Testit

OnePlus 5 vastaan Honor 9 – kaksintaistelussa kuumimmat puhelimet

Julkaistu:

Testi
Ilta-Sanomat Digitoday pani kaksi tämän hetken kiinnostavinta 500 euron puhelinta vastakkain.
Suomen puhelinmarkkinoilla on hyvin mielenkiintoinen tilanne. Ison markkinakakun kaapanneet OnePlus ja Huawein Honor-brändi ovat molemmat tuoneet uudet lippulaivansa markkinoille – samaan aikaan ja samaan hintaan.

Sekä OnePlus 5:n että Honor 9:n saa kaupasta viidellä sadalla ja järeämmin varustellun version hieman kalliimmalla. Mutta kumpi pitäisi hankkia? Ilta-Sanomat Digitoday pani kovan kovaa vastaan.

Design

Molemmissa puhelimissa on satsattu muotoiluun ja ulkonäköön todella paljon, ja se näkyy. Honor on kiiltävä ja lasisen oloinen, OnePlus puolestaan tyylikäs matta.

Allekirjoittanutta miellyttää hieman enemmän OnePlusin muoto, mutta epätieteellisessä mielipidetutkimuksessa nuorisoraati päätyi 2–1-luvuin Honorin kannalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

OnePlusissa puhelimen muistimäärä määrittelee värin: 8/128 Gt -versio on aina musta ja 6/64-malli harmaa. Honorissa on enemmän valinnanvaraa.

Tulos: Voitto Honorille.

Käyttöjärjestelmä

OnePlusilla ja Huaweilla on hyvin erilaiset näkemykset Android-käyttöjärjestelmästä. OnePlus luottaa melko kevyesti kustomoituun versioon, johon on lisäilty päälle erilaisia jippoja varsin maltillisesti. Tällainen on esimerkiksi mahdollisuus ottaa webbisivujen kuvakaappauksia, joihin tulee mukaan myös näyttöruudun ulkopuolelle tuleva alue.

Huawein Emui-käyttöliittymä rakentuu Androidin päälle, mutta on täysin erilainen kokemus. IPhone-käyttäjät ovat kuin kotonaan, mutta muilta vaaditaan totuttelua. Huawei haluaa ottaa täyden hallinnan käyttöjärjestelmästä, ja tarjoaa muun muassa omia kalenteri- ja tekstiviestisovelluksiaan. Huawein ohjelmatarjonta on laajempaa, mutta monelle se edustaa bloatwarea eli turhaa tauhkaa.

Käyttöjärjestelmien päivittyvyydestä on toistaiseksi liian aikaista sanoa mitään. Testaushetkellä kesä–heinäkuun vaihteessa Android-päivitykset olivat molemmissa puhelimissa toukokuulta.

Virittelijöille tiedoksi vielä se, että OnePlusin bootloader on avoin. Tämä mahdollistaa puhelimen vapaamman tuunailun.

Tulos: Voitto OnePlusille.

Kamera

Kamera on ollut perinteisesti OnePlusin heikko lenkki, mutta viitosessa siihen on satsattu erityisesti. Laite on saanut kaksoiskameran, jonka telelinssi parantaa erityisesti matkan päässä olevien kohteiden laatua. Linssistä on iloa. OnePlusin digitaalinen zoomi tuottaa parempaa jälkeä kuin Honorin.

Hämäräkuvauksessa molemmat kamerat tekivät hyvää jälkeä, mutta Honor oli vuorostaan karvan verran parempi.

Selfieissä OnePlusin kuvat ovat luonnollisempia, sillä ihmisiho on lähempänä totuutta. Honorissa on taustaa sumentava potrettitila, mutta se takeltelee pään takaa ulos tunkeutuvien esineiden kanssa.

Honor puolestaan tasoittaa pelin tyylikkäitä otoksia ottavalla mustavalkokuvaustilallaan, jota vastaavaa OnePlusissa ei ole.

Molemmissa kameroissa on lisäksi monipuoliset käsisäädöt kameroille ja kummallakin onnistuu 4K-tasoisen videon kuvaaminen.

Tulos: Tasapeli.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Suorituskyky

Testaamassamme OnePlusissa oli 128 gigaa tallennustilaa ja 8 gigaa keskusmuistia ja Honorissa numerot olivat 64/6. Loppukesästä nähtävässä Honorissa on 128/6-muistit. OnePlusia on saatavana myös edullisempana 64/6-versiona.

