Lopultakin testissä: Superkiinnostava Nokia 3 – mitä 150 eurolla oikein saa? - Testit - Ilta-Sanomat

Lopultakin testissä: Superkiinnostava Nokia 3 – mitä 150 eurolla oikein saa?

Tuttu Nokia-logo ja käynnistysääni tervehtivät käyttäjää puhelimen käynnistyessä.

Julkaistu: 15.6.2017 20:15, Päivitetty 16.6.2017 8:11

Budjettipuhelin Nokia 3 on Nokia-älypuhelinten paluun ensimmäinen keihäänkärki.

Halpa ja hyvä puhelin on vaikea yhtälö. Sellaisesta on hyvin vaikea saada käytettävyydeltään sellaista, että hermot eivät mene jo ihan perustoimintojen kanssa. Hinnan painaminen alle satasen on vielä vaikeampaa.

Edellisen kerran tässä on onnistuttu kunnolla Lumia-puhelinten kanssa. Vaikka Nokian ja Microsoftin virheitä Windows-puhelinten kanssa voi alleviivata loputtomiin, Windows taipui hyvin budjettipuhelimen käyttöjärjestelmäksi.

Lumia 400- ja 500-sarjojen jälkeen alle satasen älypuhelimia ei Suomessa ole ihan hirveästi nähty. Huawei on julkaissut Y-sarjaansa, mutta siihen se on jäänytkin.

Alle satasen ei pääse myöskään Nokia-älypuhelinten paluun ensimmäistä aaltoa edustava budjettipuhelin Nokia 3, jonka hinta on noin 150 euroa. Useimmille se on kuitenkin jo siedettävä hinta esimerkiksi perheen juniorin puhelimesta.

Tuntuu hintaansa jämerämmältä

Nokia 3:n ensivaikutelma on halpalaitteeksi hyvä. Puhelimen tuntuma ei ole lainkaan muovinen, ja alumiinikehikko tuo jykevyyden tuntua.

Puhelimen reunoja ympäröi alumiinikehikko.

Näyttö on viisituumainen ja useimmille riittävä. Halutessaan siihen saa oikein kivasti kirkkautta, mutta tämä lyhentää akkukestoa dramaattisesti. Mahdollisuus on kuitenkin käytettävissä.

Kosketusnäytön herkkyys on riittävä. Bonusta tulee yllättävän vahvasta värinävasteesta.

Nokian historia näkyy konkreettisimmin puhelimen käynnistyessä näkyvänä Nokia-logona ja sen kaverina soivana Nokian käynnistysäänenä. Poikkeuksellisen runsaasta 53 soittoäänen valikoimasta löytyy toki Nokia Tune (eli Francisco Tárregan Gran Valsin ote), joka on myös oletussoittoääni.

Koska kyse on riisutusta Androidista, matopeliä ei paketista reväistystä puhelimesta löydy. Google Playssa niitä on kuitenkin pilvin pimein, jos paluu vuosituhannen vaihteeseen tuntuu hyvältä ajatukselta.

Edullisuus myös näkyy

Kompromisseja on tehty hinnan nimissä. Tämä näkyy muun muassa siinä, että usb-portti on vanhaa mikro-tyyppiä uudemman c:n sijaan. Tämä on puhdas hinnoittelukysymys, kertoivat HMD:n edustajat Ilta-Sanomat Digitodaylle puhelimen julkistuksen yhteydessä.

Myöskään Android-navigointinäppäimiä ei ole valaistu. Pimeässä näppäinten löytäminen on vaikeaa.

Edullisuus näkyy myös laitteistopuolella. Muistikapasiteetti tulee nopeasti vastaan. Nokia 3:ssa on 16 gigaa tallennustilaa, josta käyttöjärjestelmä ja oheisohjelmat haukkaavat noin puolet. Muistikortilla tilaa saa lisää, mutta silloin tarvitaan lisäinvestointia.

2 gigan keskusmuistilla pärjää, jos ohjelmia muistaa sulkea aika ajoin. Kannattaa siis klikata sitä pientä laatikkonäppäintä puhelimen alareunassa aika ajoin ja pyyhkäistä turhia ohjelmia kiinni.

Käyttöliittymä on hyvin pelkistetty ”vanilja-Android” ilman valmistajan omia oheisohjelmia.

Laitteen suoritin ei ole muiden Nokia-mallien tavoin Qualcommin Snapdragon, vaan edullisempi Mediatekin malli. Tämä näkyy välillä pienenä nykimisenä ja hidasteluna.

Akku riittää tavallisessa käytössä läpi päivän, ahkera videoiden katselija saattaa joutua turvautumaan välilatauksiin. Puhelimen joutuu laittamaan päivän päätteeksi laturiin käytännössä aina. Huippupuhelimista tuttua pikalatausta ei ole.

Kaikki tarvittava, kuten nykypäivänä yleiset verkkotekniikat 4g, bluetooth ja lähiluku (nfc), on kuitenkin mukana. Pientä bonustakin on, kuten mahdollisuus käyttää kahta sim-korttia. Tästä on iloa esimerkiksi EU:n ulkopuolelle suuntautuvilla ulkomaanmatkoilla, jolloin kakkospaikkaan voi laittaa paikallisen liittymän datasiirtoa varten.

Peruspuhelin, peruskamera

Kamera on nykyisin tärkeimpiä asioita puhelimessa. Nokia 3:n kahdeksan megapikselin kamera tekee päivänvalossa kohtuullista jälkeä ja suoriutuu tietyin rajoituksin jopa vastavalotilanteista. Kalliimpien puhelinkameroiden väriloistoon ei kuitenkaan päästä. Hämärässä kuva pehmenee ja alkaa kohista nopeasti. Apua tarjoaa yhden ledin salama.

Jotkut kuulemma käyttävät puhelinta vielä puhumiseenkin. Heille kerrottakoon, että se onnistuu mainiosti. Puhujan ääni kuuluu edelleen, vaikka puhelin kiilattaisiin leuan ja olkapään väliin, kuten välillä tehdään käsien vapauttamiseksi.

Kyllä, se on onnistunut puhelin

Budjettipuhelin on budjettipuhelin, eikä Nokia 3:kaan ole sateentekijä. Se on kuitenkin muutaman päivän testin perusteella omassa hintaryhmässään oikein asiallinen laite. Se suoriutuu kaikista älypuhelimen tehtävistä ja tekee sen edulliseen hintaan. Se on hyvä suoritus.

Nokia-puhelimet soveltuvat erityisen hyvin juuri lapsille ja vanhemmalle kansanosalle turvallisuuspuolensa takia. Tämä joukko on keskimääräistä taipuvaisempi klikkailemaan linkkejä ja latailemaan sovelluksia, joita kannattaisi karttaa. Jos valmistaja HMD Global pitää kiinni lupauksestaan tuoda niihin uusimmat tietoturvapäivitykset, on puhelimen käyttäjä niin hyvässä turvassa kuin Android-puhelimen käyttäjä nyt ylipäätään voi olla.

Ja mitä tulee alle satasen puhelimeen, niin toivoa halvemmasta joskus tulevaisuudessa on olemassa. Nokia 3:n alle mahtuu numeroinnissa vielä kakkonen ja ykkönen.

Alla olevalla videolla näet ensituntuman Nokia 3:sta heti sen saavuttua toimitukseen.

Nokia 3, tekniset tiedot

Käyttöjärjestelmä: Android Nougat (7.0)

Suoritin: Mediatek MT6737 -piirisarja, 1,3 GHz -neliydinsuoritin

Keskusmuisti: 2 Gt

Massamuisti: 16 Gt

Näyttö: 5,0”, 1280 x 720, 294 ppi

Pääkamera: 8 MP, f/2,0, led-salama

Kakkoskamera: 8 MP, f/2,0, led-salama

Koko: 14,3 x 7,1 x 0,8 cm

Paino: 140 g

Nfc: on

Akku: 2630 mAh, kiinteä

Sim: nano-sim, kaksi paikkaa

Muistikorttipaikka: on, max 128 Gt

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?