DNA TV-hubi panee telkkarin katselun uusiksi – olihan se pakko testata

Teleoperaattori DNA on alkanut myydä perinteiden television, netti-tv:n ja digiboksinyhdistävää TV-hubia. Testasimme uutuuden.

DNA TV-hubin peruspaketin mukana tulee mediaboksi ja kaukosäädin.

9.9.2017 7:20

Perinteiset digiboksit ovat saapumassa teknisesti tiensä päähän, sillä ne ovat jääneet jälkeen nettitallennuspalveluille. Jälkimmäiset mahdollistavat ajastusten tekemisen mistä vain kännykällä, kun digiboksin ajastukset vaativat kaukonäppäimen kanssa näpertelyä laitteen vieressä.

Fyysisillä digibokseilla on silti yksi kiistaton etu nettitallennuspalveluihin verrattuna: niillä olevia nauhoituksia ei kukaan vie omistajaltaan pois. Nettipalveluissa tallennukset katoavat bittiavaruuteen määräajan umpeutuessa. Aika vaihtelee palveluittain, mutta on maksimissaankin kaksi vuotta.

Teleoperaattori DNA on lähtenyt raivaamalla polkua teettämällä ranskalaisella Sagemcomilta oman laitteen, joka yhdistää tallentavan digiboksin, maksu-tv-katselulaitteen, netti-tv-katselulaitteen sekä Chromecastin. TV-hubiksi ristitty laite perustuu Android TV:hen, joka ei ole toistaiseksi lyönyt itseään laajasti läpi Suomessa.

Toimiakseen laite tarvitsee antenni- tai kaapeli-tv-yhetyden sekä nettiliittymän.

Boksi, tv-palvelun kanssa vai nettiliittymällä?

Laitteen ostoa ei ole tehty ihan yksinkertaiseksi. Hommaa ei helpota se, että kaikkea tietoa ei löydä yhdestä paikasta.

Boksi on teoriassa mahdollista ostaa sellaisenaan vaikka Powerilta, mutta ilman DNA TV -tilausta sen toiminta jää kovin vajavaiseksi. Silloin hubi toimii tavallisena Android TV -laitteena, jonka kautta voi katsella netin videopalveluita, mutta ei tavallista televisiolähetystä.

DNA TV -kytkyllä kuukausihintaa tulee 21,90 euroa ja kahden vuoden sopimuskaudelle tulee hintaa noin 530 euroa. Tämän lisäksi hubia voi ostaa nettiliittymäkytkynä.

Jos laitteen varustaa kiintolevyllä, se tulee kelkaksi itse hubin alle. Syynä lienevät jäähdytyssyyt, sillä hubi lämpenee jonkin verran.

Mikäli mukaan haluaa 250 tuntia tallennustilaa tarjoavan teratavun kiintolevyn, kuukausihintaa tulee 3,50 euroa lisää.

Hintavaa hommaa siis. Toisaalta tilaukseen kuuluu Ruutu+ Viihde & Urheilu -palvelu, joka sisältää muun muassa lätkäliigakauden kokonaisuudessaan. Käytännössä hinnoittelu on vedetty millimetrin kilpailijaa alemmas, sillä TV-hubi 150 tai 200 megabitin liittymällä maksaa kuukaudessa 38,90 euroa – eli euron vähemmän kuin Elisa Viihde laajakaistalla.

Boksiin on integroitu suoraan muutamia striimauspalveluita, kuten C More, Viasat ja uutuutena Netflix. Kumma kyllä C More on tarjolla vain sd-laatuisena.

Vaan toimiiko se?

Laitteen asennus on suhteellisen vaivatonta. Boksi kiinni antennipistorasiaan, verkkovirtaan, hdmi-kaapelilla telkkariin ja lopuksi langalliseen tai langattoman verkkoon. Jos boksin kaveriksi hankkii kiintolevyn, se kytketään hubiin tässä vaiheessa.

Laitteessa ei ole valitettavasti tv-signaalin läpivientiä televisioon asti. Tähän lienee syynä se, että hubi purkaa maksukanavien lähetykset katselukortin tapaan ja läpivienti antaisi mahdollisuuden laittaa tallentava digiboksi hubin ja tv:n väliin. Jos vanhan digiboksinsa haluaa säilyttää, on käytettävä haaroitinta tv-pistorasiassa.

