Testit

Testissä OnePlus 5T – suosikkipuhelin tulee ison näytön ja Star Warsin voimin

Julkaistu:

Testi
OnePlusin suosikkipuhelin saa kasvojenkohotuksen 5T-mallin myötä.
Kiinalainen puhelinkomeetta OnePlus on hakenut vauhtia yrityksen ja erehdyksen kautta. Nyt se näyttää löytäneen julkaisusyklin, jossa se julkaisee uuden puhelimen alkukesästä ja päivittää sitä syksyllä. Näin on tapahtunut sekä 3- että 5-laitemallien tapauksessa (nelosta ei koskaan ilmestynyt kiinalaisten uskomusten vuoksi).

Nyt on vuorossa OnePlus 5T, joka on nimensä mukaisesti päivitys kesäkuiseen OnePlus 5:een. Vaikka puhelin on hieman parantunut, valmistaja on ilahduttavasti saanut hinnan pidettyä ennallaan (500 tai 560 euroa).

Suurin heti havaittava ero on näytössä. 5T:ssä on siirrytty trendikkääseen, melkein koko puhelimen pinta-alan peittävään kuusituumaiseen amoled-paneeliin. Toisin kuin iPhone X:ssä, näyttö on kuitenkin symmetrinen ilman häiritseviä lovia. Näyttö on laadultaan hyvä, vaikkei markkinoiden parhaille pärjääkään.

Koska näyttöpaneeli vie nyt karvan verran yli 80 prosenttia puhelimen pinta-alasta, sormenjälkitunnistin on siirretty puhelimen takapuolelle. Se häviää lukuvarmuudessa sekä Samsungin että Huawein vastaaville, mutta hoitaa työnsä tyydyttävästi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kasvontunnistus toimii, mutta onko se turvallinen?

Sormenjälkilukijan muuton myötä vanhojen OnePlus 5 -puhelimien suojakuoret eivät sovi 5T:hen. Hieman kameran alle asettuva sormenjälkilukija vaatii aukon puhelimen suojaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Sormenjälkilukija ei ole ainoa vaihtoehto avata luuri. OnePlusin OxygenOS-käyttöjärjestelmän päivityksen myötä puhelimessa on myös sisäänkirjautuminen kasvontunnistuksen perusteella. Se toimii, ja ehkä pelottavankin hyvin. Kasvojentunnistus on nimittäin niin salamannopea, että se herättää hieman epäilyksiä.

Testeissä lukitus ei suostunut aukeamaan puhelimelle valokuvaa näytettäessä, mutta toisaalta kasvojen näkeminen peilistä riitti puhelimen aukeamiseen. Esimerkiksi tietoturvayhtiö F-Secure on murjonut kovin sanoin Androidin kasvontunnistusta, joten varovaiset ihmiset halunnevat jättää väliin sen käyttämisen kokonaan.

Kamera on vähän parempi

Puhelin on konepellin alta sama kuin edeltäjänsä: Snapdragon 835-mobiilisuoritin ja valinta 6/64- tai 8/128-muistimäärän välillä. Nyt tosin molemmat mallit ovat mustia, aiemmin pienemmällä muistimäärällä varustettu oli harmaa.

Laitteistopuolella ainoa varsinainen muutos on valoherkkyyden lisääminen kaksoiskameraan. Ero hämäräkuvauksessa on todella olemassa, ja sen huomaa parhaiten lähietäisyydeltä otetuissa kuvissa. Pitkän matkan hämäräkuvauksessa tai digitaalista zoomia käytettäessä eroa ei havaitse.

Optista kuvanvakausta ei edelleenkään ole. Rehellisyyden nimissä kameran päivitys ei ole suuren suuri muutos. Eikä se ole ainakaan syy päivittää 5:stä 5T:hen.

No, kenelle?

5T säilyttää sen, mikä OnePlusissa on ennestään hyvää: erinomaisen (ja muiden valmistajien kanssa yhteensopimattoman) Dash charge -pikalatauksen sekä käyttöjärjestelmän pikkuhienoudet (sormieleet, turvallisen sovellusholvin, e-kirjojen lukutilan). Lisäksi käyttöjärjestelmään on tullut muutamia uusia niksejä, kuten rinnakkaiset ja eri käyttäjätunnusten käytön mahdollistavat sovellusasennukset sekä muutamia muita juttuja.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Valitettavasti myös jotain ei-niin-hyvää vaikuttaa siirtyneen uuteen 5T-malliin. Tietoturva-uhkaksikin mainitut Engineer Mode ja OnePlus Logkit löytyvät yhä uudesta OxygenOS 4.7.5 -versiosta. OnePlus on lupaillut näiden poistolla, mutta tätä ei vaikuta vielä tapahtuneen. Tämä lienee ongelma etenkin yritysasiakkaiden suhteen.

OnePlus 5T kannattaa nähdä sinä mitä se on, eli pikkupäivityksenä. 5-mallin omistajan ei sitä kannata hankkia, muut voivat miettiä asiaa. Puhelimen hinta-laatusuhde on kohdallaan.

Usein uuden puhelimen tuleminen tuo mukanaan vanhan mallin alennuksen, mutta tällä kertaa sitä ei vaikuta olevan tapahtumassa. Puhelinta Suomessa yksinoikeudella myyvä teleoperaattori Elisa dumppasi vanhat 5-mallit pienellä alennuksella Black fridayna, ja niitä enää tuskin kaupoissa nähdään.

Niille, joiden sydäntä lähellä ovat sekä Star Wars että OnePlus, tarjoutuu mahdollisuus maksaa lisähintaa. OnePlus myy Suomessa rajoitetun ajan rungoltaan valkoista eritysteemalla varustettua Star Wars -mallia, jonka mukana tulee Kylo Ren -suojakotelo. Se voi olla jonkun mielestä komea, ainakin se on särmikäs ja hieman epäkäytännöllinen. Mutta eipähän sellaista ainakaan kovin monelta löydy.

OnePlus 5T
KäyttöjärjestelmäAndroid 7.1.1, OxygenOS 4.7.5
SuoritinSnapdragon 835 -8-ydinsuoritin 2,5 & 1,9 GHz
Keskusmuisti6/8 Gt
Massamuisti64/128 Gt
Näyttö6,0", 2160 x 1080, 401 ppi
Pääkamera16 MP (f/1,7) + 20 MP (f/2,6), kaksoisledsalama
Kakkoskamera16 MP, f/2,0
Koko156,1 x 75,0 x 7,3 mm
Paino162 g
Nfcon
Akku3300 mAh, kiinteä
Sim2 x nano-sim
Muistikorttipaikkaei
Sormenjälkilukijaon

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt