Vannoutunut iPhone-mies otti käyttöönsä Nokia 8:n: ”Ihan kiva, mutta...” - Testit - Ilta-Sanomat

Vannoutunut iPhone-mies otti käyttöönsä Nokia 8:n: ”Ihan kiva, mutta...”

IPhonea seitsemän vuotta käyttänyt toimittaja otti käyttöönsä Nokia 8:n. Maailma ei loppunut, vaikka se näyttikin hieman erilaiselta.

Nokia 8:n hehkutettu bothie-ominaisuus on hyödytön, jos itseään kuvaa yläviistosta – kuten tubaajat usein tekevät.­

6.9.2017 7:02

Nokia-puhelimia valmistava HMD Global on tuomassa Nokia 8 -lippulaivapuhelintaan Suomen markkinoille. Laitteen myynti on jo aloitettu, ja puhelimet alkavat liikkua tiskin yli tämän viikon perjantaina.

HMD:n yritys on rohkea, sillä älypuhelimien markkinakakku on Suomessa jo pitkälti jaettu. Nokian Windows-puhelimien jättämän aukon ovat täyttäneet pääosin Huawei, Samsung ja OnePlus. Puhelimen on löydettävä ostajansa jo vakiintuneilta markkinoilta.

Testilaitteen sai käteensä iPhonea jo seitsemän vuoden ajan käyttänyt Ilta-Sanomien esports-toimittaja Nico Hartikainen. Tällä hetkellä Nicolla on käytössään iPhone 7:n perusmalli.

Puhelimen design jäi arvostelijan mielestä hieman iPhonesta jälkeen, mutta koko ajan päällä oleva infonäyttö miellytti.­

Nokiaa 5 päivää intensiivisesti käytettyään Nico oli valmis antamaan tuomionsa laitteesta.

Ensivaikutelma ja täysalumiinikuori ei häntä täysin vakuuttanut.

– Ulkonäkö on ihan ookoo, mutta silti hieman halvan oloinen iPhoneen verrattuna. Samaa mieltä olivat myös tuttavapiirin iPhone-käyttäjät, Nico sanoo.

Puhelimen muotoilussa ihmetytti myös virtanapin asettelu, iPhonesta tutun mykistysnapin puute, napittomaksi jätetty puhelimen vasen reuna sekä herkän tuntuinen kotinäppäin. Yläreunaan sijoitettu kuulokeliitin oli tosin iloinen yllätys.

Käytettävyys ei kaikkialla ihan sitä mitä pitäisi

Käytettäessä silmäänpistävä havainto oli se, että laitteen käyttö ei ole kaikissa tilanteissa yhtä sulavaa kuin iOS:ssä. Spotifyn kappalelistoja selattaessa levyn kansitaide latautuu viiveellä ja niin uutisappsi kuin Redditin sovellus tuntuvat hieman tökkiviltä iPhone-versioihin verrattuna.

Netflixin katselu onnistui vain puolittain tuntemattomaksi jääneestä syystä.­

Kaikkein kummallisin ilmiö oli Netflix-bugi, johon ei auttanut uudelleenasentaminenkaan. Striimauspalvelu ei missään vaiheessa suostunut toimimaan kunnolla, vaan näytti ainoastaan puolet kuvasta.

Plussaa tuli Androidin ohjauskeskuksesta sekä widgeteistä eli pikkuohjelmista. Muuten sovellukset, kuten ahkerassa käytössä oleva Clash Royale, toimivat moitteettomasti.

Nokia 8:n kirjoitustuntuma ja kosketusnäyttö olivat hyvän tuntuisia. Kirjoittaminen oli helppoa, kun liukumista tai lipsumista ei ollut lainkaan.

Näyttö sai tuomion ”hyvä” niin kokonsa kuin laatunsa puolesta. IPhonesta puuttuva always on -display herätti toiveen saada sama Applen puhelimeen.

Myös Nokian akunkesto oli Nicolle mieleen.

Puhelimen kaiutin tuotti pettymyksen musiikkia kuunneltaessa. Nicon ”ihan hirveä” -tuomio tarkoitti basson melko totaalista puuttumista iPhoneen verrattuna. Ero oli melkein käsinkosketeltava. Toisaalta puhetta kuunneltaessa Nokian ääni oli kirkkaampi ja luonnollisempi.

– YouTube-käytössä ja podcasteissa Nokia oli parempi, Nico sanoo.

”Bothie on turha”

Nokia 8:n erikoisuus, eli bothie herätti Nicossa suuresti kummastusta. Tekniikka antaa käyttää sekä etu- että takakameroita samanaikaiseen video- tai still-kuvaamiseen ja mahdollistaa kuvaajan ja kohteen samanaikaisen näkymisen.

– En oikein millään keksinyt, missä sitä olisi voinut käyttää. Tubaajat tavallisesti kuvaavat itseään ylhäältäpäin, jolloin toinen kamera kuvaa kattoa. Jos taas haluan kuvata itseni jonkun kohteen kanssa, asetun samaan kuvaan sen kanssa ja asetan sen taakseni.

– Bothie on loppujen lopuksi aika turha, Nico summaa.

Muuten kamera läpäisi Nicon seulan. Kunniamaininta tuli sen käynnistämisestä kamerapainikkeen tuplanapautuksella sekä kuvanottonäkymän ”vatupassista”, joka auttaa asemoimaan kuvan suoraan.

Kokonaisuutena Nicolle jäi puhelimesta voittopuolisen positiivinen käsitys. Vaikka puhelin joissain asioissa iPhonelle häviääkin, se on myös halvempi.

– Ihan kiva puhelin, mutta en kyllä itse vaihtaisi. Toisaalta tätä käytettyäni en ihmettele, miksi joku vaihtaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?