskeyttää kappaleen ja vaihtaa seuraavaan. Kosketuspintaa pyyhkäisemällä voi periaatteessa myös säätää äänenvoimakkuutta, mutta käytännössä kuuloke tulkitsi kosketuksen lähes aina näpäytykseksi, ja keskeytti kappaleen tms.

Laitekolmikosta miellyttävimmältä vaikutti Samsung Gear Fit 2 Pro -ranneke. Kevyt laite ei häirinnyt esimerkiksi yöllä, ja se seurasi unirytmiäni yleensä luotettavan tuntuisesti. Peruskäytössä, ilman että laitteella haaveili kuuntelevansa myös musiikkia, se toimi ihan mukavasti.

Tässä on myös Samsungin uusien Gear-laitteiden pulma. Niissä ei ole varsinaisesti mitään ratkaisevaa uutta verrattuna aiempiin ja nykyään halvempiin laitteisiin.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko sinulla joku näistä laitteista? Viranomainen: Nollaa asetukset, tarkista päivitykset ja vaihda salasana

  2. 2

   Vähänkin vanhentunut lääke voi olla hengenvaarallinen – proviisori kertoo, mitä lääkkeitä erityisesti kannattaa varoa

  3. 3

   Sipoossa kaupataan taloa, joka on kuin suoraan suuresta maailmasta: ”Omistaja halusi rakentaa jotain hulppeaa”

  4. 4

   Trump: Tapaaminen Pohjois-Korean Kimin kanssa peruttu

  5. 5

   Me Naiset: Juha Veijonen rakastui 30 vuotta nuorempaan Mariaan – suhde alkoi yhden illan jutusta: ”Ihmettelemme itsekin, kuinka tässä näin kävi”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lähes 10 vuoden käsittämätön piina: Lappilaisvanhemmat pahoinpitelivät lapsiaan vuosikausia, pitivät nälässä ja estivät heitä liikkumasta

  2. 2

   Varo näitä Espanjassa! 7 katalaa ansaa, jotka huijari sinulle virittää

  3. 3

   Pituus vaikuttaa älykkyyteen, sanoo tutkimus – katso, kenen tutun älykön kanssa olet samanpituinen

  4. 4

   Jaajo Linnonmaa täyttää huomenna 40 vuotta – tällainen on ollut miehen matka räsypokkajuontajasta perheenisäksi: Yksi päätös pelasti koko uran

  5. 5

   Sukulaismies raiskasi 13-vuotiaan – vuosia myöhemmin äiti pakotti tyttärensä naimisiin saman miehen kanssa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

  2. 2

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  3. 3

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  4. 4

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  5. 5

   Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

  6. Näytä lisää