Testi: Huawei Mate 10 Pro kopioi iPhonen huonoja puolia – kuuluu silti vuoden parhaisiin - Testit - Ilta-Sanomat

Testi: Huawei Mate 10 Pro kopioi iPhonen huonoja puolia – kuuluu silti vuoden parhaisiin

Huawei Mate 10 Pro -puhelimessa on lähes kaikki perusasiat kohdallaan.

Huawei Mate 10 Pro maksaa 800 euroa ja toimii todisteena siitä, että Huawei pyristelee irti halpapuhelinvalmistajan maineesta.­

25.11.2017 7:00

Huawein Mate 10 Pro kuuluu vuoden parhaimpien älypuhelimien joukkoon. Pari purnauksen aihettakin laitteesta löytyy, mutta käyttäjästä riippuu, kuinka vakavina niitä pitää.

Ulkoasultaan 800 euron laite on yksinkertainen. Kuusituumainen näyttö peittää lähes koko etuosan, vaikka Samsung ja Apple ovat höylänneet reunoja ehkä hieman kapeammiksi. Laitteen takaosassa on kaksi kameraa ja niiden alla sormenjälkitunnistin.

Mate 10 Pron sormenjälkitunnistimen tavoittaa puhelimen takaa paljon helpommin kuin esimerkiksi Samsungin tämän vuoden Galaxy S8- ja Note 8 -malleissa. Käyttö on tosin helpompaa pitkäsormiselle.

Mate 10 Pron parhaita puolia on 4000 mAh akku, joka kestää normaalikäytössä hyvin pari päivää.

Puhelimessa on myös valmiina uusin Android-versio eli Oreo, jonka päällä on tosin Huawein oma EMUI 8.0 -käyttöliittymä. EMUI tuo omia niksejään, kuten näyttökuvan tallentamisen kopauttamalla näyttöä sormen nivelellä.

Toisaalta perus-Android ilman turhia lisäyksiä on vaikuttanut muissa puhelimissa erittäin helpolta sekin, ilman turhaa kikkailua. Makuasia ehkä, haluaako EMUI:n kaikkia kikkoja käyttää. Käytössä puhelin toimii kuitenkin sujuvasti ja ilman viiveitä.

Huawei lupaa, että käyttö myös pysyy sujuvana tekoälyn ansiosta. Huawein mukaan puhelimen ja erityisesti uuteen Kirin 970 -prosessoriin rakennettu tekoäly pystyy valvomaan laitteen sovellusten toimintaa siten, että sen suorituskyky myös säilyy pidempään. Tätä ei kuitenkaan testiaikana ollut mahdollista itse kokea, ja Huaweikin on testannut ominaisuutta vain simulaatioilla.

Vaivatonta kuvaamista

Huawei väittää tekoälyn auttavan myös kuvaamista. Laitteen takaa löytyy 12 megapikselin väri- ja 20 megapikselin mustavalkokamera. Etupuolen kamerassa on 8 megapikseliä.

Huawein lupausten mukaisesti kamera vaikuttaa usein tunnistavan kuvauskohteen, ainakin näytön alakulmaan ilmestyvästä kuvaustilasta kertovan kuvakkeen perusteella. Joka tapauksessa f/1,6-kameralla otetut kuvat ovat yleensä hyvälaatuisia jopa melko hämärässä ilman sen kummempaa asetusten muuttamista.

Pikanäppäyksessä Gundam-hahmosta näkyy hieman järkkärikameramaista taustan sumuisuutta. Itse hahmon yksityiskohdat ovat silti tarkat, eikä puhelimen ohjelmisto ole lähtenyt suttaamaan esimerkiksi eteenpäin sojottavaa aseen piippua, toisin kuin esimerkiksi Samsung Galaxy Note 8:n kamera.

Kameran asetuksista löytyy myös niin sanotut pro-toiminnot, joilla kuvausasetuksia voi halutessaan muuttaa itse.

Puhelimen näytön 1080 x 2160 -resoluutio ei ole aivan kilpailijoiden huippujen tasoa, mutta joka tapauksessa amoled-näytön kontrasti ja väritoisto miellyttävät silmää.

Äänentoisto sen sijaan aiheuttaa miinusmerkinnän: Huawei Mate 10 Pro -puhelimessa ei ole lainkaan kuulokeliitäntää, eli käyttäjä tarvitsee bluetooth-kuulokkeet. Ilman kuulokkeita kuunneltaessa ääni kuuluu pääosin puhelimen pohjassa olevasta kaiuttimesta. Myös kuulokeosasta kuuluu hieman toistettavaa ääntä, mutta vaimeammin, joten varsinaista stereovaikutelmaa ei synny, jos se nyt on puhelimella edes mahdollista.

Tuntuu kuin Huawei olisi ottanut oppia Applelta, sillä puhelimesta puuttuu kuulokeliitännän lisäksi myös muistikorttipaikka. Puutetta tosin paikkaa 128 gigatavun sisäinen muisti.

Kokonaisuutena Huawein Mate 10 Pro on yllättävänkin hyvä paketti. Normaalien perustoimintojen lisäksi reilunkokoinen akku ja näyttö sekä hyvä kamera on useimmille riittävä yhdistelmä. Kuulokeliitännän puuttuminen ei ilmeisesti kaikkia haittaa, sillä bluetooth-kuulokkeiden myynti on kasvussa. 128 gigatavuun mahtuu jo paljon kuvia, musiikkia ja sovelluksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?