OnePlus otti AnTuTu-suorituskykytestissä selkeän voiton Honorista (182 463 vs. 144 718) pistettä. Osittain ero selittyy testilaite-OnePlusin isommalla muistimäärällä sekä mahdollisesti myös sillä, että OnePlus vaikuttaa nostavansa prosessorin kellotaajuutta havaitessaan testiohjelman, kertoo Extremetech. Toisaalta 3d-testissä OnePlusin ylivoima on niin murskaava, ettei se selity pelkällä huijaamisella (74 900 vs. 53 475 pistettä).

Käytännössä kummankin puhelimen suorituskyky on täysin riittävä kaikkiin käyttötarkoituksiin, nyt ja lähitulevaisuudessa.

Tulos: Voitto OnePlusille.

Näyttö ja käyttötuntuma

Molemmissa puhelimissa on laadukas 1920 x 1080 kuvapisteen näyttö. Kummallakin värit toistuvat mainiosti. Honorin kosketusnäyttöohjaus on napakampi, mutta kyse on pitkälti makuasioista.

OnePlusin 5,5 tuuman näyttö on hieman Honorin 5,15 tuumaa kookkaampi. Mutta makuasia tämäkin.

Maailmalla ihmetelty OnePlusin näytön "hyytelöityminen" ei allekirjoittanutta testissä häirinnyt.

Tulos: Tasapeli.

Muut ominaisuudet

Molempien puhelimien sormenjälkitunnistimet ovat edessä, ja ne toimivat erinomaisen hyvin ja virheittä. Honorissa on bonuksena mahdollisuus ohjelmoida sormenjälkilukija korvaamaan puhelimen muut ohjausnapit.

Kummastakin puhelimesta löytyy myös erinomaisen tehokas pikalataustoiminto sekä mahdollisuus käyttää kahta sim-korttia.

OnePlus on lisännyt puhelimeensa joitain mukavia ohjelmallisia pikkujippoja, kuten koko web-sivun (myös näytön ulkopuolella olevan osan) kaappaamisen kuvaksi sekä e-kirjojen lukulaitteita jäljittelevän lukutilan. Lisäksi OnePlusissa on mekaaninen kytkin eri ääniprofiileja varten.

Kokonaisuutena nämä ovat pikkubonuksia, eivät niinkään puhelimen oston ratkaisevia asioita. Mutta toisaalta ne kertovat siitä, että valmistajat ovat satsanneet mukavasti yksityiskohtia myöten.

Ja voittaja on...

Molempien perusmallit maksavat noin 500 euroa. Isommalla muistimäärällä (8/128 Gt) varustettu OnePlus 5 maksaa noin 560 euroa, arvokkaamman Honorin hintaa on noin 600 euroa. Tämä kallistaa hinta-laatusudetta hieman OnePlusin suuntaan.

Puhelimet ovat todella tasalaatuisia, vaikka erilaisia. Vaikka OnePlus voitti yhden kategorian enemmän, osassa on kyse makuasioista. Tärkeimmissä asioissa puhelimet ovat hyvin tasaveroisia.

Määrääväksi tekijäksi noussevat makuasiat, kuten mieltymys pelkistettyyn Androidiin, mustavalkokuviin tai puhtaasti ulkonäköön. Yksiselitteistä voittajaa on siksi vaikea nimetä. Makuasioiden perusteella allekirjoittanut päätyisi OnePlusiin.

-OnePlus 5Honor 9
KäyttöjärjestelmäAndroid 7.1.1, OxygenOS 4.5.3Android 7.0, EMUI 5.1
SuoritinSnapdragon 835 -8-ydinsuoritin 2,5 & 1,9 GHzHiSilicon Kirin 960 -8-ydinsuoritin 2,4 & 1,8 GHz
Keskusmuisti6/8 Gt4/6 Gt
Massamuisti64/128 Gt64/128 Gt
Näyttö5,5", 1920 x 1080, 401 ppi5,15", 1920 x 1080, 428 dpi
Pääkamera16 MP (f/1,7) + 20 MP (f/2,6), kaksoisledsalama12 MP (f/2,2) + 20 MP (mustavalk.), kaksoisledsalama
Kakkoskamera16 MP, f/2,08,0 MP, f/2,0
Koko154,2 x 74,1 x 7,3 mm147,3 x 70,9 x 7,5 mm
Paino153 g155 g
Nfcon on
Akku3300 mAh, kiinteä3200 mAh, kiinteä
Sim2 x nano-sim2 x nano-sim
Muistikorttipaikkaeimikro-sd, maks. 256 Gt
Sormenjälkilukijaonon

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt