Testi: Philipsin Hue-älyvaloissa riittää toimintoja – mutta varmuuden vuoksi valot kannattaa sammuttaa itse - Testit - Ilta-Sanomat

Testi: Philipsin Hue-älyvaloissa riittää toimintoja – mutta varmuuden vuoksi valot kannattaa sammuttaa itse

Philips on pakannut Hue-älyvalaistusjärjestelmäänsä lähes kaiken, mitä voi lampuilta toivoa. Kaikki kikat eivät toimi aivan moitteetta.

Philipsin Hue-älyvalojärjestelmää hallitaan keskusyksiköllä, joka liitetään nettiin.­

29.7.2017 8:40

Philips on ollut älyvalomarkkinoilla jo vuosia, ja valmistajan Hue-himmenninpaketti on testattu Digitodayssa jo aiemmin. Myös Ikean julkaistua älyvaloratkaisunsa on kuitenkin hyvä aika kokeilla Philipsin Hue-järjestelmää hieman laajemmin ja verrata sitä Ikean aiemmin testattuun ratkaisuun.

Philipsillä, kuten myös Ikealla, kaikki älyvalot kytketään keskusyksikköön, joka yhdistetään nettiin. Yhdistämiseen käytetään Philipsin puhelinsovellusta ja se onnistuu erittäin nopeasti. Keskuslaite tunnisti lähistöllä olevat Hue-lamput automaattisesti.

Perusoletuksena käyttäjän pitää olla keskusyksikön kanssa samassa wifi-verkossa. Pelkkää puhelinta ei ole pakko käyttää, Philips myy myös lamppuihin kytkettäviä erillisiä kaukosäätimiä.

Philipsin etumatkan huomaa, sillä puhelinsovellus on erittäin monipuolinen. Hue-lamppujen kirkkauden ja lämmön lisäksi testatuista lampuista löytyy Philipsin mukaan 16 miljoonaa eri värisävyä.

Puhelinsovelluksella valoja voi ajastaa, ryhmitellä ja tehdä valmiita valaistusasetuksia esimerkiksi tv:n katsomista varten.

Kodin valot kiinni vaikka bussista

Ikean valoista poiketen Philipsin valoja voi hallita myös kodin ulkopuolelta. Tällöin käyttäjän on kirjauduttava Philipsin My Hue -nimiseen verkkopalveluun. Lisäksi Philipsin ratkaisussa voi ottaa käyttöön myös paikannuksen: Puhelinsovelluksesta löytyvillä asetuksilla voi esimerkiksi asettaa valot sammumaan automaattisesti, kun on poistunut kotoa, ja vastaavasti syttymään kotiin tullessa. Tätä varten käyttäjän on annettava Philipsin sovellukselle lupa käyttää puhelimen paikannustietoja.

Suurimmaksi osaksi Philipsin valot pitävät sen minkä lupaavat. Älyvalojärjestelmän kytkeminen oli suhteellisen helppoa. Puhelinsovelluksen kaikkien vaihtoehtojen tutkiminen vaati hieman opettelua, mutta pienen säätämisen jälkeen sovelluksella oli mahdollista tehdä valmiit asetukset, joilla päivittäinen peruskäyttö oli helppoa.

Myös etäkäyttö toimi – enimmäkseen. Kodin valaistusta pystyi muuttamaan myös puhelinverkon yli.

Sen sijaan paikannuksessa oli ongelmia. Ainakin Applen iPhonella käytettäessä valot eivät kotoa lähtiessä sammuneet, eivätkä syttyneet automaattisesti taas palatessa. Syynä saattoi olla, että vaikka sovellus oli päällä, se ei ollut aktiivisena käynnissä, ja verkkoyhteys oli katkennut.

Jos sovellus pitää sitten aina kotoa lähtiessä aktivoida, niin saman tien kai ne valot voi sammuttaa itsekin.

Ikean älyvalaistusratkaisuun verrattuna Philipsin Hue on osittain helppokäyttöisempi ja monipuolisempi, mutta myös selvästi hinnakkaampi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?