TV-hubin asennus on suoraviivainen prosessi. Hupaisana yksityiskohtana Androidin puhelintausta muistuttaa olemassaolostaan pystynäkymänä asennuksen aikana.

Ohjelmallisen asennuksen voi tehdä kaukosäätimellä tai mobiililaitteella. Boksiin naputetaan nelinumeroinen palvelut avaava pin-koodi sekä Play-sovelluskaupan avaava oma Google-tunnus. Tämä mahdollistaa sovellusten lataamisen boksiin.

Ohjelmia voi tallentaa joko DNA TV:n verkkotallennuspalveluun tai hubiin kytkettävälle ja erikseen myytävälle kiintolevylle. DNA:n tarjoama kiintolevy on ainoa vaihtoehto, koska tallennukset salakirjoitetaan yksilöllisellä suojausavaimella, eivätkä ne aukea, jos levy liitetään toiseen laitteeseen. Boksissa olevasta ylimääräisestä usb-portista on iloa vain Android-sovelluksia käytettäessä.

Laitteessa on kaksi viritintä sekä kaapeli- että antennilähetyksille. Tämä tarkoittaa mahdollisuutta tallennukseen toisen kanavan katselun aikana tai kahteen samanaikaiseen tallennukseen.

Toistaiseksi onnistuu ainoastaan tv-virittimen kautta tulevien ohjelmien tallennus. Iptv:nä eli nettitelevisiona tulevien ohjelmien ottaminen talteen ei käy.

Katsoa tai tallentaa voi kahta kanavaa. Ei enempää.

Boksiin saa asennettua sovelluksia Play-kaupasta ja toimenpide on samanlainen kuin puhelimellakin. Käytännössä käyttökelpoisimpia ovat striimauspalvelut. Jos haluat vaikkapa kaikki Deutsche Wellen kanavat telkkariin näkyville, se onnistuu DW:n sovellus hubiin asentamalla.

Pelien pyöritteleminenkin onnistuu, mutta pelikoneena Android TV ei juuri tarjoa lisäarvoa tablettiin verrattuna.

Boksi toimi käytössä yllättävänkin hyvin. Tämä tarkoittaa ei-kohtalokasta pikkunikottelua, jonka kanssa pääsi suhteellisen pian sinuiksi.

Tästä esimerkkinä toimikoon kiintolevyn toiminta. Levyä ei ilmeisesti ensin tunnistettu oikein, sillä tallennusmahdollisuutta ei ollut tarjolla lainkaan. Uudelle kytkentäyrityksellä boksi teki haamutallenteen, jota ei käynyt katsominen. Levyn irrottaminen ja kiinnittäminen vielä kerran poisti ongelman, ja tallennus alkoi toimia luotettavasti.

Vielä on kehitettävää

Ohjelmaopas kaipaa vielä viilailua. Sen kautta saa hoidettua lähiaikojen nauhoitukset, mutta toistuvat tallennukset eivät onnistu. Samoin oppaan kahlaaminen on hidasta, jos tallennettava ohjelma on vasta päivien päästä. Myöskään DNA TV:n verkkotallenteiden ajastaminen ei vielä onnistu.

Pieni kauneusvirhe syntyy myös tv-lähetysten ja nettistriimien äänenvoimakkuustason isosta erosta, mutta tämän kanssa pystyy elämään.

DNA sanoo kehittävänsä hubia koko ajan, eli korjauksia ja kehitystä on luvassa jatkossakin.

Entäpä kenelle laite sopii? Ainakin alkuvaiheessa jonkin verran tekniikan päälle tajuaville. Koska laitetyyppi uusi ja yhdistelee broadcast- ja striimauspalveluita sekä eri tallennusmuotoja aiemmin näkemättömillä tavoilla, sen konsepti voi olla joillekin hankala ymmärtää. ”Mummoboksista” ei ole kysymys.

Pienestä keskeneräisyydestään DNA TV-hubi on jo nyt toimiva ja käyttökelpoinen laite – tämä on jotain, mitä harvemmin nähdään vimpainten ensimmäisessä sukupolvessa.

Mutta jos DNA lunastaa lupauksensa jatkokehityksestä, nyt jo toimivasta hubista voi tulla peräti erinomainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?